Ερώτηση κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρωτοβουλία των βουλευτών Πειραιά Ραγκούση, Αλεξιάδη, Δρίτσα, Κασιμάτη και θέμα της τις απολύσεις – διώξεις πολιτικού χαρακτήρα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες, τις τελευταίες μέρες τέσσερις (4) εργαζόμενοι της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε αιτία, ενημερώθηκαν ότι καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας τους.

 Στις 30/4/2020 και στις 05/05/2020, εν μέσω πανδημίας, η εργοδότρια εταιρεία, τους ανακοίνωσε τηλεφωνικά την απόλυσή τους, χωρίς να προβεί σε καμία περαιτέρω εξήγηση αναφορικά με το λόγο καταγγελίας της σύμβασης.

 Αξιοσημείωτο  είναι  ότι την επόμενη κιόλας ημέρα της ανακοίνωσης της απόλυσης, η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, οι οποίοι ανέλαβαν άμεσα εργασία, αντικαθιστώντας τους απολυμένους, γεγονός που αφενός αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι.

Αθήνα, 15 Μάϊου  2020 

Ερώτηση 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Καταγγελία για απολύσεις – διώξεις πολιτικού χαρακτήρα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου»

            Σύμφωνα με καταγγελίες, τις τελευταίες μέρες τέσσερις (4) εργαζόμενοι της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε αιτία ενημερώθηκαν ότι καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Συγκεκριμένα,  οι τέσσερις πρώην εργαζόμενοι  είχαν προσληφθεί και απασχολούνταν ορισμένοι εξ αυτών από τον Απρίλιο του 2015 και οι λοιποί από το 2017 με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και, εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων, εκτελούσαν χρέη κεντρικού ταμία χωρίς να λαμβάνουν επίδομα ταμία.  Στις 30/4/2020 και στις 05/05/2020, εν μέσω πανδημίας, η εργοδότρια εταιρεία, τους ανακοίνωσε τηλεφωνικά την απόλυσή τους, χωρίς να προβεί σε καμία περαιτέρω εξήγηση αναφορικά με το λόγο καταγγελίας της σύμβασης. Στη συνέχεια, οι απολυμένοι πλέον πρώην εργαζόμενοι κλήθηκαν να μεταβούν στα γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι, όπου τους ζητήθηκε να υπογράψουν την «Καταγγελία σύμβασης χωρίς προειδοποίηση – Άτακτη καταγγελία», ενώ ακολούθως έλαβαν την αποζημίωση απόλυσης που τους αναλογούσε.

            Αξιοσημείωτο  είναι  ότι την επόμενη κιόλας ημέρα της ανακοίνωσης της απόλυσης, η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, οι οποίοι ανέλαβαν άμεσα εργασία, αντικαθιστώντας τους απολυμένους, γεγονός που αφενός αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Οργανισμού και αφετέρου δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για απολύσεις – διώξεις πολιτικού χαρακτήρα.

Επισημαίνεται δε, ότι το σύνολο των εργαζομένων στον Οργανισμό ανέρχεται σε μόλις δεκαέξι (16) άτομα μαζί με τους απολυμένους, τα οποία εργάζονται σε τρεις (3) βάρδιες, με ωράριο 06:00-14:00, 14:00-22:00, 22:00-06:00, ενώ, μάλιστα, η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και δη επί 365 ημέρες αδιαλείπτως.

            Επειδή οι αδίκως απολυμένοι εργαζόμενοι είναι ηλικίας από 42 έως 58 ετών, δηλαδή ορισμένοι εξ αυτών στα όρια της συνταξιοδότησης και με αυξημένες οικογένειες υποχρεώσεις.

Επειδή μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη της  αιφνίδιας απόλυσής τους και, μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η ανεύρεση άλλης εργασίας εκ μέρους τους,  με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις τους, αλλά και να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 22 του νδ 420/1970 «η διοίκηση και διαχείριση των υπό του Δημοσίου κατασκευαζομένων ιχθυοσκαλών ασκείται αποκλειστικώς υπό του Υπουργείου Γεωργίας (νυν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)…», ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, έχει αναθέσει τη διοίκηση και διαχείρισή τους με την υπογραφή σύμβασης στον ΟΚΑΑ.

Επειδή οι συγκεκριμένες αναίτιες απολύσεις με τον τρόπο που έγιναν εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς και προσιδιάζουν με διώξεις πολιτικού χαρακτήρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Ποιος ο λόγος για την αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των συγκεκριμένων τεσσάρων εργαζομένων της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, τη στιγμή, μάλιστα, που άμεσα αντικαταστάθηκαν από άλλους;
  2. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος των απολυμένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

   Αλεξιάδης Τρύφωνας

   Δρίτσας Θόδωρος

Κασιμάτη Νίνα

Ραγκούσης Γιάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελενη

Αθανασίου  Αθανάσιος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος