Στη συνεχιζόμενη απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Kοινοβουλίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί του ν/σ του Υπ. Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, την Κεφαλαιαγορά και άλλες διατάξεις, Τρύφων Αλεξιάδης, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των υπουργών της περασμένης εβδομάδας περί νέων μέτρων ενίσχυσης των πολιτών, οι οποίες αντί να νομοθετηθούν με την καλή και συνταγματική πρακτική της συζήτησης στις Επιτροπές, αγνοούνται και φαίνεται πως θα ψηφισθούν σαν τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής με το εκβιαστικό δίλλημα «ναι ή όχι». Άλλο παράδειγμα σαθρής νομοθέτησης,  που ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδη, η πλήρης απαξίωση της Επιτροπής Οικονομικών, όταν  χωρίς καμία ενημέρωση και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασής της, κατατέθηκε τροπολογία από το Υπ. Οικονομικών σε άσχετο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Αλλά και στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, την έλλειψη κοστολόγησης των αναφερόμενων μέτρων και την απουσία της από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αντικαθιστούν οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του Yπουργού σε «προστατευμένους μονολόγους» σε φιλικά ΜΜΕ, περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατ. €, ποσόν το οποίο αγνοείται και δεν αποτυπώνεται σε κάποια σελίδα της Έκθεσης.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε ενημέρωση και διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου και κάλεσε τους υπουργούς να αφήσουν την ανέξοδη προπαγάνδα και τα μεγάλα λόγια περί ανάκαμψης της οικονομίας, ανάπτυξης, ρεκόρ επενδύσεων, ενίσχυσης των ευάλωτων κ.λπ. μια και άλλος υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα πως «δεν πάμε σε εκλογές γιατί θα χάσουμε».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους επιτελείς του Υπ. Οικονομικών τους κάλεσε να απαντήσουν στην πρόταση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περί επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη, που παράγονται κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της υδροπαραγωγής κ.λπ., αλλά και να υλοποιήσουν στον τομέα των καυσίμων αυτό που ό ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, ότι μειώνοντας τους φόρους αυξάνεις την εισπραξιμότητα.

Για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς της χώρας, που βλέπουν τη φορολόγησή τους να αυξάνεται, παρά τα κυβερνητικά γλωσσικά τεχνάσματα περί μείωσης του φόρου, ο Τρ. Αλεξιάδης ανέδειξε την αποτύπωση της πολιτικής τους ως «ετήσια αύξηση εσόδων» στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία σημαίνει νέα φορολογική επιβάρυνση παρά τα περί του αντιθέτου θρυλλούμενα. Παράλληλα μίλησε για την τήρηση απολύτως νόμιμων διαδικασιών και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης, διατήρησης και βελτίωσης της πρωτογενούς παραγωγής.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τη συστηματική απόκρυψη ποιές πολιτικές δυνάμεις καθιέρωσαν τον βάρβαρο αυτό φόρο, αλλά και την πλήρη προσπάθεια αντιστροφής των ευθυνών με κατηγορίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρησή του, ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για τη δημιουργία του φόρου και παράλληλα να ενημερώσει δημόσια για το αποθεματικό που παρέδωσε φεύγοντας το 2015… Ζήτησε δε την κατάθεση αναλυτικού πίνακα με τις βεβαιώσεις του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου κατ΄ έτος, ώστε να φανεί τι παρέλαβε από τη ΝΔ το 2015 και τι παρέδωσε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση και πως με τις νέες εξαγγελίες του Μαρτίου 2022 θα οδηγηθούμε στην «πολυδιαφημισμένη» μέσω ΜΜΕ, μείωση κατά 360 εκατ. €

