ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΕ) Πειραιά επισκέφτηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2021 το Σχιστό Κορυδαλλού και ενημερώθηκε τόσο από τους κατοίκους της περιοχής όσο και από τους πυροσβέστες σχετικά με τα προβλήματα που επέφερε η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή.


Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά εκφράζει τις ευχαριστίες της στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για την ετοιμότητά τους, καθώς με την άμεση παρέμβασή τους και με την αυτοθυσία τους, απέτρεψαν την εξάπλωση της φωτιάς στην οικιστική ζώνη, ακόμα και μετά την αναζωπύρωσή της την Τετάρτη το μεσημέρι. Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων για την αποτελεσματικότητά τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν εργάζονται κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.
Από την επιτόπια έρευνα του κλιμακίου διαπιστώθηκε πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην περιοχή και στην υλικοτεχνική υποδομή της αντιπυρικής προστασίας, που εάν δεν επιλυθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Ορισμένα από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς είναι τα κάτωθι:

-Έχουν τοποθετηθεί πυροσβεστικοί κρουνοί με επαρκή πίεση σε δύσβατα σημεία και σε κοντινές αποστάσεις;
-Υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν;
-Έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα στα σημεία που ξεσπούν πυρκαγιές ή προκύπτουν ανυπέρβλητες δυσκολίες λόγω της στενότητας των δρόμων καθώς και της κακής ποιότητας του οδοστρώματος; Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές λωρίδες ;

-Υπάρχουν συμβατοί σύνδεσμοι (σωλήνες) των υδροφόρων των Δήμων και της
Περιφέρειας με τα Πυροσβεστικά οχήματα ώστε να τροφοδοτούνται αυτά αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις με νερό;
-Παρατηρήσαμε φθαρμένα λάστιχα στα οχήματα της πυροσβεστικής. Ποιο είναι το χρονικό διάστημα αντικατάστασής τους;
-Γιατί δεν έχουν καθαριστεί οικόπεδα αλλά και εκτάσεις δίπλα στον οικιστικό ιστό από ξερά χόρτα, σκουπίδια κλπ;
-Υπάρχει σχέδιο δράσης από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Κορυδαλλού για την δασοπροστασία και την πυρόσβεση του Όρους Αιγάλεω, τι περιλαμβάνει και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η δημοτική αρχή για την υλοποίηση του;
Δυστυχώς το όρος Αιγάλεω και ειδικά στην περιοχή του ευρύτερου Πειραιά (Κορυδαλλός, Νίκαια, Κερατσίνι και Πέραμα) παραμένει ο πλέον παραμελημένος ορεινός όγκος της Αττικής με ελάχιστες δενδροφυτεύσεις και πληγές από δραστηριότητες του παρελθόντος να είναι ακόμα ανοιχτές. Τελευταίο επεισόδιο στην υποβάθμιση του όρους Αιγάλεω αποτέλεσε η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο όρος Αιγάλεω εντός Ζώνης απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος ενώ σημαντικά ερωτήματα δημιουργούνται για τα Σχέδια της Εκκλησίας να προχωρήσει σε επιχειρηματική αξιοποίηση έκτασης στο Πάρκο Σχιστού.
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος και αναμένει να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς, όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην βιώσουν οι πολίτες ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους και καταστροφές στο μέλλον. Εξάλλου, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν επαρκούν μόνο τα σχέδια για την κατάσβεσή τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολλά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα κατά τη θερινή περίοδο, αλλά απαιτούνται ολοκληρωμένα επιχειρησιακά σχέδια, αυξημένο προσωπικό και μέσα, υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως εφαρμογή πολιτικών πρόληψης.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά