Σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχη Οικονομικών, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το νέο συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία και λοιπές διατάξεις
Περί φορολόγησης των πλοιοκτητών εταιρειών
Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 αύξησε τη φορολογία στον Τομέα της Ναυτιλίας, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε και παρακαλώ να δοθούν τα συνολικά φορολογικά έσοδα από το Υπουργείο Οικονομικών. Καταθέστε στην Ολομέλεια πίνακα, που να φαίνεται από τη συνολική φορολογική επιβάρυνση 2010-2022 πόση ήταν η συνολική φορολογική επιβάρυνση στον τομέα της Ναυτιλίας, για να φανεί «αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε ή αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση σε αυτόν τον τομέα». Όταν εμείς δίναμε τη μάχη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όταν δεχόμασταν πιέσεις να αυξήσουμε υπέρμετρα τον τομέα της φορολογίας, τότε που κάποιοι φώναζαν «Γερά Γερούν », τότε που κάποιοι έπαιρναν σαφέστατη πολιτική θέση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, εμείς υπερασπιστήκαμε τον τομέα της Ναυτιλίας στο να μην έχουμε – όπως ζητούσαν από τους θεσμούς – υπερφορολόγηση ελληνικών επιχειρήσεων, αφελληνισμό της ναυτιλίας ή συρρίκνωση της ναυτιλίας.
Μια σειρά ερωτημάτων
Ερώτηση προς τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, επειδή …δεν πρόλαβα να μελετήσω τόσο αναλυτικά όσο ο ίδιος, τις 300 περίπου σελίδες του νομοσχεδίου, πού ακριβώς είναι η διάταξη για την κατάργηση των 29 «άδικων» φόρων του ΣΥΡΙΖΑ; για τους οποίους είχαν βγάλει Δελτίο τύπου, οι τότε Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος; Δεν θα καταργηθούν τελικά αυτοί οι 29 «άδικοι» φόροι; Θα τους διατηρήσετε; Θα κρατήσετε αυτούς τους «άδικους» φόρους του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές; Δεν θα τους καταργήσετε;
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Σχετικά με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» για τα στεγαστικά δάνεια, στις 25.11. «Στο τραπέζι το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών», στις 26.11. «Τι είναι το ισπανικό μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση» και σήμερα στο capital.gr, ότι κάτι πάτε να κάνετε με το θέμα των τραπεζών και των στεγαστικών δανείων, ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα ή όχι; Ενημερώστε μας παρακαλώ γιατί εσείς έχετε την αρμοδιότητα των τραπεζών, στις τράπεζες, τι ποσοστό καταναλωτικών δανείων έχει μείνει; Τι ποσοστό στεγαστικών δανείων; Τι ποσοστό επιχειρηματικών δανείων; Τι ποσοστά έχουν μείνει γιατί, αν αληθεύει ότι περίπου το 90% και πάνω των στεγαστικών δανείων έχει φύγει από τις τράπεζες, τι συζητάτε με τις τράπεζες; Το 4% – 5% των στεγαστικών δανείων; Διότι, εδώ, ή κάποιος λέει ψέματα ή υπάρχει ένα πρόβλημα στοιχείων. Δώστε μας, λοιπόν, τα στοιχεία.
Μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων
Είστε βαρύτατα εκτεθειμένος, κύριε Σταϊκούρα. Έχουν καταθέσει 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 20 Οκτωβρίου, ερώτηση σε εσάς και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και ζητούν να πληροφορηθούν σε συγκεκριμένους Δήμους της Β΄ Πειραιά, στην εκλογική περιφέρεια την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, πόσες από τις κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, είναι πρώτη κατοικία. Ήδη, έχουμε καταγγελία, ότι τράπεζα πάει να βγάλει γυναίκα με το ανήλικο παιδί της από σπίτι 60 τετραγωνικών στη Νίκαια, να τους πετάξει στο δρόμο. Έχουμε κάνει ερώτηση και να σας θυμίσω ότι, όταν κι εσείς κι ο κ. Βεσυρόπουλος, ως βουλευτές, καταθέτατε επίκαιρες ερωτήσεις, δεν υπήρξε, ούτε μία περίπτωση που να μην έχω απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση ή σε γραπτή ερώτησή σας. Αν υπάρχει, παρακαλώ να το φέρετε για να με εκθέσετε πολιτικά.
