Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με φωτογραφική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μέσω της οποίας προβλέπεται ειδική οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Η φωτογραφική διάταξη κατατέθηκε σε μη σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη διακριτή ευνοϊκή αντιμετώπιση με κρατική οικονομική ενίσχυση συγκεκριμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς επίσης για το αν και ποιος κοινωνικός, παραγωγικός ή άλλος φορέας ή υπηρεσιακός παράγοντας εισηγήθηκε την εν λόγω ειδική οικονομική ενίσχυση.
Επειδή οι όροι ένταξης στη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση δεν βοηθούν συνολικά τον ξενοδοχειακό κλάδο σε όλη την επικράτεια που πλήττεται σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αλλά εγείρουν υποψίες και «σκιές» για διακριτή ευνοϊκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και αθέμιτο ανταγωνισμό, απέναντι σε επιχειρήσεις του κλάδου που αγωνιούν να επιβιώσουν,
Οι βουλευτές ερωτούν τους Υπουργούς πως ωφελούνται από την εν λόγω οικονομική ενίσχυση ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν στη Ρόδο, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα κ.λπ. καθώς και πόσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ανά νομό, τηρούν τα κριτήρια για ένταξη στην εν λόγω οικονομική ενίσχυση.
Επίσης ζητούν να κατατεθούν στη βουλή τα έγγραφα από τους κοινωνικούς, παραγωγικούς, άλλους φορείς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, που εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και με τα οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση η εν λόγω διάταξη.
ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΡΑΦΩΝ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Τουρισμού
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Φωτογραφικές ρυθμίσεις οικονομικής ενίσχυσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε στις 5.11.2020 με τίτλο “Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις”, ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 545/40 (4.11.2020) με θέμα «Μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού, των επιχειρήσεων του πολιτισμού, καθώς και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα “Ιανός”».
Με την εν λόγω τροπολογία στο Άρθρο 3 θεσπίστηκε ειδική οικονομική ενίσχυση για μια συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που πρέπει να έχουν τις εξής προϋποθέσεις:
α) να λειτουργούν καταλύματα όλο το έτος,
β) να έχουν πάνω από 50 εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά και
γ) να πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων τους.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση στις 6.11.2020 για τα 21 μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας περιέχεται η συγκεκριμένη ειδική οικονομική ενίσχυση, ως δωδέκατο (12) μέτρο, με σκοπό τη στήριξη των πολιτών κατά την διάρκεια του δεύτερου ολικού lockdown για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τροπολογία εισήγαγε ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις, με φωτογραφικό τρόπο, για συγκεκριμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που εισήχθησαν με το Άρθρο 3 της εν λόγω τροπολογίας και ψηφίστηκαν στο σχέδιο νομού του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 5.11.2020, εγείρουν εύλογα ερωτήματα για τη διακριτή ευνοϊκή αντιμετώπιση με κρατική οικονομική ενίσχυση συγκεκριμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επίσης, εγείρουν ερωτήματα για το αν και ποιος κοινωνικός, παραγωγικός ή άλλος φορέας ή υπηρεσιακός παράγοντας εισηγήθηκε την εν λόγω ειδική οικονομική ενίσχυση.
ΕΠΕΙΔΗ η εν λόγω οικονομική ενίσχυση εμφανίζεται σε δημοσιεύματα ως φωτογραφική ρύθμιση για συγκεκριμένες επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου,
ΕΠΕΙΔΗ οι όροι ένταξης στη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση δεν βοηθούν συνολικά τον ξενοδοχειακό κλάδο σε όλη την επικράτεια που πλήττεται σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, και αποτελούν πρόκληση για τις επιχειρήσεις του κλάδου που αγωνιούν να επιβιώσουν,
ΕΠΕΙΔΗ η χρηστή νομοθέτηση δεν πρέπει να εγείρει υποψίες και «σκιές» για διακριτή ευνοϊκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και αθέμιτο ανταγωνισμό,
Α. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πως ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν σε κατεξοχήν περιοχές με τουριστική εποχικότητα (όπως συμβαίνει σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.λπ.) ωφελούνται από την εν λόγω οικονομική ενίσχυση;
2. Πόσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ανά νομό, τηρούν τα κριτήρια για ένταξη στην εν λόγω οικονομική ενίσχυση;
Β. Αιτούμεθα να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων:
Τα έγγραφα από τους κοινωνικούς, παραγωγικούς, άλλους φορείς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, που εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και με τα οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση η εν λόγω διάταξη.
Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Αλεξιάδης Τρύφων
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη- Ελένη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Πολάκης Παύλος
Φάμελλος Σωκράτης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισσάβετ
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία