Με κοινή κοινοβουλευτική Αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Τομεάρχης Εθν. Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας και ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, γνωστοποιούν σχετική επιστολή του Ναυταθλητικού Ομίλου Ειρήνης και Φιλίας (Ν.Ο.Ε.Φ.) και φέρνουν στη Βουλή τις πιέσεις και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι Ναυτικοί όμιλοι της χώρας σχετικά με την νομιμοποίηση των ναυταθλητικών τους εγκαταστάσεων.

 Στην επιστολή του ο Ν.Ο.Ε.Φ. παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό με τη διαδρομή του από τη σύστασή του το 1990 μέχρι τις μέρες μας και την απρόσκοπτη λειτουργία και χρήση των εγκαταστάσεών του στο χώρο των Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας από  τα μέλη, τους αθλητές και τους μαθητές του, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τις αρχές του Σ.Ε.Φ., όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χωρίς ουδέποτε να έχει τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα «νομιμότητας» της παρουσίας του Ομίλου στο χώρο. Η παρούσα διοίκηση του Σ.Ε.Φ. όμως ζητά την απομάκρυνση του Ν.Ο.Ε.Φ. από τον χώρο, την καθαίρεση των διακριτικών του, ενώ παρεμποδίζει τη χρήση του χερσαίου χώρου των λιμενικών εγκαταστάσεων όπου ο Όμιλος αναπτύσσει τη ναυταθλητική του δραστηριότητα τα τελευταία 30 χρόνια, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας του χώρου και έκθεσης των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των σκαφών των αθλητών και των μελών του σε άμεσο κίνδυνο.

Με την επιστολή του ο Ν.Ο.Ε.Φ. κοινοποιεί επιπλέον επιστολή της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, την οποία  συνυπογράφουν 132 Ναυτικοί Όμιλοι απ΄ όλη την Ελλάδα, προς τον Πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, μέσω της οποίας ζητούν την κατάθεση και ψήφιση νόμου που θα επιλύει οριστικά το ζήτημα της νομιμοποίησης των ναυταθλητικών τους εγκαταστάσεων .

Οι Θ. Δρίτσας και Τρ. Αλεξιάδης συντάσσονται με το δίκαιο αίτημα του Ναυταθλητικού Ομίλου Ειρήνης και Φιλίας και ζητούν ενημέρωση από την Υπουργό.

Ακολουθεί η κοινή Αναφορά των Βουλευτών, η  επιστολή του Ν.Ο.Ε.Φ. και η επιστολή της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 Αναφορά

για την

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα : Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ειρήνης και Φιλίας και Ναυτικοί Όμιλοι απ’ όλη την Ελλάδα ζητούν να δοθεί τέλος στις διώξεις και στα προβλήματα νομιμοποίησης των ναυταθλητικών τους εγκαταστάσεων

Οι Βουλευτές A΄ Πειραιά Θεόδωρος Δρίτσας και Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης, καταθέτουν  ως Αναφορά την επιστολή του Ναυταθλητικού Ομίλου Ειρήνης και Φιλίας (Ν.Ο.Ε,.Φ.) (Αρ. Πρωτ. 136/26-11-2022) που έλαβαν και οι δύο, μέσω της οποίας δημοσιοποιεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την αμφισβήτηση εκ μέρους της διοίκησης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) της νομιμότητας της παρουσίας του στο χώρο των Λιμενικών εγκαταστάσεων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Λ.Ε.Σ.Ε.Φ.) όπου βρίσκονται και λειτουργούν οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του.

Παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό ο Όμιλος περιγράφει τη διαδρομή του από τη σύστασή του το 1990 μέχρι τις μέρες μας και την απρόσκοπτη λειτουργία και χρήση των εγκαταστάσεών του από  τα μέλη, τους αθλητές και τους μαθητές του, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τις αρχές του Σταδίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χωρίς ουδέποτε να έχει τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα «νομιμότητας» της παρουσίας του Ομίλου στο χώρο. Η παρούσα διοίκηση του Σ.Ε.Φ. όμως ζητά την απομάκρυνση του Ν.Ο.Ε.Φ. από τον χώρο, την καθαίρεση των διακριτικών του, ενώ παρεμποδίζει τη χρήση του χερσαίου χώρου των λιμενικών εγκαταστάσεων όπου  ο Όμιλος αναπτύσσει την ναυταθλητική του δραστηριότητα τα τελευταία 30 χρόνια, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας του χώρου και έκθεσης των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των σκαφών των αθλητών και των μελών του σε άμεσο κίνδυνο.

Στην επιστολή ο Όμιλος, αναφέρει ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολο των Ναυταθλητικών Ομίλων της χώρας, όπως προκύπτει από την επισυναπτόμενη επιστολή της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Πρωθυπουργό, τους οποίους καλεί να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την οριστική επίλυση του ζητήματος για το σύνολο αυτών.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του Ναυταθλητικού Ομίλου Ειρήνης και Φιλίας, η η επιστολή της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και η δήλωση συναίνεσης των Σωματείων μελών και.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Αθήνα, 28-11-2022

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Δρίτσας Θεόδωρος