ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ DOCUMENTO

Κανένας, δεν πρέπει να διεκδικεί ειδικά δικαιώματα, «άβατα» και ασυλία από οποιονδήποτε έλεγχο. Αυτές τις αρχές υπηρέτησα διαχρονικά σαν υπάλληλος, συνδικαλιστής και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Γι’ αυτό και στην περίοδο που είχα τη σχετική ευθύνη, δεν υπήρχε ούτε ένα δημοσίευμα, καταγγελία, ερώτηση στη Βουλή κ.λπ. που να αναφέρει κάτι μεμπτό. Τις αρχές αυτές διατύπωσα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των αντίστοιχων ευθυνών και τις τήρησα.

Είναι γνωστό ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση (αυτοδύναμοι ή συνεργαζόμενοι) χρησιμοποίησαν φορολογικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (… και όχι μόνο!) για να εκδικηθούν πολιτικούς αντιπάλους και να ευνοήσουν πολιτικούς φίλους. Τα παραδείγματα πολλά, από τα τέλη δεκαετίας του ’80, όταν ελεγκτές της τότε ΥΠΕΔΑ, έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ΜΜΕ που «ενοχλούσαν», μέχρι και τα όσα έγιναν με τη λίστα Φαλτσιανί ή Λαγκάρντ. Ας μη βιαστούν κάποιοι. Οι σχετικές εντολές φορολογικού ελέγχου, είχαν εκδοθεί και ξεκινήσει οι έλεγχοι, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εξουσία το 2015!

Τα όσα καταγγέλλει ο Κώστας Βαξεβάνης, σχετικά με ελέγχους στο Documento, είναι σοβαρά και απαιτούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη, ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις του, να πάρει ξεκάθαρη θέση. Θα ξαναγυρίσουμε εν έτει 2021, σε παρακρατικές μεθοδεύσεις και πρακτικές που προσβάλουν τη χώρα; Είναι ευθύνη των φορολογικών υπηρεσιών να αποδείξουν την ανεξαρτησία τους  και να κάνουν τη δουλειά τους με βάση όσα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και όχι με «υπόγειες» εντολές και οδηγίες.

Ένα είναι σίγουρο. Όπως αποκαλύψαμε και στο παρελθόν τις μεθοδεύσεις τους, έτσι θα κάνουμε και τώρα.

Κώστα, στον αγώνα για δημοσιογραφική έρευνα, αποκάλυψη και ενημέρωση, σίγουρα δεν είσαι μόνος.

Αλεξιάδης για τον έλεγχο με μεθόδους παρακράτους στο Documento: Οι φορολογικές υπηρεσίες να αποδείξουν την ανεξαρτησία τους – Documento (documentonews.gr)