Κλείνοντας μίλησε για την κατάρρευση του μύθου περί συναίνεσης και νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ, αφού ακόμα και φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας μίλησαν για την έλλειψη διαβούλευσης και διαλόγου για το νομοσχέδιο και προέτρεψε για άλλη μια φορά το Υπουργείο, προς ενίσχυση του θεσμού του Κοινοβουλίου, να φέρει προς ουσιαστική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών την τροπολογία με τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε και οι υπόλοιποι που παρακολουθείτε, εδώ και μέρες, από την προηγούμενη Πέμπτη, πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, έχουμε ακούσει την Κυβέρνηση να εξαγγέλλει μέτρα ανακούφισης, ενίσχυσης, πείτε το όπως θέλετε, του ελληνικού λαού. Την Πέμπτη τα ακούσαμε αυτά, το πρωί. Τα είχαμε ακούσει την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό και την Πέμπτη από τους Υπουργούς. Πόσο χρονικό διάστημα θέλει η Κυβέρνηση να τα φέρει και να τα νομοθετήσει; Δεν θα τα φέρει στο Κοινοβούλιο; Θέλω μια ενημέρωση. Θα τα φέρει εδώ για να τα συζητήσουμε, να τα κάνουμε καλύτερα, να τα τροποποιήσουμε, να τα ενισχύσουμε και να συγχαρούμε και την Κυβέρνηση που βοηθάει τον ελληνικό λαό; Γιατί δεν ενημερωνόμαστε καν πότε θα έρθουν; Θα έρθουν στην Επιτροπή για να μπορέσει να γίνει αναλυτική συζήτηση ή θα έρθουν στην Ολομέλεια με μια τροπολογία και τον εκβιασμό «τα ψηφίζετε; ναι ή όχι;»

Εμείς θεωρούμε ότι με βάση την κοστολόγηση των μέτρων μπορούμε να συνεισφέρουμε, θα το κάναμε και με προτάσεις σήμερα, στην ενίσχυση αυτών των μέτρων. Θα το κάνουμε αυτό, βεβαίως, αν η Κυβέρνηση σταματήσει να απαξιώνει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τον ρόλο των Βουλευτών. Και επιτέλους να μας φέρει μια Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που να έχει κοστολόγηση των μέτρων. Απουσιάζει ο κ. Υπουργός, αλλά θα απαντήσει ο κ. Βεσυρόπουλος, έχει και αυτός την εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης να βγαίνουν μόνοι τους, με εύκολους μονολόγους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να εξαγγέλλουν. Φοβούνται να υπάρχει κάποιος από την Αντιπολίτευση, είναι και η κατάσταση των ημερών…

Ακούσαμε ξανά τον Υπουργό σήμερα να λέει, ότι θα έρθουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ 360 εκατομμύρια. Που είναι; Σας παρακαλώ, επειδή μπορεί να μη διάβασα κάτι καλά, να μην το κατάλαβα. Πείτε μας τη σελίδα στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που λέει «τόσο από αυτό το άρθρο, τόσο από εκείνο, τόσο από το άλλο»; Που είναι στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η μείωση κατά 360 εκατομμύρια; Μέχρι στιγμής αυτό που λέτε δεν υπάρχει αποτυπωμένο σε αυτό που δώσατε. Αυτή είναι μία ένδειξη του πως βλέπετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά δεν είναι η μοναδική.

Τι έγινε την Πέμπτη; Την Πέμπτη συνεδρίαζε η Επιτροπή εδώ με ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει στην ουσία τέσσερα ή πέντε νομοσχέδια, δεν είναι μόνο ένα και κάτω στην Ολομέλεια κατέθετε το Υπουργείο Οικονομικών, το περίφημο «Επιτελικό Κράτος», οι «άριστοι», οι «ικανοί», τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο για διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών. Καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της περιόδου, καταλαβαίνουμε και το εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης, αλλά επειδή πρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα σαν Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και όχι μπακάλικους λογαριασμούς, τι βλέπουμε;

Ο κ. Σταϊκούρας λέει «Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, επιβεβαίωση της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης». Ο κ. Γεωργιάδης λέει «Η ανάπτυξη βζιιιννν, με ρεκόρ επενδύσεων». Ο κ. Σκυλακάκης λέει «Ενισχύουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη». Ο κ. Σκρέκας λέει «Ενισχύουμε τα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς του ρεύματος». Ο κ. Χατζηδάκης λέει «Συνεχής μείωση της ανεργίας». Και έρχεται μετά κάποιος άλλος και λέει «Δεν πάμε σε εκλογές, γιατί θα χάσουμε και θα μας τιμωρήσει ο κόσμος». Συγνώμη, χαζός είναι ο λαός; Αφού συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα που περιγράφουν οι Υπουργοί, τι φοβάστε;

Εμείς λοιπόν λέμε, φέρτε επιτέλους στοιχεία, σταματήστε την προπαγάνδα για να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση. Εδώ είναι Βουλή, δεν είναι κάποιο φιλικό κανάλι με στημένες ερωτήσεις και απαντήσεις.

