ΠΗΓΗ

Τρύφων Αλεξιάδης στο pagenews.gr: Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τον λόγο που δεν μπορεί να προβλέψει την οικονομική ανάπτυξη που εκτιμάται από ευρωπαϊκούς φορείς.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία και το γεγονός ότι έχουν ανοίξει δραστηριότητες.

Για την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022:

Είναι θετικό ότι γίνονται βήματα να φύγουμε από το προηγούμενο στάδιο των περιορισμών της πανδημίας, απελευθερώνονται διάφορες δραστηριότητες, είναι ευκαιρία να δούμε κόσμο. Βεβαίως όμως, πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού και να φοράμε τις μάσκες, ο κίνδυνος είναι εδώ. Η Πολιτεία να φροντίσει ότι όταν ανοίξουν αυτές οι δραστηριότητες και αρχίσουν να δουλεύουν, δεν θα δημιουργήσουν αμέσως μεγάλα ταμειακά αποθέματα και θα αρχίσουν να δουλεύουν, δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν αμέσως τις υποχρεώσεις τους. Το προστατευτικό πλαίσιο θα πρέπει να επεκταθεί.

Για το πώς πρέπει να επεκταθεί το προστατευτικό πλαίσιο:

Να συνεχιστεί ακριβώς όπως ήταν μέχρι τώρα. Και για το χρονικό διάστημα δεν είμαι τόσο αισιόδοξος γιατί τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών δηλαδή η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις εφορίες του Μαρτίου 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, είναι στο 30%. Άρα αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οπότε μέχρι να έρθει η ώρα να μπορούν να αποπληρώσουν, να υπάρχει αυτό το προστατευτικό πλαίσιο. Διότι δεν μπορείς να κυνηγήσεις κάποιον που πρακτικά δεν μπορεί να πληρώσει.

svg%3E

Για το πώς θα είναι η επόμενη χρονιά για τη χώρα μας σε οικονομικό επίπεδο:

Προβλέψεις προηγούμενων ετών πάλι έλεγαν ότι θα πάμε καλά και ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Το 2020 έκλεισε με ένα έλλειμμα που ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνει ότι θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα ξανά. Άρα και είναι θεμιτό να έχουμε την ανάπτυξη και όλοι να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Γιατί εμείς δεν ποντάρουμε πάνω στην καταστροφή. Μακάρι να έχουμε ανάπτυξη, αν και δεν μπορώ να την προβλέψω. Να δούμε κινήσεις από την Πολιτεία, την κυβέρνηση, το κράτος που να ευνοούν αυτή την ανάπτυξη.

Για τον δανεισμό της χώρας:

Οι προϋπολογισμοί πρέπει να κλείνουν με πλεόνασμα και όχι με έλλειμμα. Γιατί αυτά μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο και δεν μπορείς να τα καλύπτεις με δάνεια γιατί αυτά μας οδηγούν σε καταστάσεις που μας έφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις. Και το κακό στην Ελλάδα είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση από το 2020 κάνοντας σχεδιασμούς για το μέλλον χωρίς να έχει γίνει μια ειλικρινής συζήτηση ως προς το πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία.