“Σε μια περίοδο που το κύμα της ακρίβειας σαρώνει τα πάντα και είναι περισσότερο από αναγκαίο να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η κυβέρνηση επιλέγει να υπηρετήσει τα οργανωμένα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων, νομοθετώντας κατά των παραγωγών των λαϊκών αγορών και υπέρ των μεγάλων εταιρειών σούπερ-μάρκετ”, δήλωσε σε συνέντευξή του σε βραδινή εκπομπή του ALERT o αν. τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης

Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποτυπώνεται και στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για τους ανεμβολίαστους. Ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε ως αντιφατικό και ως αιτία δημιουργίας πολλών ερωτηματικών το γεγονός διαφορετικής τήρησης μέτρων και πρόσβασης για κάποιον που ψωνίζει ρούχα από ένα μικρομάγαζο περιοχής σε σχέση με την χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό αγοράς από σούπερ-μάρκετ. “Εκτός από το ότι δημιουργείται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, ας απαντήσουν για ποιο λόγο «κολλάει» στο κατάστημα του μικρομεσαίου, για τον οποίο τόσα κροκοδείλια δάκρυα έριξε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, ενώ «δεν κολλάει» στα σούπερ-μάρκετ, τα οποία ευνοεί και εξαιρεί από αυτή τη διάταξη; Ας εξηγήσουν για ποιο λόγο στην εκκλησία «δεν κολλάει» και οι εκκλησίες εξαιρέθηκαν από αυτό το μέτρο, αφού δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία για κάλυψη βασικών αναγκών;”

Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για λάθος μέτρα, για το μεγάλο πολιτικό βάρος από τους χιλιάδες θανάτους που φέρνει στην πλάτη της η κυβέρνηση, εκφράζοντας τη στήριξή του στον εμβολιασμό και την αντίθεσή του στη λογική της επιβολής του εξαναγκασμού και της τιμωρητικότητας στους υγειονομικούς ή σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά τον κυβερνητικό τραγέλαφο “πώς ο ανεμβολίαστος αστυνομικός θα πάει να ελέγξει το αν επιβάλλονται τα μέτρα για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους σε ένα κατάστημα εστίασης;”

Για το μεγάλο και επίκαιρο θέμα της ακρίβειας, ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε ως φθηνές και ψεύτικες τις κυβερνητικές δικαιολογίες περί αδυναμίας της να παρέμβει στην εισαγόμενη ακρίβεια και επανάφερε την πρότασή του για μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενέργεια που θα ανακούφιζε την αγορά και τα νοικοκυριά ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες. “Η κυβέρνηση έχει στόχευση, να κάνει την περίοδο της κρίσης της πανδημίας και της ακρίβειας, ευκαιρία για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν πτωχεύουν όλοι, δεν έχουν πρόβλημα όλοι αυτή την περίοδο. Κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές, έχουν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υπερκέρδη”, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι μετά από παρέμβασή του στη Βουλή αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι από τα 47 δις, που έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, τα 37 είναι “παρκαρισμένα” στην Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός που δεν σημαίνει υγιή λειτουργία της αγοράς.

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε ότι στην πολύ δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά των περισσότερων νοικοκυριών που ακολουθεί, οι πολίτες δεν θα είναι εύκολο να παραπλανηθούν από την προπαγάνδα των φιλοκυβερνητικών μέσων. Η ελπίδα μια προοδευτικής διακυβέρνησης θα οδηγήσει τη χώρα μακριά από την καταστροφή.