Με Αναφορά του προς τoν Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή το δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) που χαρακτηρίζει ως επιτακτική την ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. 

Η υψηλή τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, αυξάνει το κόστος μεταφοράς, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των προϊόντων και τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια ώρα επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. τους για τις μετακινήσεις, ως μέτρο προφύλαξης από την πανδημία. Ενώ το επίδομα θέρμανσης αφορά λιγότερο από το 30% των νοικοκυριών και οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα τζάκια τους για να θερμανθούν επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον, όπως αναφέρει στο δελτίο της, η εξαιρετικά υψηλή  τιμή των καυσίμων έχει οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε σημαντική αύξηση σε σύγκριση  με πέρυσι, με αποτέλεσμα η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Επιπλέον η ΠΟΠΕΚ ζητά μέτρα  για τον περιορισμό της παραβατικότητας η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή του στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον

κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά το Δελτίο Τύπου  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων (03-02-2022) μέσω του οποίου προτείνει ως αναγκαία λύση στο πρόβλημα της εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσής τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων αναφέρει σαν λόγους που το επιβάλλουν:

ότι τα κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 10 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι,

ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα περισσότερο από παλιότερα σαν μέσο προφύλαξης ενάντια στην πανδημία,

ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον και τις τιμές των προϊόντων, αλλά και των υπηρεσιών, αυξάνοντας  τον πληθωρισμό,

ότι η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των νοικοκυριών,

ότι είναι αντιφατικό από την μία να επιδοτείται η ηλεκτροκίνηση και από την άλλη οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα τζάκια τους – εξαιτίας των σημαντικών ανατιμήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης – επιβαρύνοντας το περιβάλλον σημαντικά.,

Επιπλέον ζητούν τη λήψη μέτρων για την  αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου του λαθρεμπορίου στα καύσιμα που εδώ και χρόνια στοιχίζει στην ελληνική οικονομία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα, 08-02-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

Προς Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: «Μείωση του ΕΦΚ των Καυσίμων»

Κύριε Υπουργέ,
        Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  των καυσίμων. Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί,   τα δημόσια έσοδα  από τον  ΦΠΑ είναι σημαντικά  αυξημένα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής  τιμής των καυσίμων,  με αποτέλεσμα σε σύγκριση  με πέρυσι, η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. 
Πρέπει να λάβετε υπόψη σας  επίσης, ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των   Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όχι γιατί  είναι  πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε,  αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχτούν από την πανδημία.      
Οι οδηγοί, έστω και με λίγα λίτρα στο ρεζερβουάρ τους,  προσπαθούν να προστατευτούν.      
      Γνωρίζετε πολύ καλά,  ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας  τον πληθωρισμό.                 
Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ως αγαθό θέρμανσης το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ιδιαιτέρως φορολογημένοι και η απόφασή σας  για επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των χρηστών.
Δεν θεωρούμε λογικό από την μία να επιδοτούμε την ηλεκτροκίνηση και από την άλλη να εξαναγκάζουμε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα τζάκια τους, προσθέτοντας μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.  

   Κύριε Υπουργέ,            
        Για την αύξηση των κρατικών εσόδων, σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας,  που θα αποφέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους,  κάτι που τονίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς,  μηδενός εξαιρουμένου.
Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα έχει αυξηθεί και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιεικώς αναποτελεσματικά.

   Σας ζητούμε να λάβετε σοβαρά  υπόψη την πρότασή μας, και  όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς,  ταυτόχρονα με την παράλληλη ελάφρυνση των καταναλωτών.         

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