Συνέντευξη στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ»

Επί ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 19 δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

«Είναι βασικό στην πολιτική να καταθέτεις την ιδεολογική ή την πολιτική σου άποψη, αλλά να καταθέσεις και την αλήθεια, τα πεπραγμένα, τι είναι αλήθεια. Το ότι είναι ημέρα είναι μία αλήθεια, αλλά εσύ μπορεί να θεωρείς για ιδεολογικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους ότι είναι νύχτα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είναι ημέρα. Μία είναι η πραγματικότητα λοιπόν, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 19 δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, το είπα στο ΣΚΑΪ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κάλεσε κάποια πολιτικό χθες και έπαιξε το απόσπασμα από τη δήλωσή μου και άρχισε η πολιτικός να λέει διάφορα περίεργα. Υπάρχει μία περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Να βγουν και να δώσουν διεύθυνση, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Χρυσοστόμου Σμύρνης 14 Καβάλα – η διεύθυνση του παππού μου, του συγχωρεμένου – να πουν μία διεύθυνση και ένα όνομα, γιατί το κρύβουν τι φοβούνται; Είναι δημόσιο έγγραφο ο πλειστηριασμός. Επί ΣΥΡΙΖΑ, 2015-19, δεν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Δεύτερο σημείο, εμείς δεν κληρονομήσαμε το 2015 προστασία πρώτης κατοικίας. Είχε λήξει στις 31/12/2014 και όποιος τολμήσει και το αμφισβητήσει, εγώ θα βγω μαζί του στο ραδιόφωνο για να του φέρω ντοκουμέντα, να του φέρω πρακτικά της Βουλής που το αποδεικνύουν. Δεν κληρονομήσαμε εμείς προστασία πρώτης κατοικίας, εμείς εξασφαλίσαμε την πρώτη κατοικία. Ακούστε και το τρίτο σημείο, όταν παραδώσαμε τον Ιούλιο του 2019, είχαμε επεκτείνει την προστασία πρώτης κατοικίας και σε αυτούς που έχουν δάνεια για επιχειρηματικούς σκοπούς και όχι μόνο για στεγαστικούς λόγους, όπως σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Και η επέκταση της προστασίας και για τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν κάτι που ίσχυε στην Ελλάδα και σε πολύ λίγες άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Να μας πουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τόσοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να δώσουν ονόματα και διευθύνσεις

«Εμείς καταφέραμε το θέμα των κόκκινων δανείων και των χρεών γενικά να το εντάξουμε στην διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Για να σας προλάβω, με λάθη, με καθυστερήσεις ή παραλείψεις, ανοίξαμε ένα δρόμο, όμως η επόμενη κυβέρνηση το διατήρησε, δεν το έκανε καλύτερο ή χειρότερο, αλλά ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, δεν καταργήθηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Να λέμε τις αλήθειες και όποιος πραγματικά έχει μία άλλη άποψη να φέρει τα στοιχεία, γιατί στην πραγματικότητα κάποιος λέει ψέματα. Να μιλήσουμε με στοιχεία, να μας πουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τόσοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να δώσουν ονόματα και διευθύνσεις, διότι είναι δημόσιο έγγραφο ο πλειστηριασμός, αυτή τη στιγμή αν μπείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα φαίνεται για ποιες κατοικίες και ποια καταστήματα και στην Καβάλα έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για το επόμενο διάστημα».

Είναι μία πολύ σωστή επιλογή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξασφαλίζουν διαφάνεια

«Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη μεγάλη αλλαγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την οποία έμμεσα κάποιοι βγαίνουν και κατηγορούν, χωρίς να μας πουν τι προτείνουν. Διότι είναι μία πολύ σωστή επιλογή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξασφαλίζουν διαφάνεια. Αν κάποιος φορέας ή κάποιο κόμμα ή κάποιος σύλλογος ή κάποιο Επιμελητήριο προτείνει να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς των μη ηλεκτρονικών, αλλά των άλλων πλειστηριασμών, να το πει, διότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εξασφαλίζουν διαφάνεια και εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν τα λεγόμενα «κοράκια» και τα στησίματα που υπήρχαν πριν. Τώρα, αυτή τη στιγμή, αν μπείτε στην αντίστοιχη σελίδα φαίνεται ποια ακίνητα στο νομό Καβάλας και σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμούς και γίνεται με πλήρως διαφανή διαδικασία ο πλειστηριασμός και δε μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει. Άρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να τα πούμε με το όνομα τους, άλλο είναι η ιδεολογική ή η φιλοσοφική διαφορά και άλλη η πραγματικότητα».

Να μου πουν ένα δεδομένο ή αριθμητικό ή οικονομικό που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και όταν παρέδωσε το 2019, το έκανε χειρότερο

«Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε κάθετα αντίθετοι στους πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, έχουμε προτείνει γενικά για το θέμα του ιδιωτικού χρέους εδώ και 14 μήνες, πριν από τη ΔΕΘ του 2021, συγκεκριμένα μέτρα, γιατί βλέπαμε ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, η καταιγίδα που έρχεται και θα σαρώσει τα πάντα, το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Αυτή την στιγμή επειδή μπορεί να μας ακούει κάποιος και να λέει δεν με αφορά, αυτή τη στιγμή οφειλές σε δημόσιο, δηλαδή εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ΑΦΜ, μερικά μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά αθροιστικά είναι τόσα και αν σε αυτά προσθέσουμε αυτούς που χρωστούν σε τράπεζες και funds, ο αριθμός είναι εφιαλτικός. Και σε σχέση με τους ιδιωτικούς πλειστηριασμούς, είναι άλλο πράγμα η διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών και όταν ο ένας νομικά επιτυγχάνει τον πλειστηριασμό της περιουσίας του άλλου και η διαδικασία γίνεται όπως γίνεται και είναι άλλο πράγμα ο πλειστηριασμός από τη μεριά του δημοσίου και των τραπεζών. Για όσους είναι κατά γενικά των πλειστηριασμών, μία απλή απορία, οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση η οποία πτωχεύει και έχει περιουσιακά στοιχεία, πώς θα αποζημιωθούν; Οι εργαζόμενοι σε μία ναυτιλιακή επιχείρηση που δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα, πως θα πληρωθούν χωρίς πλειστηριασμό; Ή ένα τροχαίο που έγινε μεταξύ δύο ιδιωτών, και αυτός που προκάλεσε το τροχαίο και έχει αφήσει ανάπηρο τον άλλον ιδιώτη – σας λέω έμπρακτα παραδείγματα – αρνείται να τον αποζημιώσει και είναι και ανασφάλιστος, πως θα αποζημιωθεί ο πολίτης; Να είμαστε σοβαροί στην κριτική μας και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Τώρα για αυτούς που θεωρούν ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θέλω να μου πουν ένα δεδομένο ή αριθμητικό ή οικονομικό που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και όταν παρέδωσε το 2019, το έκανε χειρότερο, ένα δεδομένο. Διότι και σε σχέση με το θέμα της ρύθμισης των χρεών με τις 100 δόσεις που φέραμε και τα λοιπά και στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ευτυχώς που υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ 2015-19 και όσοι μας κάνουν κριτική για εκείνη την περίοδο, με ειλικρίνεια ας απαντήσουν, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα;».