Αναφορά προς τα Υπουργεία 1) Οικονομικών, 2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 3) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και 4) Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσαν οι Βουλευτές Α΄ και Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, Δρίτσας Θεόδωρος, Ραγκούσης Γιάννης και Αλεξιάδης Τρύφων, με τα αιτήματα και τις προτάσεις του σωματείου Περιπτεριούχων Πειραιά «Η Αγία Τριάς» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα οποία έχει πέσει ο κλάδος λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.

                                                                                                   Πειραιάς, 23/03/2020

Αρ. Πρωτοκόλλου :665

Η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις που δημιουργεί στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία είναι γνωστές και επαρκώς αναλυμένες και τα μέτρα που πάρθηκαν απολύτως αναγκαία.  Όμως στην πρόσφατη λίστα των ΚΑΔ (22/03/20) που αναφέρει ποιές επιχειρήσεις θα τύχουν όποιας ευνοϊκής μεταχείρισης, απουσιάζει ο 4719100 2 που αφορά τα περίπτερα! Από αυτά  αρκετά σημεία έχουν κλείσει λόγω θέσης (ιδίως όσα είναι κοντά σε αγορές, εμπορικά, λιμάνια κλπ) ενώ και όσα μείναν ανοιχτά έχουν δει τρομακτική μείωση των εσόδων τους εξ’αιτίας της ελάχιστης κυκλοφορίας των πολιτών /καταναλωτών.

Θεωρούμε πως είναι επιτακτική και αναγκαία η είσοδός μας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, όλων μας χωρίς διακρίσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πρώτα προβλήματα που εμφανίζονται και απειλούν τον κλάδο μας. Ο νέος, αυξημένος, ΕΦΚΑ, υποχρεώσεις προς ΔΕΚΟ, ρυθμίσεις δανείων, ενοίκια , μισθολογικό κόστος όσων χρησιμοποιούν υπαλλήλους και τέλος τα δημοτικά τέλη δημιουργούν ένα απειλητικό βρόγχο που όλο και θα σφίγγει αν παρθούν και άλλα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ή επιμηκυνθεί η περίοδος της καραντίνας.

Είμαστε αντίθετοι με την πρόσφατη ΠΝΠ που επιτρέπει-υποχρεώνει τα S/M να πωλούν εφημερίδες και να ανοίγουν τις Κυριακές, επειδή το θεωρούμε ως έμμεση ενίσχυση από το Κράτος με σκοπό την αποδυνάμωση του περιπτέρου σε συνδυασμό με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Το πρόβλημα του Τύπου δεν είναι τα σημεία πώλησης, που είναι αρκετά ακόμη και σήμερα, αλλά διαφορετικών προβλημάτων που όταν γίνει συζήτηση μεταξύ Κυβέρνησης, ΕΣΗΕΑ και πρακτορείου διανομής ελπίζουμε να μας καλέσουν ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. 

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η ασφάλεια των σημείων πώλησης, ιδίως τώρα που η κυκλοφορία είναι αραιή. Δεν είναι βέβαια σημερινό το πρόβλημα όμως γίνεται επιτακτικό να εφαρμοστούν λύσεις για τη θωράκισή τους. Η αύξηση της συχνότητας των περιπολιών από την ΕΛ.ΑΣ και τη Δημοτική Αστυνομία είναι ένα θετικό μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση ύπαρξης του περιπτέρου μέσω στοχευμένων δράσεων και η αναβάθμισή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και φροντίδα της Πολιτείας. Είναι αυτά που με τη συνεχή λειτουργία τους παρέχουν στους πολίτες τις μικρές καθημερινές χαρές τους σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο .

                                    Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ.Γραμματέας

                                  Μ. Νικητάκης                                         Γ. Σκούρτης