Επίσης κύριε Υπουργέ, αποφεύγετε να απαντήσετε στο ερώτημα που σας έθεσα ξανά στην Επιτροπή, ποιες είναι οι επιχειρήσεις που ήρθαν και σας ζήτησαν να νομοθετήσετε για το θέμα των κόκκινων δανείων; Είστε πολιτικά εκτεθειμένος όταν συγκαλύπτετε συμφέροντα και δεν αποκαλύπτετε ποιες επιχειρήσεις σας ζήτησαν τη νομοθέτηση.
Είστε πολιτικά εκτεθειμένος, ως έχων την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, και για το θέμα της απόκρυψης κοστολόγησης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και μετά από δύο μήνες φέρατε την τροπολογία και δεν τα είχατε κοστολογήσει. Αλλά και για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που μας φέρνετε σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και δεν έχετε κοστολογήσει για άλλη μια φορά μια σειρά από μέτρα.
Τέλος, ενημερώστε μας όταν ανέλαβε ο Σύριζα τον Ιανουάριο του 2015, υπήρχε προστασία ή όχι της πρώτης κατοικίας; είχε λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας; Και απαντήστε και σε αυτό που σας ζήτησα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τους ελέγχους που πρέπει να κάνει το δημόσιο στις εταιρείες αυτές που πήραν τα δάνεια και ενημερώστε μας για το αν θα ξεκινήσετε τους ελέγχους.
Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ : «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις»
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.
Θέλω να ξεκινήσω με τα θερμά συγχαρητήρια, για τον τρόπο που διευθύνετε τις εργασίες της Επιτροπής σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, διότι με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι στις εργασίες της Επιτροπής έχουν κάνει την επιλογή μέλη της Επιτροπής, αντί να παρεμβαίνουν με επιχειρήματα, με ήρεμο λόγο, με τεκμηρίωση ή, τέλος πάντων, με αυτό που επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, δυστυχώς, προχωρούν συνεχώς σε αγενείς διακοπές, σε χειρονομίες, σε ειρωνικά γέλια. Με απουσία επιχειρημάτων και, κυρίως, απαντήσεων μια μερίδα βουλευτών, όχι όλων, της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει αυτή την τακτική εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Στο λίγο χρόνο που έμεινε στη Βουλή και στις διαδικασίες της Επιτροπής, παράκληση: αυτά να σταματήσουν. Σε όσους θέλουν να συνεχίσουν – από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας – τους λέμε με σαφήνεια: «Δε μασάμε», συνεχίστε να εκτίθεστε. Εμείς, δε θα ακολουθήσουμε τη δική τους τη στάση, διότι, εμείς, έχουμε επιχειρήματα. Έχουμε πολιτικές διαφορές, δεν έχουμε προσωπικές διαφορές, για να κάνουμε προσωπικές επιθέσεις, διακοπές ή οτιδήποτε άλλο.
Τώρα, πάμε σε ένα σοβαρό συνταγματικό πολιτικό ζήτημα. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο πρέπει να το πιστέψουν και οι Υπουργοί του κάποια στιγμή, θα έχουμε εκλογές στη χώρα από 1 έως 6 μήνες – κάπου εκεί φαίνεται ότι είναι το συνταγματικό όριο. Θα πρέπει, λοιπόν, σε αυτή την προεκλογική περίοδο να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει ένα πολιτικό συνταγματικό θέμα. Δε μπορεί η Κυβέρνηση – που είναι μια Κυβέρνηση που κλείνει τον κυβερνητικό της κύκλο – να λύνει σοβαρά θέματα και να φέρνει για νομοθέτηση ζητήματα, τα οποία η στοιχειώδης πολιτική δεοντολογία λέει βεβαίως και να καταθέσει την πολιτική της πρόταση, αλλά δεν επείγει, να το λύσει η επόμενη Κυβέρνηση, καταθέσει την πρότασή της η Νέα Δημοκρατία π.χ. για το θέμα της φορολογίας του κλάδου της Ναυτιλίας, θα την καταθέσουν και τα άλλα Κόμματα, θα κρίνουν οι πολίτες και θα το νομοθετήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές. Θα κρίνουν, δηλαδή, οι πολίτες π.χ. αν η δική μας πρόταση για μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι ρεαλιστική και πρέπει να γίνει ή αν πρέπει να γίνει αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση.
