ΠΗΓΗ

«Έχουν σοβαρότατες ευθύνες αυτοί που είχαν τη λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι τους και δεν την παρέδωσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς»

«Πρέπει οι πάντες να τοποθετηθούν στην υπόθεση δίωξης της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου γιατί αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας και όχι ζήτημα ενός προσώπου», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. 

«Αλίμονο αν κάποιος δημοσιογράφος, ερευνητής ή πολίτης, επειδή ερευνά και αποκαλύπτει ένα μεγάλο σκάνδαλο όπως θεωρείται η φοροδιαφυγή, να διώκεται για τις αποκαλύψεις του. Είναι θέμα Δημοκρατίας και καλώ για μία ακόμη φορά όσοι πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες ή πολίτες γνωρίζουν, να καταθέσουν την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε. 

Εγώ κατέθεσα τι έγινε πριν από το 2015 και το τι έγινε μετά. Πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε εκδοθεί εντολή ελέγχου από την κυβέρνηση Σαμαρά για να διερευνηθεί η μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου, η λίστα Φαλτσιανί. Η συγκεκριμένη λίστα ήρθε από υπηρεσίες της Γαλλίας, οι οποίες μαζί με αυτών της Γερμανίας και άλλων χωρών, έχουν προχωρήσει σε ελέγχους, σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχουμε το παράδοξο, ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις να έχουν μπει στο αρχείο λόγω παραγραφής.    

Το 2015 βρήκαμε την υπόθεση σε εξέλιξη και αυτό που προσπαθήσαμε ως κυβέρνηση ήταν να μην κάνουμε καμία παρέμβαση στην εξέλιξη του φορολογικού ελέγχου από τους οικονομικούς εισαγγελείς που ήταν επιβλέποντες των ερευνών. 

Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει βαριά πολιτική ευθύνη για όσους καθυστέρησαν την έναρξη του ελέγχου και κράτησαν στο γραφείο τους τις υποθέσεις. Θυμίζω ότι όταν επί ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η λεγόμενη λίστα Μπόργιανς, δεν πέρασε ούτε ένα δευτερόλεπτο στο γραφείο μου πριν παραδοθεί προς διερεύνηση στον οικονομικό εισαγγελέα. Πιέζαμε όχι για να γίνει ο έλεγχος κάποιας συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά για να προχωρήσουν συνολικά οι λίστες γιατί για εμάς ήταν προτεραιότητα η διερεύνηση των  υποθέσεων διαφθοράς που καθυστερούσαν.   

Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει πριν το 2015 κι υπήρχαν καθυστερήσεις, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε παρέμβαση στην όλη διαδικασία, αλλά αντίθετα είχαμε συνεργασία για το θέμα της οργάνωσης των ελέγχων με τους αρμόδιους εισαγγελείς διαφθοράς λόγω συναρμοδιότητας σε αυτά τα θέματα και σε καμία συνάντησή μας δεν τέθηκε θέμα πολιτικής παρέμβασης». 

utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-899349255%252F1055-05-2022k