Συνέντευξη στο newsique.gr και στη Βούλα Κεχαγιά
Κύριε Αλεξιάδη, το ιδιωτικό χρέος φαίνεται ότι έχει διογκωθεί και λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις ουσιαστικές. Εσείς τι προτείνετε ;
Α. Συνολική ρύθμιση των χρεών σε Εφορία – ΕΦΚΑ – Τράπεζες, με βάση τη λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δηλαδή «εισόδημα, μείον εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Από το υπόλοιπο που μένει, ένα τμήμα του θα είναι η μηνιαία δόση για όλους τους φορείς.
Β. Διαγραφή μέρους του χρέους ανά πολίτη με διαφανή, ενιαία και συγκεκριμένα κριτήρια. Θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τέτοιες διαδικασίες.
Γ. Δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, στη βάση προτάσεων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων.
Είναι εφικτές οι προτάσεις σας ; Για παράδειγμα πώς προσδιορίζονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης ;
Απόλυτα εφικτές και αρκετές από αυτές είτε έχουν εφαρμοστεί είτε αποτελούν αιτήματα σοβαρών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε προσφάτως ότι θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι εάν η ύφεση κινηθεί κάτω από το 12 % για το 2020. Πώς έπεσε η κυβέρνηση τόσο έξω στις προβλέψεις της;
Το οικονομικό επιτελείο, από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, διεκδικεί επάξια το Oscar αποτυχημένων προβλέψεων! Όταν έχεις πέσει έξω τόσο πολύ, σε τόσο πολλά, όταν έχεις στην πλάτη σου έναν προϋπολογισμό με έλλειμμα πάνω από 22 δισ., ε τότε, το «σεμνά και ταπεινά» είναι το ελάχιστο.
Με τόσο βαθιά ύφεση πώς μπορεί η χώρα να ανακάμψει; Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης;
Όχι με λογικές και πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πρωτοφανείς καταστάσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης και κάθε ανάλογη δράση πρέπει να καλύπτει άμεσα ανάγκες επιβίωσης, ολοκλήρωσης βασικών υποδομών, ενίσχυσης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ένταξης σε κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικών πολιτικών.
Η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς νέους περιορισμούς που αφορούν και θέματα όπως αυτό της ατομικής ελευθερίας επικαλούμενη την πανδημία. Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση;
Η μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών – πολιτών πριν λίγες μέρες έδωσε την απάντηση. Η αντιδημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης βρίσκει απέναντι την κοινωνία, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει, πιστεύετε, θέμα δημοκρατίας στην χώρα;
Βεβαίως. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα, με χαρακτηριστικότερο όλων τη λειτουργία μέρους των μέσων ενημέρωσης. Απόκρυψη ειδήσεων, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, διαστρέβλωση ειδήσεων κλπ.
Και με το σχέδιο εμβολιασμού κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να υποστηριχθεί κι άλλο η πρόταση του κ. Τσίπρα για εξασφάλιση των πατεντών του εμβολίου;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα, σαν συνέχεια της προηγούμενης απάντησης. Οι πολίτες έμαθαν για την επίθεση της κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα ενώ για το τι ακριβώς πρότεινε, για το τι λένε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, για τις ζυμώσεις που γίνονται στην Ευρώπη… ηχηρή σιωπή! Σχέδιο εμβολιασμού; Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει πότε θα ολοκληρωθεί για το σύνολο του πληθυσμού; Πότε θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον για όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή;
Στον ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία υπάρχει έντονη κινητικότητα με επίκεντρο και την λειτουργία των τάσεων. Ο κόσμος που βρίσκεται κοντά σας ανησυχεί μήπως χάνετε το δάσος…
Αναγκαίος προσυνεδριακός διάλογος. Αναγκαίο να κουβεντιάσουμε ειδικά μετά από μία ήττα και μπροστά σε τόσο μεγάλες προκλήσεις. Διάλογος ναι, εσωστρέφεια ΟΧΙ! Όσο και αν κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ σαν καταιγίδα, σας διαβεβαιώνω ότι είναι τρικυμία στο ποτήρι.
Ο εσωτερικός διάλογος είναι χρήσιμος όταν…
Είναι χρήσιμος όταν εκφράζει τις αγωνίες της κοινωνίας και συμβάλλει στην υλοποίηση στρατηγικών στόχων. Αν είναι διάλογος για την Αριστερά και τους αριστερούς, τότε φοβάμαι ότι δεν θα απασχολήσει τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που αναζητούν πολιτικό φορέα να τους εκφράσει. Να μη φοβηθούμε τη διεύρυνση. Όποτε το έκανε η Αριστερά, νίκησε.