Πάμε, όμως, σε αυτό το ζήτημα, γιατί ακούστηκαν πολλά και από Κόμματα που θεωρούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα» και που έμμεσα θέλουν να στηρίξουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ό,τι κάνει – καταλαβαίνουμε αυτή την τακτική – αλλά για να ξεκαθαρίσουμε κι ορισμένα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 αύξησε τη φορολογία στον Τομέα της Ναυτιλίας, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε. Παράκληση κάποια στιγμή να δοθούν τα συνολικά φορολογικά έσοδα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Συνεχίζουν τα ειρωνικά γέλια. Εγώ, δε θα απαντήσω με αυτό τον τρόπο. Εγώ, θα απαντήσω με πολιτικά επιχειρήματα. Ειδικά, σε αυτούς που επιλέγουν τα ειρωνικά γελάκια κι όχι τις απαντήσεις είτε εδώ είτε στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
Επανέρχομαι, όμως, στο συγκεκριμένο. Καταθέστε μας στην Ολομέλεια έναν πίνακα, που να φαίνεται από τη συνολική φορολογική επιβάρυνση 2010-2022 πόση ήταν η συνολική φορολογική επιβάρυνση από τον Τομέα της Ναυτιλίας, για να φανεί το «αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε ή αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση σε αυτόν τον τομέα». Επίσης, εδώ, θέλω να πω με σαφήνεια ότι όταν εμείς δίναμε τη μάχη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, τότε που κάποιοι φώναζαν «Γερά Γερούν », τότε κάποιοι έπαιρναν σαφέστατη πολιτική θέση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Εμείς υπερασπιστήκαμε στον τομέα της Ναυτιλίας το να μην έχουμε, όπως ζητούσαν από τους θεσμούς υπερφορολόγηση ελληνικών επιχειρήσεων, αφελληνισμό της ναυτιλίας ή συρρίκνωση της ναυτιλίας.
Διότι είχαμε τότε πιέσεις, τότε που κάποιοι έλεγαν «Γερά Γερούν», στο να αυξήσουμε υπέρμετρα τον τομέα της φορολογίας. Κι έτσι, να οδηγήσουμε σε συρρίκνωση της ελληνικής ναυτιλίας, σε αφελληνισμό περισσότερο απ’ ότι έχουν κάνει ορισμένοι και σε μια σειρά από προβλήματα. Στο ζήτημα, λοιπόν, της ναυτιλίας είναι σαφέστατη η θέση μας. Το αποδείξαμε όσο ήμασταν κυβέρνηση και περιμένουμε τα στοιχεία για να μας απαντήσετε σε αυτά τα ζητήματα.