Προχωρούμε σε προτάσεις. Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έκανε μία πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη, που παράγονται κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της υδροπαραγωγής κ.λπ.. Θα απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει αυτή την πρόταση; Διότι ο κ. Υπουργός Οικονομικών σε σημερινή του συνέντευξη είπε ότι δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικός χώρος για άλλες παροχές. Αφού δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος και αφού έρχεται ένας φορέας του Δημοσίου και καταθέτει μία πρόταση, παρεμπιπτόντως παριστάμενος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεοπτική εκπομπή, πολύ σωστά, είπε και αυτός, ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια ενέργεια, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν τοποθετείται, δεν παίρνει κάποια θέση; Διότι, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Σταϊκούρα, όταν του ξέφυγε και είπε ότι όταν μειώνεις τους φόρους αυξάνεις την εισπραξιμότητα. Ξέρει ο Υπουργός Οικονομικών ότι στον τομέα των καυσίμων υπάρχει τεράστιο λαθρεμπόριο και ότι όσο έχεις μεγάλους τους φόρους και επικρατεί αυτή η κατάσταση εκεί έξω, έχεις απώλεια εσόδων; Άρα, εάν μειώσεις τους φόρους θα έχεις αύξηση της εισπραξιμότητας. Να το εννοούν και να το υλοποιήσουν.

Ας έρθω τώρα σε ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου γιατί ο χρόνος είναι συγκεκριμένος και δεν θέλω να τον καταχραστώ. Σε ό τι αφορά το πρόγραμμα της συνεισφοράς του δημοσίου, δεν έχω να πω πάρα πολλά. Νομίζω,  ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ  τοποθετήθηκε  πολύ σωστά, αλλά εγώ θέλω να θέσω το ερώτημα στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα, με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο παρουσιάστηκε αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου στους 3.000. Όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες κόκκινων στεγαστικών δανείων, θα αφορά μόνο 3.000 και τελείωσε; Δεν θα προχωρήσετε σε άλλα μέτρα εσείς που καταγγέλλατε εμάς για όλες τις ρυθμίσεις που κάναμε; Διότι παραλάβαμε συγκεκριμένη κατάσταση στα κόκκινα δάνεια και τη φέραμε εδώ που τη φέραμε.

Πάμε τώρα σε ένα θέμα το οποίο απασχόλησε πολύ την συζήτησή μας και πολύ σωστά, διότι αφορά παραγωγούς πρωτογενούς τομέα. Αφορά, αυτούς που εδώ και αιώνες φτιάχνουν τσίπουρο και τσικουδιά. Αφορούν, αυτούς οι οποίοι βλέπουν από εσάς μία ακόμη διάψευση στα όσα λέγατε. Διότι, είπατε πριν ότι για το θέμα του φόρου δεν αυξάνουμε τον φόρο. Λέτε ότι μειώνουμε τον φόρο. Πάω λοιπόν και εγώ και βρίσκω στη σελίδα 235 – μπορεί να έχει γίνει κάποιο τυπογραφικό λάθος – στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που λέει: «Ετήσια αύξηση των εσόδων από τον επαναπροσδιορισμό του συντελεστή Αιθυλικής  αλκοόλης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς κ.λπ.»

Συγγνώμη, επειδή μπορεί να μην έχω καταλάβει καλά, λόγω μικρής εμπειρίας, δηλαδή μειώνετε έναν φόρο αλλά αυξάνονται τα έσοδα του δημοσίου; Ας σοβαρευτούμε σας παρακαλώ πολύ και να δοθεί μια απάντηση εάν τελικά μειώνετε ή αυξάνετε το φόρο. Καταλαβαίνω τη δυσκολία στο πολιτικό σας αφήγημα, αλλά μη στεναχωριέστε ο τέταρτος φόρος είναι που αυξάνεται επί Νέας Δημοκρατίας παρά τα όσα λέγατε.

