«Το θέμα των πλειστηριασμών θα κυριαρχήσει το επόμενο χρονικό διάστημα», εκτίμησε ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων KONTRA News.

«Εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας και των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, που υπήρχε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την οποία θέλουμε να διευρύνουμε όταν επανέλθουμε στην κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε και Υπουργό Οικονομικών  που όταν του χτυπούν την πόρτα εταιρείες και του λένε «φέρε μια τροπολογία για να ξεπεράσουμε την απόφαση δικαστηρίου που προστατεύει την κοινωνία», να βγαίνει την επόμενη μέρα με συνέντευξη Τύπου και να λέει ήρθε η τάδε εταιρεία και μου το πρότεινε. Και όχι να λέει στη Βουλή «προτάθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη  νομοθετικής πρωτοβουλίας». Ο Υπουργός Οικονομικών ή αποκαλύπτει ή συγκαλύπτει συμφέροντα! Να βγει αύριο κιόλας και να πει η τάδε Τράπεζα ή το τάδε fund ή το τάδε «κοράκι» ήρθε και το ζήτησε. Αλλιώς ή λέει ψέματα ή συγκαλύπτει. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θέλουμε ονόματα. Κάποιος που θέλει να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο, δεν θέλει να ξέρει ποιες Τράπεζες είναι αυτές που πιέζουν; Να έρθουν όλα στο φως και το ξαναλέω να σταματήσει το Υπουργείο Οικονομικών να συγκαλύπτει συμφέροντα. Η δουλειά του είναι να αποκαλύπτει συμφέροντα. Όσο δεν το κάνει ο κ.  Σταϊκούρας, όλες οι Τράπεζες  είναι ύποπτες. Αν και στην Επιτροπή της Βουλής που έκανα την καταγγελία, όταν ρώτησα και τον Υπουργό και τις Τράπεζες και τις άλλες εταιρείες «ποιος από εσάς το έχει κάνει» κανείς δεν επιβεβαίωσε τον Υπουργό. Άρα εδώ υπάρχει ένα θέμα με τον Υπουργό, ας τα λύσουν μεταξύ τους».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να παρακάμψει την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Τρ. Αλεξιάδης  δήλωσε ικανοποιημένος «ήταν σαφής πολιτική μας θέση, δεν την είχαν όλα τα κόμματα, εμείς βγήκαμε από την πρώτη μέρα  και είπαμε «Μην Τολμήσουν Να Φέρουν Τροπολογία». Αυτό λοιπόν το «μην τολμήσουν» μας ικανοποιεί πάρα πολύ  γιατί έπιασε τόπο. Την ίδια στιγμή που άλλα κόμματα είτε σιωπούσαν, είτε ασχολούνταν με άλλα θέματα. Εμείς δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση να παρακαμφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου ή άλλων δικαστηρίων με άλλη απόφαση. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη, αλλά θα δημιουργήσουμε το πολιτικό και κοινωνικό κίνημα για να προστατέψουμε τους πολίτες. Και θα σας πω τι προκύπτει για τους πλειστηριασμούς από την περιοχή μου την Β΄ Πειραιά, για φτωχές και λαϊκές συνοικίες δηλαδή και όχι για κάποιες ακριβές περιοχές. Εβδομήντα κατοικίες στη Νίκαια, σαράντα πέντε κατοικίες στο Κερατσίνι, είκοσι τρείς κατοικίες στο Πέραμα! Είναι στο site για πλειστηριασμούς. Εμείς ρωτάμε το Υπουργείο Οικονομικών  να βγει και να μας πει άμεσα, πόσες από αυτές αφορούν πρώτη κατοικία; Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή τη βαρβαρότητα να υλοποιηθεί. Και προειδοποιώ και μέσα από την εκπομπή σας, όσους θέλουν να μη χάσουν χρήματα, να μη συμμετάσχουν σε αυτούς τους πλειστηριασμούς. Δεν θα αφήσουμε οικογένειες να πεταχτούν στο δρόμο. Δεν πρέπει να προχωρήσουν ούτε οι τράπεζες, θα είναι μεγάλο το κόστος, θα αρχίσουμε να λέμε ονόματα. Μαθαίνω για παράδειγμα ότι τις επόμενες ημέρες, σε λαϊκή συνοικία της Β’ Πειραιά πάνε να κάνουν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας όπου μένει οικογένεια με υπερήλικα παππού, γιαγιά, παιδιά, άνεργους κ.λπ. Ε δεν μπορούμε να το αφήσουμε, θα δημοσιοποιήσουμε ποια τράπεζα ή ποια εταιρεία πετάει στο δρόμο πολίτες. Μια μέθοδος πίεσης είναι αυτή και υπάρχουν και άλλες που θα αξιοποιήσουμε για να προστατεύσουμε τον πολίτη».

Στο ερώτημα περί κατάπτωσης των εγγυήσεων του δημοσίου και εγγραφή τους στο δημόσιο χρέος, αν οι εισπρακτικές δεν πάρουν τα προσδοκώμενα έσοδα, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε «Γίνεται να αφήσεις παιδιά να πεθάνουν, επειδή δεν θες να φτιάξεις στο Παίδων περισσότερες ΜΕΘ; Είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν τολμώ να το θέσω καν στο διάλογο. Υπάρχουν αγαθά τα οποία ανάγονται σε προτεραιότητες μιας πολιτισμένης κοινωνίας σε σχέση με κάποια άλλα. Ένας πολίτης που έχει ένα βασικό αγαθό, δεν μπορεί να κάτσει σε τραπέζι διαλόγου για το πως θα του αφαιρεθεί αυτό το βασικό αγαθό. Το βασικό είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η πρώτη κατοικία για τα ευάλωτα, φτωχά νοικοκυριά σε αυτές τις περιοχές, είναι έξω από κάθε συζήτηση. Υπαρκτό πρόβλημα το θέμα του ιδιωτικού χρέους, αλλά η κυβέρνηση που τα έκανε άνω-κάτω, ας φέρει μέσα στη Βουλή το όλο ζήτημα, να το συζητήσουμε, να δούμε τι λύσεις υπάρχουν και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε». 

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στα δημοσκοπικά «ευρήματα»  και στην προσπάθεια να υποβαθμιστεί σε σπουδαιότητα το θέμα των υποκλοπών λέγοντας «μεγάλο ερωτηματικό για το πώς καταγράφονται οι 30.000 νεολαίοι που γεμίσαν ένα γήπεδο στην Θεσσαλονίκη  και είχαν συγκεκριμένη πολιτική άποψη. Υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας, το οποίο δεν θέλουν να το καταγράψουν κάποιοι. Να πάνε να ψηφίσουν όσο γίνεται περισσότεροι ώστε τα συνθήματά τους είτε στο γήπεδο, είτε στο δρόμο, είτε στη γειτονιά, να γίνουν πράξη. Όσο για τα θέματα που υποβαθμίζουν έχουν πολύ μεγάλη σημασία, διότι μας δείχνουν την ποιότητα και το ποιόν του πολιτικού προσωπικού που υποτίθεται θέλει να κυβερνήσει και να μας βγάλει από την δύσκολη κατάσταση που είμαστε σήμερα. Όταν δηλαδή αυτό το πολιτικό προσωπικό έχει στην πλάτη του αυτά τα βάρη, ε δεν μπορεί να ασχοληθεί και να λύσει άλλου είδους προβλήματα. Έχουν αποτύχει στην Οικονομία, έχουν αποτύχει στα ζητήματα Δημοκρατίας πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να φύγουν μια ώρα αρχύτερα».