«Παροιμιώδης η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί στοιχειωδώς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, έλλειψη σοβαρότητας και ασυνεννοησία μεταξύ των μελών της που σπέρνουν τη σύγχυση με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις πότε για τις μάσκες, πότε περί “πανδημίας ανεμβολίαστων”, την ώρα που μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας ζει δύσκολα και μέσα στην αγωνία για το αύριο». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την επικαιρότητα ο Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο ALERT, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, αντίθετα με την κυβέρνηση που όπως είπε «δείχνει να έχει πάρει πτυχίο ιατρικής, να μην ακούει τους επιστήμονες και να αποφασίζει μόνη της για την πανδημία. Έχουν καταλάβει ότι έχουμε ξεπεράσει τους 20.000 νεκρούς και ότι βαδίζουμε σε “αχαρτογράφητα νερά” ;».
Η έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που ψήφισαν με πανηγυρισμούς πριν λίγες μέρες, καθώς «περιλαμβάνει την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός θα ισχύσει με δεδομένο ότι η πανδημία θα τερματιστεί από τις αρχές του 2022. Καταλαβαίνετε σε ποιων τα χέρια βρίσκεται η Οικονομία μας; Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που έχει σχέση με την Υγεία, με την Παιδεία, με τη λειτουργία του Δημοσίου, με τη λειτουργία όλων των απαραίτητων δομών για τη λειτουργία του κράτους».
Η έλλειψη κοινής λογικής που χαρακτηρίζει τα μέτρα που λαμβάνουν, τα διαφορετικά “μέτρα και σταθμά” που χρησιμοποιούν, αποτυπώνεται στο χαρακτηριστικό παράδειγμα «όταν εμφανιστεί κρούσμα σε βουλευτή, να σταματάει η συνεδρίαση, να αδειάζει η αίθουσα και να γίνεται απολύμανση, ενώ για το παιδί και το εγγόνι μας που πηγαίνει στο σχολείο να πρέπει να αρρωστήσει η μισή τάξη για να κινηθεί η διαδικασία».
Ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε πως η άποψη των ειδικών επιστημόνων πρέπει να είναι η κυρίαρχη και οι εντολές τους πρέπει να ακολουθηθούν. Εν μέσω πανδημίας «δεν επιτρέπεται οι επιστήμονες να εισηγούνται και οι πολιτικοί να αποφασίζουν. Δεν επιτρέπονται τα πολιτικά παιχνίδια. Αν οι γιατροί εισηγηθούν ότι πρέπει να κάνουμε την Α ή τη Β ενέργεια, ποιο είναι το πολιτικό κριτήριο και ποιος θα αναλάβει την εγκληματική πολιτική ευθύνη, έστω και για ένα θάνατο; Αν οι γιατροί δηλαδή έχουν εισηγηθεί κάτι και κάποιος πολιτικός αποφασίσει κάτι άλλο, υπάρχει εγκληματική πολιτική ευθύνη γι αυτό που έχει γίνει; Ναι ή όχι ;».
Η κυβέρνηση πρέπει να αναπροσαρμόσει την τακτική της και να απόσχει της λογικής ότι δεν αντέχει η Οικονομία. «Τα μέτρα που πήραμε μέχρι τώρα μας οδήγησαν σε αυτά τα δεδομένα. Πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα; Ναι. Πώς θα κοστολογήσουμε μια ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή; Δέκα χιλιάδες; Πεντακόσιες χιλιάδες; Ένα εκατομμύριο; Δέκα εκατομμύρια; Όταν χρειάστηκε, για τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες, βρέθηκαν χρήματα, πρέπει λοιπόν να πούμε ότι δεν μπορούμε να κοστολογούμε την ανθρώπινη ζωή και πρέπει ότι κάνουμε να έχει κριτήριο τον άνθρωπο και όχι την Οικονομία».
Για την ακρίβεια που καλπάζει και τις αστειότητες που ακούστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης που κάλεσε τους καταναλωτές να μην γκρινιάζουν, τα μέσα ενημέρωσης “να σταματήσουν τη μαυρίλα” και δήλωσε ότι πολίτες του ζητούν να βγει selfie στο σούπερ μάρκετ, ο Τρ. Αλεξιάδης περιέγραψε την κατάσταση που συναντά στα σούπερ μάρκετ της Β΄ Πειραιά με «τον κόσμο να είναι κυριολεκτικώς στα κάγκελα με τις τιμές που βλέπουν στο ράφι. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και οι υπουργοί παίζουν με την αγωνία του κόσμου. Το θέμα των ανατιμήσεων εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες, είναι βόμβα στα θεμέλια της Οικονομίας, βόμβα στα θεμέλια εδικά των μικρομεσαίων κσι των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας διότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με επιχειρήσεις άλλων χωρών. Απέναντι στο ισχυρό αυτό πλήγμα, που έρχεται σε συνδυασμό με όλα τα άλλα των προηγούμενων χρόνων, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ενίσχυσης, σαν και αυτά που έχουμε προτείνει, να μειώσει δηλαδή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο καύσιμο κίνησης και στο καύσιμο θέρμανσης το οποίο θα ανακουφίσει και τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο Τρ. Αλεξιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι χρησιμοποιεί φτηνά πολιτικά επιχειρήματα, όταν απευθύνει μομφή στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ψηφίσει ανακουφιστικά μέτρα για τους πολίτες και χαρακτήρισε κοινοβουλευτική αθλιότητα την κυβερνητική τακτική με την κατάθεση τροπολογιών που εμπεριέχουν δεκάδες και εκατοντάδες άρθρα και τις οποίες ψηφίζεις ή καταψηφίζεις εξ ολοκλήρου, χωρίς τη δυνατότητα να ψηφίσεις κατ΄ άρθρο.
Κλείνοντας ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκφρασε την άποψη ότι η χώρα πρέπει να θωρακιστεί ενεργειακά επανεκτιμώντας την κατάσταση, τα ζητήματα των γεωπολιτικών συμμαχιών της και της ενεργειακής εξάρτησης,δηλώνοντας παράλληλα πως «Οι κυβερνήσεις εκλέγονται όχι μόνο για να αναλύουν και να περιγράφουν τα προβλήματα, οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια που δοκιμάζει την κοινωνία. «Διεθνές φαινόμενο η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις, που πρέπει να μας προβληματίσει για το πώς η χώρα θα θωρακιστεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα των ανατιμήσεων στο χώρο της ενέργειας, που είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα οι χειρισμοί της στο θέμα της ΔΕΗ. Είχαμε προειδοποιήσει και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε στο ζήτημα των λογαριασμών της, ότι έπρεπε να έχουν γίνει άλλοι χειρισμοί. Έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δεν μπορεί να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης με έκπληξη ότι τώρα διαπίστωσε το πρόβλημα, όταν από τον Οκτώβριο έπρεπε να ξέρει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε δυστυχώς τέτοιες εξελίξεις».
Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόηση και διαλόγου με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, από την πανδημία, την οικονομική κρίση, τα εθνικά ζητήματα κ.α. σε ένα πλαίσιο ήρεμης πολιτικής αντιπαράθεσης με την ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων και όχι «με τον διχαστικό πολιτικό λόγο που δυστυχώς έχει επιλέξει η κυβέρνηση σε αρκετά ζητήματα και που δεν βοηθάει να βρεθεί ο κοινός τόπος».