Τώρα, μια ερώτηση στον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας με κάθε προσωπικό σεβασμό και στην πολιτική του διαδρομή και στην πολιτική του θέση. Επειδή εγώ δεν πρόλαβα να μελετήσω τόσο αναλυτικά όσο ο ίδιος τις 300 περίπου σελίδες του νομοσχεδίου, δεν βρήκα μέσα στο νομοσχέδιο, κύριε βουλευτά, το πού ακριβώς είναι η διάταξη για την κατάργηση των 29 «άδικων» φόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βγάλει με δελτίο τύπου, οι τότε Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βεσυρόπουλος. Δεν θα καταργηθούν τελικά αυτοί 29 «άδικοι» φόροι; Θα τους διατηρήσετε; Ορισμένους βεβαίως έχει καταργήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μη βιάζεστε. Μετά, κ. Βεσυρόπουλε. Θα τα πείτε μετά. Μην αγχώνεστε. Το άγχος και η ένταση κάνει κακό στην υγεία. Ηρεμία. Θα απαντήσετε μετά και θα απαντήσει και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν βρήκα πού είναι η κατάργηση των 29 «άδικων» φόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, επειδή ο Υπουργός Οικονομικών, τον έχω προκαλέσει επανειλημμένως, δεν μου απαντάει, απαντήστε εσείς. Τελικά, θα τους κρατήσετε αυτούς τους «άδικους» φόρους του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές; Δεν θα τους καταργήσετε; Διότι κάποιους απ’ αυτούς τους αυξήσατε κιόλας απ’ όταν γίνατε κυβέρνηση και καλά κάνατε. Το ψηφίσαμε κι εμείς.
Αλλά θέλω να ρωτήσω και τον Υπουργό Οικονομικών. Ελπίζω να απαντήσει, διότι, κ. Σταϊκούρα, κ. Υπουργέ, αρκετές φορές που θέτω ερωτήματα στην Επιτροπή, είτε κάνετε ότι δεν τα ακούσατε, είτε δεν σας τα μεταφέρουν μετά οι συνεργάτες ή οι παριστάμενοι Υπουργοί. Εγώ θα το επαναλάβω, λοιπόν, μιας και σας βρήκα εδώ.
Δημοσιεύματα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που αφορούν στεγαστικά δάνεια, στις 26.11. «Τι είναι το ισπανικό μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση».
Δημοσίευμα, πάλι, της εφημερίδας «Η Καθημερινή», στις 25.11. Και λέω της εφημερίδας «Η Καθημερινή» γιατί, πριν, αναφερθήκατε σε άλλο δημοσίευμα. «Στο τραπέζι το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών».
Και διαβάζω και σήμερα στο, έγκυρο και φανατικά «φιλοΣΥΡΙΖΑϊκό», «Capital.gr», ότι κάτι πάτε να κάνετε με το θέμα των τραπεζών και των στεγαστικών δανείων.
Πρώτα απ’ όλα, ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα ή κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν και κάποιοι λένε ψέματα και τα λοιπά; Σαφέστατη απάντηση. Ισχύουν τα δημοσιεύματα ή όχι;
Δεύτερον, ενημερώστε μας σας παρακαλώ πολύ γιατί εσείς έχετε την αρμοδιότητα των τραπεζών. Δεν την έχει κάποιος άλλος Υπουργός. Στις τράπεζες, τι ποσοστό καταναλωτικών δανείων έχει μείνει; Τι ποσοστό στεγαστικών δανείων; Τι ποσοστό επιχειρηματικών δανείων; Τι ποσοστό έχει μείνει; Γιατί, αν αληθεύει ότι περίπου το 90% και πάνω των στεγαστικών δανείων έχει φύγει από τις τράπεζες, τι συζητάτε με τις τράπεζες για να καταλάβω; Το 4%, 5% των στεγαστικών δανείων; Διότι, εδώ, ή κάποιος λέει ψέματα ή υπάρχει ένα πρόβλημα στοιχείων. Δώστε μας, λοιπόν, τα στοιχεία, εκθέστε πολιτικά, τον Αλεξιάδη, που λέει αυτά τα πράγματα για να προχωρήσουμε παρακάτω.
