«Η κυβέρνηση βρήκε χρήματα για να ελαφρύνει τα  υψηλά  εισοδήματα, ας βρει χρήματα να ελαφρύνει και τα  λαϊκά εισοδήματα, την περίφημη μεσαία τάξη»

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, ενεργοποιώντας σε πρώτη φάση όλους τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς ώστε να βάλει φρένο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας που θα γεννηθούν και θα κρυφτούν πίσω από την περίφημη διεθνώς αύξηση των τιμών. Αυτό επεσήμανε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, αν. Τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Τρύφων Αλεξιάδης, αναλύοντας το ντόμινο που μπορεί να φέρει η αύξηση των τιμών σε τομείς, όπως τα καύσιμα ή η ενέργεια, στην ελληνική παραγωγή, στα προϊόντα των αγροτών αλλά και εν γένει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα παρουσίασε την βασική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναχαίτιση του φαινομένου που είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τα οποία όχι μόνο επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα εκτινάσσουν και τα κόστη των ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών. 

Πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, γιατί θα ανέβει το κόστος παραγωγής

«Πρέπει να δούμε πρώτα από όλα τις επιπτώσεις στους πολίτες, διότι έχουμε χαμηλά εισοδήματα, έχουμε ανθρώπους ανέργους και έχουμε μία ξέφρενη εκτίναξη των τιμών. Το δεύτερο είναι πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις στον τομέα των επιχειρήσεων, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αλλά και γενικά στις επιχειρήσεις διότι αυτό εκτός των άλλων εκτός δηλαδή από την αύξηση των τιμών που θα δει ο καταναλωτής από ελληνικά προϊόντα στο ράφι του μαγαζιού ή στον παραγωγό, θα έχουμε και μία εκτίναξη των τιμών και ένα πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, γιατί θα ανέβει το κόστος παραγωγής και μεταποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ξένες επιχειρήσεις. Και βεβαίως εκεί που είπαμε δόξα τω Θεώ βγαίνουμε από μία περίοδο κρίσης και πάμε σε μία επόμενη, θα έχουμε μία περίοδο τρομερής αστάθειας στην οικονομία». 

Να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας

«Για να μην περιγράφουμε όμως το πρόβλημα, αλλά να πούμε τι πρέπει να γίνει, πρέπει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει στο έπακρο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε αυτά τα ζητήματα, ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας, φαινόμενα καρτέλ, φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών και να παρέμβει εκεί που μπορεί, διότι υπάρχουν τομείς που μπορεί να παρέμβει στο να μειωθούν άμεσα οι τιμές. Υπάρχει η προπαγάνδα και η προσπάθεια παραπληροφόρησης από τους κυβερνητικούς παράγοντες και μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει και η πραγματικότητα που ζει ο πολίτης, που βλέπει ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι ασπιρίνη σε μία πολύ δύσκολη ασθένεια. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα και επειδή θα πει κάποιος «Ναι, βρε Αλεξιάδη, και τι να κάνει η κυβέρνηση;» εγώ λοιπόν  έχω  συγκεκριμένη πρόταση».

Άμεσα μείωση του φόρου στο καύσιμο κίνησης

« Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του φόρου στο καύσιμο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης,  να μειωθεί ο φόρος που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής και με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί άμεσα ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει. Και να μην ακούσω τη δικαιολογία ότι: μα δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, η κυβέρνηση βρήκε χρήματα για να ελαφρύνει υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, ας βρει χρήματα να ελαφρύνει λαϊκά εισοδήματα και την περίφημη μεσαία τάξη για την οποία τόσο πολύ αγωνιούσε και τόσα πολλά κροκοδείλια δάκρυα έχυνε, μέχρι να γίνει κυβέρνηση».