Κι έρχομαι επίσης στο θέμα του τσίπουρου. Σε ένα επιχείρημα που ακούστηκε από τον Υφυπουργό, τον κ. Βεσυρόπουλο ότι υπήρχε μια τεχνική έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους και φταίει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.  Καταρχάς με αυτή την έννοια ο κ. Βεσυρόπουλος αναλαμβάνει την ευθύνη για το τι γίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, για όποιο έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών διακινείται από υπηρεσία σε υπηρεσία χωρίς να περνάει από το γραφείο του; Πέρασε από γραφείο Υπουργού κύριε Βεσυρόπουλε; Εγώ είχα ευθύνη ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, στο διάστημα που ήμουν, για αυτά που περνούσαν από το γραφείο μου και που είχα την ευθύνη να τα υπογράψω, ή να  τα συνυπογράψω, να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω. Για αυτά που κάνανε οι υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται η γνώμη μου έχει ευθύνη ο Υπουργός; Αν εσείς όμως παρόλα αυτά θέλετε να αναλάβετε αυτή την ευθύνη, επειδή γίνονται και περίεργα πράγματα στο Υπουργείο Οικονομικών, θα ήθελα να πείτε ότι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη ως πολιτική ηγεσία, για ό,τι  έγγραφο διακινείται στο Υπουργείο Οικονομικών και για ό,τι  γίνεται.

Επίσης μια πολιτική απάντηση. Τώρα, να έρχεται η  Νέα Δημοκρατία που μαζί με το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και που κληρονόμησε στον ΣΥΡΙΖΑ, μια συγκεκριμένη κατάσταση το 2015 και να μας κουνάει το δάχτυλο και να λέει, τι είναι αυτός ο τεχνικός φάκελος κτλ., πόσους τόμους και βιβλιοθήκες να σας δείξουμε για το τι κληρονομήσαμε και το τι είχατε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα;

Σε ό, τι αφορά το θέμα του τσίπουρου και της τσικουδιάς, εδώ σήμερα απεικονίστηκε από τη συζήτηση που έγινε η σύγκρουση η μεγάλη σε αυτόν τον τομέα. Εμείς είμαστε όχι με τους λαθρεμπόρους, όχι με τους λαθροδιακινητές, αλλά με αυτούς που έντιμα κοιτούν να βγάλουν το ψωμί τους. Με αυτούς που είναι στην πρωτογενή παραγωγή, με αυτούς που θέλουν και μπορούν ένα παραδοσιακό προϊόν να το διατηρήσουν, να το βελτιώσουν, να το κάνουν νόμιμο

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ μια μεγάλη πολιτική συζήτηση που αρνηθήκατε να την κάνετε εδώ. Ο κ. Σταϊκούρας όταν του έθεσα το θέμα της υπενθύμισης, δεν απάντησε ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ – γιατί όλοι συζητάμε γιατί δεν κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ – ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ στη χώρα; Θα υπάρξει κάποια στιγμή ανάληψη πολιτικής ευθύνης; Εκεί, λοιπόν, μου είπε: «Να θυμηθώ, κύριε Αλεξιάδη, τι λέγατε για τον ΕΝΦΙΑ το 2015;» Να το θυμηθεί και να φέρει εδώ το τι έλεγα και το τι έλεγε ο ίδιος και κυρίως να μας απαντήσει ο ίδιος, γιατί οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι προσωπικές, είναι πολιτικές, θα μου λύσει και εμένα την απορία που έχω και επαναλαμβάνω συνέχεια και θα το κάνω μονότονα- όσο μπορώ να το κάνω- τι έλλειμμα, τι πλεόνασμα, τι αποθεματικό παρέδωσε όταν έφυγε από το Υπουργείο Οικονομικών; Το τι παρέλαβε το ξέρουμε, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσει το φόβο της σιωπής και να βγει και να πει: «όταν έφυγα από το Υπουργείο Οικονομικών το 2015 παρέδωσα στον αντικαταστάτη μου αποθεματικό τόσο», δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό.

