Καλεσμένος στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, ο Τρύφων Αλεξιάδης , Βουλευτής Β’ Πειραιά και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε ποια είναι τα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν τη δήλωση της κας Λαγκάρντ περί μείωσης των πλεονασμάτων, δηλώνοντας θετικός στη μείωση, με τη διατήρηση όμως των κοινωνικών, των φορολογικών και των υπόλοιπων προνομίων που καταφέραμε να έχουμε, μέσα από διαπραγματεύσεις, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Απέναντι στις ανέξοδες δηλώσεις των ημερών, είπε πως αναμένει τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να ξεκαθαρίσει, αν οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό για μείωση ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων βαρών θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Παράλληλα κάλεσε τον παριστάμενο εκπρόσωπο της ΝΔ, να μας θυμίσει σε ποια επισημη διεθνή συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ανάφερε οτιδήποτε περί μείωσης των πλεονασμάτων και φυσικά δεν πήρε απάντηση.
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί νέου αναπτυξιακού νόμου, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, παρά μόνο «εκθέσεις ιδεών», ενώ παράλληλα θύμισε την απέχθεια προς τον διάλογο, την αμετροεπή συμπεριφορά και την έλλειψη κοινοβουλευτικού ήθους των κυβερνώντων, με την κατάθεση σημαντικών τροπολογιών μετά τη λήξη της συζήτησης των νομοσχεδίων ή με τη ψήφιση πλήθους άρθρων, με την αντιπολίτευση απούσα.
Μιλώντας γενικότερα περί ανάπτυξης και «διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας», θύμισε πως το μοντέλο ανάπτυξης που ζήσαμε τα χρόνια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ήταν αυτό που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, αναφέρθηκε με παραδείγματα στη σύνδεση επενδύσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καταλήγοντας πως η ανάπτυξη πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προς τα πού κατευθύνεται, ποιοι ωφελούνται και τι προσφέρει στην αειφορία μιας χώρας.
Σε ερώτηση για το προσφυγικό ζήτημα, έκφρασε την ανησυχία του για την αντιμετώπιση του ως θέμα μεταξύ των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, τη στιγμή που αποτελεί διεθνές ζήτημα, ενώ θύμισε το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα που αντιμετώπισε από την πρώτη περίοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανωμένες προσπάθειες που έκανε για τη λύση του προβλήματος. Απέναντι στις μισαλλόδοξες δηλώσεις, ζήτησε την ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα, θυμίζοντας τις αναφορές για τον πρόσφυγα ή τον ξένο και της χριστιανικής θρησκείας, αυτής που κάποιοι «την θυμούνται μόνο στις θρησκευτικές ορκωμοσίες ή κάνοντας τους σταυρούς τους στις εκκλησίες».
Δείτε το video: