«Γεγονότα σαν αυτά της Καστοριάς, ενός νομού που η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές ξεπέρασε το 50%, με τις αποδοκιμασίες που κυκλοφορούν σε σχετικά video, αποτελούν χαρακτηριστική ένδειξη ότι η προπαγάνδα, οι όποιες “δημοσκοπήσεις”, η όποια επικοινωνιακή υπεροπλία έχει η ΝΔ στα ΜΜΕ, δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης.
Σχετικά με το ζήτημα των εκλογών εκτίμησε πως «τα προβλήματα της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, το θέμα της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης που έρχεται, είναι σημαντικά προβλήματα που θα την αναγκάσουν να πάει σε εκλογές. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εξαντλήσει την τετραετία γιατί υπάρχουν μεγάλα projects και θέλει να τα χειριστεί αυτός, αλλά νομίζω ότι δεν θα τα καταφέρει, θα αναγκαστεί να συρθεί σε εκλογές νωρίτερα».
Σε ερώτηση σχετικά με τις διάφορες απόψεις που ακούγονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε «σαν κόμμα της Αριστεράς που έχει συνηθίσει στο διάλογο, πολύ σωστά μπροστά σε ένα συνέδριο, αναπτύσσονται διαφορετικές απόψεις. Και όλες κατατίθενται, μπροστά στο συνέδριο, σε δημόσιο διάλογο και στο εσωτερικό του κόμματος. Θέλω να πω με σαφήνεια – γνωριζόμαστε χρόνια, έχουμε κοινές διαδρομές και δεν χρειάζεται να μασάω τα λόγια μου – ότι με ενοχλούν πάρα πολύ φαινόμενα προσωπικής ατζέντας ή εσωστρέφειας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ζωντανός δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως πως ένα κορυφαίο στέλεχος, που συμμετέχει στις διαδικασίες του κόμματος και είναι σε κορυφαίο όργανο, θέτει την άποψή του σε διάλογο στο όργανο, γίνεται διάλογος, γίνεται ψηφοφορία, υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία κατά της άποψής του και μετά βγαίνει στα ΜΜΕ και προπαγανδίζει τη δική του άποψη σαν να μην έγινε τίποτα (!). Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, υπέρ του δημοκρατικού ουσιαστικού διαλόγου, αλλά είμαστε και συζητάμε και μέσα σε κάποια όργανα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μέχρι τώρα ένοιωθαν πιο βολικά μέσα στα όργανα του κόμματος, παρά σε μια διαδικασία που θα μιλήσουν τα μέλη του κόμματος. Εγώ δεν φοβάμαι καθόλου, είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν στο Συνασπισμό και μετά στο ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνω είτε στα εύκολα, είτε στα δύσκολα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό το συνέδριο είναι το συνέδριο των μελών και δεν πρέπει να φοβίζει κανένα. Είμαι με τη συντριπτική πλειοψηφία 27-11 που αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο. Είμαι με την πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου που προτείνει εκλογή του Προέδρου και εκλογή της Κ.Ε. από τη βάση. Και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι φοβούνται αυτή τη δημοκρατική και ουσιαστική διαδικασία».
Για τη σύγκριση βέβαια που πρόκειται να υπάρξει του αριθμού εκείνων που θα ψηφίσουν, με όσους ψήφισαν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Τρ. Αλεξιάδης αποκάλεσε ως «στοίχημα για όλους και για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, την αντιστοίχιση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εκλογών. Αποτελεί χρέος κάθε στελέχους και κάθε βουλευτή. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε τόσα εκατομμύρια ψήφους και να έχουμε κάτω από 100.000 μέλη, πρέπει να παλέψουμε όλοι». Παράλληλα βέβαια υπενθύμισε ότι ο αριθμός των ψηφισάντων δεν οδηγεί και σε απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα, αφού «ένας ηγέτης λίγα χρόνια πριν αναδείχτηκε με 1.000.000 ψήφους και μετά από λίγο έφυγε από το κόμμα και ίδρυσε άλλο κόμμα» .
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μεγαλώσει. Θα ψηφίσουν ως μέλη του κόμματος όσοι θα γραφτούν μέχρι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να προστρέξουν και να εγγραφούν με ψηφιακό τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι υποστηρίζουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι έχουν ψηφίσει το κόμμα, όσοι θεωρούν ότι τους εκφράζει, να γραφτούν, να πάρουν μέρος στις διαδικασίες. Θεωρούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δημιουργήσουν μια προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση και να δώσουν απαντήσεις στα ζητήματα του τόπου».
Ειδικότερα για τα θέματα συνεργασιών ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε «Σέβομαι την άποψη του ΚΚΕ ή του ΜΕΡΑ 25 που λένε ότι εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κανένα, αλλά αυτή η άποψη δεν έχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο, δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα του τώρα. Ο πολίτης τώρα λέει : Τι θα κάνεις με την ακρίβεια; Αν του απαντήσω ότι θα αντιμετωπίσω την ακρίβεια όταν θα έρθω μόνος στην κυβέρνηση και θα πάρω 51%, αυτό δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική λογική. Γι’ αυτό και εμείς φέραμε την απλή αναλογική γνωρίζοντας το κόστος αυτού που κάναμε. Θέλουμε προοδευτικές δημοκρατικές κυβερνήσεις, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχουμε είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας».
Αναφερόμενος στα δημοσκοπικά ευρήματα εκτόξευσης της δημοφιλίας ΚΙΝΑΛ και Ανδρουλάκη, δήλωσε «Είναι πολύ θετικό το ΚΙΝΑΛ να αυξάνει τις πολιτικές του δυνάμεις. Πρώτα απ’ όλα γιατί αυτό θα το φέρει μπροστά σε ένα αμείλικτο πολιτικό δίλημμα. Είναι άλλο πράγμα να έχει 4,5 – 6% και άλλο πράγμα να έχει 15 – 16%. Θα το φέρει μπροστά στο δίλλημα που πρέπει να απαντήσει μέχρι τις εκλογές, τι θα κάνει την επόμενη των εκλογών; Μέχρι τώρα υπήρχαν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που κρατούσαν όχι ίσες αποστάσεις, αλλά ήταν πολύ κοντά στις απόψεις τις ΝΔ και με το παραμικρό χτυπούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε πολύ θετικά ότι αναπτύσσονται απόψεις μέσα στο ΚΙΝΑΛ που βλέπουν με σοβαρότητα την επόμενη μέρα. Θεωρώ λοιπόν ότι αν το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι τέτοιο που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για το ΚΙΝΑΛ να επιλέξει κάποιον άλλο δρόμο. Άρα είναι θετικό ότι αυξάνει δυνάμεις. Από την άλλη, από την δική μας πλευρά, είμαστε υπέρ των συμμαχικών προοδευτικών κυβερνήσεων και θεωρούμε πολύ καλό ότι όσο περνάει ο καιρός, το ΚΙΝΑΛ αποσαφηνίζει τις πολιτικές του θέσεις. Γιατί για παράδειγμα στα αναδρομικά των συνταξιούχων, εμείς είχαμε πρόταση για απαλλαγή από φόρο, το ΚΙΝΑΛ είχε πρόταση για φορολόγηση τους με 20%. Όσο περνάει ο καιρός οι πολίτες συγκρίνουν και κατά τη δική μου εκτίμηση, αυτή η δημοσκοπική εκτόξευση του ΚΙΝΑΛ δεν θα διατηρηθεί όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών και όσο το ΚΙΝΑΛ επιμένει σε μια δημιουργική ασάφεια και κυρίως το τι θα κάνει μετά τις εκλογές».