Συνέντευξη στον Alpha Radio και την καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ»

Τις δικές του απαντήσεις σε σχέση με τα όσα τους καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ για «άνοιγμα της κερκόπορτας» στα funds έδωσε στον Alpha Radio ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης. Ο ίδιος σημείωσε πως επί ΣΥΡΙΖΑ προστατευόταν η πρώτη κατοικία και πως το 2015-19 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ πρόσθεσε πως η προστασία καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ.

Το 2015-19 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

«Δεν θα μπω σε μία νομική αντιδικία για τους πλειστηριασμούς, δεν είμαι και νομικός, αυτό που αφορά τον κόσμο είναι τα πραγματικά δεδομένα, αρχικά τι έγινε πραγματικά και ας ακολουθήσουν οι πολιτικές κρίσεις ή ερμηνείες. Αυτό που έγινε και αποτελεί πραγματικότητα, είναι ότι εμείς τον Ιανουάριο του 2015 δεν κληρονομήσαμε από τη ΝΔ προστασία πρώτης κατοικίας. Είχε λήξει η προθεσμία 31/12 του 2014 και όποιος νεοδημοκράτης το αμφισβητήσει, 22 Οκτωβρίου του 2020, βουλευτής της ΝΔ με νομική πείρα, ο κ. Ιωάννης Μπουγάς, είπε με σαφήνεια ότι είχε λήξει η προθεσμία στις 31/12/2014. Ας μη χάσουμε χρόνο για κάτι που έχει δηλωθεί στα πρακτικά της Βουλής και μπορεί να το δει οποιοσδήποτε. Εμείς κατορθώσαμε σε αυτή την περίοδο και προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, το 2015-19 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Τώρα, αν θέλει κάποιος να μας πείσει ότι υπήρχε νομικό κενό, αλλά παρόλα αυτά κάποιοι είχαν θεία επιφοίτηση ή κάτι άλλο και δεν έκαναν πλειστηριασμούς, τότε είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης».

Η ΝΔ με τον πτωχευτικό κώδικα και το “σχέδιο Ηρακλής” έκανε άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Το δεδομένο λοιπόν είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία ή η ΝΔ κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – όπως δέχθηκε στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης – ότι υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτή η προστασία θα έληγε 6 μήνες μετά τις εκλογές, έως το Δεκέμβριο του 2019. Αυτό παραλάβαμε και αυτό παραδώσαμε. Η Νέα Δημοκρατία με τον πτωχευτικό κώδικα που έφερε και με το “σχέδιο Ηρακλής” έκανε άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό αυτή τη στιγμή έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Και για να μη μιλάμε αόριστα και για να ενημερώσουμε τους πολίτες του Ν. Καβάλας, από μία σύντομη έρευνα που έκανα στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών, 50 κατοικίες είναι στην πλατφόρμα για πλειστηριασμούς, χωρίς να μπορώ να έχω στοιχεία αν αυτές είναι πρώτη κατοικία ή όχι, 3 καταστήματα και βγάζω έξω γραφεία, αποθήκες, οικόπεδα κ.λπ.».
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεσα νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό έχουμε ζητήσει εμείς και άλλα κόμματα, ή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή με νομοθετική ρύθμιση άμεσα, να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Δεν μας ενδιαφέρει να προστατευτεί η περιουσία του κάθε μπαταχτσή, στρατηγικού κακοπληρωτή, μας ενδιαφέρει η πρώτη κατοικία, συγκεκριμένα επαγγελματικά ακίνητα και αγροτεμάχια.

Μην κοιτάτε που κατά καιρούς από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ορθώσουν τείχη διαφωνίας, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία

«Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει σε αυτόν ή σε οποιοδήποτε άλλο διάλογο, διότι παρά την προσπάθειά του, δεν μπορεί να βρει σε ποια σημεία υπάρχει προγραμματική διαφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μη κοιτάτε που κατά καιρούς από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ορθώσουν τείχη διαφωνίας, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία. Δεν καταργήσαμε εμείς το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ψήφισαν τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπου για παράδειγμα προβλέπονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τους οποίους μας κατηγορούν κατά τα άλλα και το ένα κόμμα και το άλλο. Είμαστε σαφείς, εμείς θέλουμε προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα σωστό μέτρο γιατί εξασφαλίζεται η διαφάνεια. Αν κάποιο κόμμα ή κάποιο άτομο διαφωνεί να το πει, πως διαφωνώ και θέλω να ξαναγυρίσουμε στην παλιά κατάσταση των στημένων πλειστηριασμών, των “κορακιών” και των άλλων καταστάσεων που είχαμε και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρώτη κατοικία…».

Ας σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να έχει μονομερές μέτωπο προς το ΣΥΡΙΖΑ

«Μία παρατήρηση ακόμη, είναι σαν κάποιος να βάζει φωτιά στο δάσος και μετά να πηγαίνει στους πυροσβέστες και να κάνει παρατηρήσεις και υποδείξεις για τη μέθοδο κατάσβεσης της φωτιάς. Να θυμηθούμε ποια κόμματα έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία, στα μνημόνια και στην εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, να μην τα ξεχνάμε αυτά. Γιατί κάποιοι θέλουν να πουν ότι η ιστορία της χώρας ξεκινάει το 2015, είχαμε και πριν ιστορία και έχουμε και μετά. Το πολιτικό μας μέτωπο είναι προς τη δεξιά και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φύγει ο κ. Μητσοτάκης από την κυβέρνηση, το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Ας σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να έχει μονομερές μέτωπο προς το ΣΥΡΙΖΑ και ας αποφασίσει αν στις επόμενες εκλογές θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και η δεξιά από την κυβέρνηση. Εμείς σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα τους καλούμε να απαντήσουν και μακάρι κάποια στιγμή να καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και της προοδευτικής παράταξης και να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Με την εκτίναξη των επιτοκίων, θα έχουμε αντικειμενικά καινούργια γενιά κακοπληρωτών

«Εμείς πολύ έγκαιρα είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα, γιατί διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος και με την εκτίναξη των επιτοκίων θα έχουμε αντικειμενικά καινούργια γενιά κακοπληρωτών. Αυτό που λέμε με σαφήνεια, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιπτώσεις με κούρεμα βασικής οφειλής και με δόση που να μπορεί να ανταποκριθεί ο πολίτης. Θα πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση, μακάρι να προσέλθει σε ένα διάλογο για να καταθέσουμε και άλλες προτάσεις. Για παράδειγμα αυτό το οποίο ζητούν τα Επιμελητήρια, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και το σύνολο των πολιτών, τον ειδικό επαγγελματικό ακατάσχετο λογαριασμό, μακάρι η κυβέρνηση να μπει σε αυτό τον διάλογο και να βρεθεί λύση. Το θέμα του ιδιωτικού χρέους δεν είναι κάτι απλό, διότι μπορεί ένας επιχειρηματίας που πηγαίνει μια χαρά και μπορεί και ανταποκρίνεται στα χρέη του, από πρόβλημα που θα του δημιουργήσει κάποιος πελάτης του – όχι επειδή ο ίδιος δεν πηγαίνει καλά – να έχει αδυναμία πληρωμής, θα πρέπει να προστατευτούν οι υγιείς επιχειρηματίες».