Στη Βουλή φέρνει ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, την αντίθεση που εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, στην προβλεπόμενη από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών από 1/1/2023.
Με αναφορά του προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις και ενημέρωση σχετικά με τους προβληματισμούς των επαγγελματιών της Νίκαιας. 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας με βάση τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες του 2022 και την δαπάνη που θα υπάρξει στον ΕΦΚΑ λόγω αύξησης των συντάξεων, εκτιμά πως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελέσει μοναδική λύση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα υπερβεί σε ποσοστό το 8%.

Η δε υποχρεωτική επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους θα οδηγήσει σε αδυναμία αποπληρωμής όσους έχουν επιλέξει τις ανώτερες κατηγορίες, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους και τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις τους στον αφανισμό.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας υπενθυμίζει τα όσα έχει υποφέρει ο κλάδος λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας καθώς και τι αντιμετωπίζει λόγω της ενεργειακής κρίσης και εκφράζει την αγωνία πως οι επιχειρήσεις-μέλη του δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία χαρακτηρίζει ως ένα πλήγμα ακόμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση και την όλη κατάσταση εκτός ελέγχου.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τoυς κ.κ. Υπουργούς

– Οικονομικών

– Ανάπτυξης και Επενδύσεων

– Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, νέο πλήγμα για τις εξουθενωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας (Αρ. Πρωτ. 954/13-10-2022) μέσω της οποίας εκφράζει την αντίθεσή του στην προβλεπόμενη από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών από 1/1/2023.

Ο Σύλλογος με βάση τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες του 2022, αναφέρεται σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό που θα υπερβεί το 8% και θα προκαλέσει αντιδράσεις. Συνυπολογίζοντας δε την δαπάνη που θα υπάρξει στον ΕΦΚΑ λόγω αύξησης των συντάξεων, εκτιμά πως η αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών αποτελεί λύση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτική επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους – από την οποία εξαρτάται, τουλάχιστον ως προς το ανταποδοτικό σκέλος της, το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου – μιλάει για την αδυναμία αποπληρωμής που θα βρεθούν όσοι έχουν επιλέξει τις ανώτερες κατηγορίες, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας εκφράζει την αγωνία του πως μετά την 10ετή οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση, οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τα δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών που χειμάζονται από τη μάστιγα της ακρίβειας. Ο Σύλλογος επισημαίνει προς όλους τους αρμοδίους ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και χαρακτηρίζει την προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών ως ένα πλήγμα ακόμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση.

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα, 13-10-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Π Ρ Ο Σ Νίκαια, 13/10/2022

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ Αρ. Πρωτ. : 954

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ : « Σενάρια αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών
και ελεύθερων επαγγελματιών»

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ αντιλαμβανόμενος τον Προβληματισμό που
επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνηση για το εύρος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η/1/2023, για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, η οποία προκαλείται από τον υψηλό πληθωρισμό, αποστέλλει αυτή την επιστολή για να προλάβει καταστάσεις εκτός ελέγχου, τις οποίες αντιμετωπίσαμε και κατά την διάρκεια των μνημονακών χρόνων.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες του 2022, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα υπερβεί το 8%, ποσοστό που είναι υψηλό και θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ωστόσο, επειδή η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά είναι σύνηθες σε τέτοιες περιόδους να αποφεύγονται εισπρακτικά μέτρα.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), ο οποίος προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Με δεδομένο ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού όχι μόνο δεν θα αποκλιμακωθεί αλλά αντίθετα αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό οι αυξήσεις που θα προκαλέσει στις εισφορές να κυμανθούν σε επίπεδα άνω του 8%.

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο θα υπάρξει πρόσθετη δαπάνη στον ΕΦΚΑ, λόγω αύξησης των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι για να δοθούν οι αυξήσεις κατά 6% ή και λίγο περισσότερο, σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί επομένως η αυξημένη δαπάνη σε ετήσια βάση, μια λύση είναι η αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον «νόμο Βρούτση» οι ασφαλισμένοι που
εργάζονται ως μη μισθωτοί καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επιλέγοντας μία από τις έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσπιστεί. Πρόκειται για μια βασική μεταρρύθμιση του εν λόγω νέου Ασφαλιστικού, που ίσχυσε από το 2020 και αποσύνδεσε τις εισφορές από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, όπως ήταν η προγενέστερη διαδικασία που είχε τεθεί σε εφαρμογή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ισχύων νόμος όμως προβλέπει ότι θα υπάρχει προσαύξηση στις ασφαλιστικές κατηγορίες, για την οποία αρκεί «διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά τη διετία 2023-2024. Από το 2025 και μετά η όποια αύξηση θα λειτουργεί παράλληλα με την όποια αντίστοιχη αύξηση θα παρατηρείται στον δείκτη μισθών.

Προφανώς, όταν θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη νόμου το 2020, η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο έντονη πληθωριστική κρίση. Όμως τώρα, δυόμισι χρόνια μετά, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,4% (Αύγουστος), ενώ ο μέσος πληθωρισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου κινείται στο 7,9%.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους είναι υποχρεωτική. Από αυτήν όμως εξαρτάται και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου, τουλάχιστον ως προς το ανταποδοτικό σκέλος της. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της εν λόγω διαδικασίας, ότι η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με την αύξηση όμως των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, και αγροτών σε ποσοστό που ήδη αναφέραμε δηλ. περίπου 8-10% είναι σίγουρο και βέβαιο ότι όσοι έχουν επιλέξει τις ανώτερες κατηγορίες για να έχουν μία καλύτερη ανταποδοτική σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου, θα έχουν μεγάλη αδυναμία αποπληρωμής αυτών των κατηγοριών, με αποτέλεσμα να κατέβουν κατηγορίες και να παραμείνουν στην 1 Η κατηγορία, την οποία να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι αδυνατούν να πληρώσουν οι μικρές επιχειρήσεις ακόμα και σήμερα. Πόσο μάλλον να μιλάμε και για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών……

Μετά την 10ετή οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση είναι σίγουρο και βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών διότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές οι οποίοι προσπαθούν με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν να αντιμετωπίσουν την μάστιγα της ακρίβειας στα ράφια των super-marketς, καθώς και σε όλες τις μορφές του εμπορίου.( κρεοπωλεία, μανάβικα, κ.ά.), λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κ.ά..

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ είναι πάντα κοντά στα μέλη του και αφουγκραζόμενος την κραυγή αγωνίας αυτών, επισημαίνει προς όλους τους αρμοδίους ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και κυρίως για τις μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν όλα τα παραπάνω καθώς και τα δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης,( ενοίκια, λογαριασμοί, πληρωμές προμηθευτών, κ.ά.) καθώς των δημόσιων υποχρεώσεων αυτών. Είναι σίγουρο ότι η προβλεπόμενη ( αναμενόμενη ) αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, και αγροτών θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη εξουθενωμένη μικρή επιχείρηση.

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ…….

ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΙΘΙΝΟΝΤΕΣ …… ΤΟ 2023 ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ …..

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Με εκτίμηση,