Σε σχέση λοιπόν με τον ΕΝΦΙΑ, στην δική σας Παράταξη – και βεβαίως μέρος της ευθύνης είναι και στο ΠΑΣΟΚ- ανήκει η δημιουργία αυτού του φόρου, η αύξηση αυτού του φόρου και επειδή κατά καιρούς λέτε κ. Βεσυρόπουλε και εσείς κ. Σταϊκούρα διάφορα, φέρτε μας έναν πίνακα, πώς ξεκίνησε η βεβαίωση του φόρου, κύριος και συμπληρωματικός, τι παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία το 2015, βεβαίωση φόρου κύριου και συμπληρωματικού, πόσο το αύξησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως βεβαίωση του φόρου, κύριος και συμπληρωματικός, τι παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019 και πόσο είναι με τις παρεμβάσεις που έκανε και πόσο είναι με τις παρεμβάσεις που θα κάνει το Μάρτη του 2022. Μην κρύβεστε, τη στιγμή που έχετε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μαζί σας, φέρτε τον πίνακα, καταθέστε τον στα πρακτικά, δημοσιοποιήστε τον, εκθέστε τον Αλεξιάδη και πείτε ότι «Να τα στοιχεία με τα οποία προκύπτουν 360 εκατομμύρια».

Σε σχέση, λοιπόν, με τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ, το εντυπωσιακό είναι όσα είπαν η ΠΟΜΙΔΑ και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος – δύο Φορείς όχι φιλικά διακείμενοι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και καλά κάνουν οι άνθρωποι, τη δουλειά τους κάνουν – ότι φοβηθήκατε να κάνετε διάλογο για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ακόμα και με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ακόμα και με την ΠΟΜΙΔΑ. Φοβηθήκατε να κάνετε διάλογο με αυτούς και έρχεστε εδώ και μας μιλάτε για μια σειρά από παρεμβάσεις και δεν τα εξηγείτε, δεν μας φέρνετε δηλαδή πίνακες που να εξηγούν αυτά τα οποία είπε την πρώτη φορά που μίλησε ο κ. Παπαδημητρίου. Του ζήτησα και τότε να μας δώσει τα στοιχεία, δεν μας τα έδωσε. Θέλουμε τα στοιχεία. Ποια είναι η διαστρωμάτωση, πόσο ωφελούνται συγκεκριμένα κλιμάκια περιουσιακών στοιχείων, πόσα ΑΦΜ είναι σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο, πόσο είναι στο άλλο κτλ.; Καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλουν να φέρουν αυτά τα στοιχεία, διότι ο μύθος που έχουν στήσει θα καταρρεύσει. Εμείς όμως θα επιμείνουμε σε αυτό.

Τέλος, σε ό, τι αφορά το ζήτημα πάλι του ΕΝΦΙΑ, θα θέλαμε να εξηγηθεί με σαφήνεια στο άρθρο 43 – μπορεί να μην το έχω διαβάσει και αυτό και μα μην το έχω καταλάβει καλά, κύριε Υπουργέ – που απ’ ότι βλέπω λέει: «Μείωση για τιμές ζώνης μέχρι δυόμισι χιλιάδες ευρώ μόνο για το 2022». Τι σημαίνει αυτό, ότι για το 2023 δεν θα έχουμε μείωση για τιμές ζώνης; Γιατί ξέρετε το 2023 μάλλον θα γίνουν εκλογές- υπάρχει και συνταγματικό όριο, δεν μπορεί να πάμε πιο πίσω.

Σε ό, τι αφορά λοιπόν το θέμα του νομοσχεδίου, εμείς θέλουμε ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου, ουσιαστική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, να φέρει το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα- να καθίσουμε και παραπάνω σήμερα, να περιμένουμε αν δεν είναι έτοιμοι ή να το φέρει από το πρωί το αργότερο- την τροπολογία με τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει από την προηγούμενη Πέμπτη, να συζητηθούν τα μέτρα εδώ, να ενισχυθούν, να ψηφιστούν αν είναι δυνατόν από όλους, διότι αν υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος όλοι θα είμαστε ευτυχείς και σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι συγκρούσεις και όλα όσα έγιναν σήμερα στην Επιτροπή, διότι εμείς θέλουμε να πείθουμε με τη δύναμη των επιχειρημάτων μας και όχι με τέτοιες διαδικασίες που δεν προωθούν το διάλογο.