Δεν είδαμε ακόμη την αλυσιδωτή αντίδραση της αύξησης των τιμών

«Εάν ο οποιοσδήποτε πολίτης βάλει βενζίνη και κρατάει τις αποδείξεις και δει πόσο είναι ο φόρος και πόσο είναι η βενζίνη, θα δει ότι το μεγαλύτερο ποσό, μερικές φορές φτάνει και το 50%, είναι φορολογική επιβάρυνση! Άρα η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να λέει αυτό το ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα, είναι εισαγόμενο φαινόμενο, βεβαίως και μπορεί να κάνει, να προχωρήσει εκεί που μπορεί σε μείωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αυτό θα δώσει μεγάλη ανακούφιση στους πολίτες και ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δεν είδαμε ακόμη την αλυσιδωτή αντίδραση της αύξησης των τιμών, τη στιγμή που πουλιέται ένα προϊόν το οποίο είχε ένα συγκεκριμένο κόστος, όταν θα ανέβει το ρεύμα, και η άνοδος αυτή θα συμπαρασύρει και άλλες αυξήσεις και άλλων τιμών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μία αλυσιδωτή αντίδραση. Είναι το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά. Κατανοώ ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό το φαινόμενο είναι φαινόμενο που αφορά διεθνή οικονομικά και όχι ελληνικά οικονομικά, δηλαδή φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και όχι της ελληνικής οικονομίας, αλλά και εκεί έχει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να αντιμετωπιστεί. Το χειρότερο από όλα για μία κυβέρνηση είναι να λέει ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα, είναι το χειρότερο σήμα που μπορεί να εκπέμψει! 

Ζητάω να λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός, που σημαίνει ότι υπάρχει έλεγχος

«Εγώ δεν ζητάω να πάμε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, σε ένα καθεστώς το οποίο είναι έξω από τη λογική της κυβέρνησης, ζητάω να λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός, που σημαίνει ότι υπάρχει έλεγχος και το κράτος παρεμβαίνει και ελέγχει ό,τι γίνεται. Βεβαίως και αν κάποιος έχει πάρα πολύ μεγάλο κέρδος, πρέπει σε αυτό το κέρδος να μπει κάποιο όριο και βεβαίως θα φορολογηθεί γι αυτό το κέρδος! Γιατί φοβάμαι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό όλη αυτή η αισχροκέρδεια και αυτή η άνοδος των τιμών δεν θα σημαίνει τίποτα για τα έσοδα του δημοσίου! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τι τιμή αγοράζει κάποιος ένα προϊόν, τι ποσοστό κέρδους έχει και σε τι πόσο το πουλάει. Δε μπορώ να δεχτώ λοιπόν ότι στην εποχή της πληροφορικής δεν μπορεί να γίνει έλεγχος, ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, βλέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις και βλέπουμε μεγάλες επιχειρήσεις, αντί να φροντίζουν για το κοινωνικό καλό, να φροντίζουν για τα υπερκέρδη τους».

Όλα ως τέλεια περιγράφονται από τα ΜΜΕ

«Αν ανοίξετε οποιοδήποτε μεγάλο κανάλι από αυτά τα Αθηναϊκά κανάλια που κατακλύζουν κάθε μέρα με διάφορους έγκυρους, μέσα σε εισαγωγικά, δημοσιογράφους, αυτό που λέτε για το επίδομα θέρμανσης δεν υπάρχει πουθενά ως είδηση. Όλα, ως τέλεια περιγράφονται, περιγράφουν το ότι θα δοθεί και τα λοιπά. Υπάρχουν άμεσα προβλήματα με το επίδομα θέρμανσης, πρέπει η κυβέρνηση να τα λύσει χθες και δεύτερον υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης το οποίο να θυμίσω δεν αφορά τους φτωχούς και τους πολύ φτωχούς, διότι ένας άνθρωπος, για να μπορεί να είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, πρέπει να αγοράσει πρώτα το καύσιμο! Και υπάρχουν πολλοί πολίτες που δεν μπορούν, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης  Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει ειδική πρόνοια για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση, είναι να λέει δεν μπορώ να κάνω τίποτα, το χειρότερο από όλα».