Αλλά, επειδή συχνά, κύριε Υπουργέ, μας κάνετε και παρατηρήσεις εδώ, είτε για το περιεχόμενο των ομιλιών μας, είτε για άλλα πράγματα. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένος, κύριε Σταϊκούρα. Έχουν καταθέσει 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από 20 Οκτωβρίου, ερώτηση σε εσάς και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και ζητάνε να πληροφορηθούν σε συγκεκριμένους Δήμους της Β΄ Πειραιά, στην εκλογική περιφέρεια την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, πόσες από τις κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, είναι πρώτη κατοικία;. Ήδη, έχουμε καταγγελία ότι τράπεζα πάει να βγάλει γυναίκα με το ανήλικο παιδί της, από σπίτι 60 τετραγωνικών, στη Νίκαια. Να τους πετάξει στο δρόμο. Έχουμε κάνει ερώτηση λοιπόν. Κι επειδή πάλι θα πείτε για το παρελθόν, να σας θυμίσω ότι, όταν κι εσείς κι ο κ. Βεσυρόπουλος, ως βουλευτές, καταθέτατε επίκαιρες ερωτήσεις και καλά κάνατε, δεν υπάρχει, ούτε μία περίπτωση που να μην έχω απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση ή σε γραπτή ερώτησή σας. Και, αν υπάρχει, παρακαλώ να το φέρετε για να με εκθέσετε, πάλι, πολιτικά.
Σε ότι αφορά λοιπόν το συγκεκριμένο, σας έχουμε καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει. Όπως κύριε Υπουργέ, αποφεύγετε να απαντήσετε στο ερώτημα που σας έθεσα ξανά στην Επιτροπή, ποιες είναι οι επιχειρήσεις που ήρθαν και σας ζήτησαν να νομοθετήσετε για το θέμα των κόκκινων δανείων. Και είστε πολιτικά εκτεθειμένος όταν συγκαλύπτετε συμφέροντα εδώ και δεν αποκαλύπτετε ποιες επιχειρήσεις σας ζήτησαν τη νομοθέτηση. Όπως είστε πολιτικά εκτεθειμένος ως έχων την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, για το θέμα της απόκρυψης κοστολόγησης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και μετά από δύο μήνες που φέρατε την τροπολογία δεν τα είχατε κοστολογήσει . Κι όπως για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που μας φέρνετε σήμερα να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και δεν έχετε κοστολογήσει για άλλη μια φορά μια σειρά από μέτρα.
Τέλος, παράκληση στην απάντησή σας, επειδή θέλετε να λέτε πολλά, ενημερώστε μας είτε εσείς, είτε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, αν όταν ανέλαβε ο Σύριζα τον Ιανουάριο του 2015, υπήρχε προστασία ή όχι της πρώτης κατοικίας ή αν είχε λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας, γιατί συχνά το ακούμε αυτό. Και ενημερωθείτε για το τι ακριβώς ζήτησα να κάνετε την Παρασκευή 25 του μηνός στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τους ελέγχους που πρέπει να κάνει το δημόσιο, στις εταιρείες αυτές που πήραν τα δάνεια και ενημερώστε μας κάποια στιγμή. Θα επανέλθουμε και με ερώτηση αφού δεν θέλετε να το κάνετε εδώ και φοβάστε να απαντήσετε για το αν θα ξεκινήσετε τους ελέγχους αυτούς.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για το χρόνο με μια κουβέντα μόνο για το θέμα της παραλίας του Καραθώνα αν και ο κύριος Γκιόλας τα είπε αναλυτικότατα και δεν έχω να προσθέσω πολλά. Έχω να πω όμως τα εξής: Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης με τη λέξη «ανάπτυξη» μέσα σε εισαγωγικά. Τι θέλουμε; Να συζητήσουμε αν θα γίνει ανάπτυξη με κριτήριο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών ή το κοινωνικό όφελος. Βεβαίως και να αξιοποιηθεί η παραλία του Καραθώνα αλλά με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των πολιτών. Και μια και αναφερόμαστε εκεί, μια και αναφερόμαστε στο Ναύπλιο, πρέπει κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε. Οφείλει, η Ελλάδα κάτι στο Ναύπλιο για τους αγώνες για την απελευθέρωση; Για την προσφορά του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής στην εγκατάσταση και στέγαση προσφύγων που ήρθαν από τη μικρά Ασία, μεταξύ των οποίων και μελών της οικογένειάς μου; Οφείλει κάτι το ελληνικό κράτος στο Ναύπλιο για τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες; Επειδή εμείς θεωρούμε ότι οφείλει, πρέπει να υπάρχει ρύθμιση τέτοια που να λύνει σωστά το συγκεκριμένο ζήτημα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας .