Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλά για τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.
Το πολιτικό καλοκαίρι για την κυβέρνηση τελείωσε και έρχεται βαρύς χειμώνας, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Alpha Radio της Καβάλας ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας πως, παρότι δόθηκε πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση να «ανασάνει», απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε απλά ζητήματα.
Επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά ή του κορωνοϊού, αλλά πλέον θα περάσει σε μία πιο δυναμική περίοδο αντιπολίτευσης. Απάντησε για το φιάσκο με τις μάσκες, άφησε αιχμές για «ημετέρους» της κυβέρνησης, που επωφελούνται, και ανέλυσε το γιατί η μεσαία τάξη δεν ωφελείται ούτε στο ελάχιστο από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.
Απέδειξε, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί απλά ζητήματα.
«Τελείωσε το καλοκαίρι για την κυβέρνηση, είναι ήδη σε ένα πολιτικό φθινόπωρο και έρχεται βαρύς χειμώνας και νομίζω ότι η παρέμβαση Τσίπρα, με την πολύ επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική, δείχνει και την έναρξη της νέας αντιπολιτευτικής περιόδου, διότι αρκετό «αέρα δώσαμε» στην κυβέρνηση να «ανασάνει» και να προετοιμαστεί. Απέδειξε, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί από απλά ζητήματα, από τις μάσκες των σχολείων μέχρι οτιδήποτε άλλο και απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί και δύσκολα ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά, τα οικονομικά, τα θέματα υγείας… Πλέον οι πολίτες έχουν αποδείξεις και, μέσα σε αυτή την διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά μία νέα αντιπολιτευτική περίοδο – δε θα το ονομάσω «σκληρό ροκ» ή οτιδήποτε άλλο, διότι εμένα μου αρέσουν τα δημοτικά και τα λαϊκά – αλλά θα είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για τον κ. Μητσοτάκη, όπως υποδηλώνουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Στηρίξαμε την κυβέρνηση, όσο καμία άλλη αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τις ακρότητες που έκανε η Νέα Δημοκρατία
«Μετά από μία περίοδο εσωτερικής συζήτησης στο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αναγκαία μετά από την ήττα την οποία έχουμε υποστεί με δική μας ευθύνη (διότι δεν κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, εμείς χάσαμε πολιτικά), μετά από μία περίοδο που έπρεπε να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε θέματα σημαντικά, όπως ήταν τα εθνικά ζητήματα, το θέμα του κορωνοϊού, τα γεγονότα στον Έβρο, τα θέματα της οικονομίας… στηρίξαμε την κυβέρνηση όσο καμία άλλη αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τις ακρότητες που έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση. Τώρα, πλέον, είναι η περίοδος να ασκήσουμε με δυναμισμό τα συνταγματικά και τα πολιτικά μας καθήκοντα, δηλαδή της αντιπολίτευσης. Δε θα δείτε ακραίες αντιπολιτευτικές εκφράσεις, αλλά θα δείτε όμως δυναμικές αντιπολιτευτικές κινητοποιήσεις».
Η διαδικασία της αυτοκριτικής μετά την ήττα
«Για να απαντήσω αν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επήλθε η εσωτερική ειρήνη, είναι σαν να αποδέχομαι ότι υπήρχε ένα εσωτερικό πρόβλημα, ένας εσωτερικός πόλεμος που τελείωσε. Εμείς στην Αριστερά έχουμε συνηθίσει να συζητούμε τα θέματα, να θέτουμε πάνω στο τραπέζι τις αντιρρήσεις, χωρίς να τις κρύβουμε, να συζητούμε δημοκρατικά, συλλογικά και να καταλήγουμε σε μία θέση και μετά με βάση αυτή τη θέση να προχωρούμε. Αυτό κάναμε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ήταν αναγκαίο. Είμαστε το μόνο κόμμα που μετά από μία ήττα, με μία δημόσια διαδικασία, συζήτησε τους πολιτικούς λόγους αυτής της ήττας, δεν τους κρύψαμε. Δεν ήταν αυτό μία εσωτερική παθογένεια, αλλά ήταν μία αναγκαία πολιτική συζήτηση και μάλιστα σε μία δύσκολη πολιτική περίοδο, γιατί και στο δικό μας χώρο υπήρχαν απόψεις που υιοθετούσαν πιο δυναμική ή πιο ακραία αντιπολίτευση από αυτή που κάναμε».
Κάθε μέρα ανεβαίνουν οι στροφές
«Θεωρώ ότι με την καθοδήγηση και την ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα έγιναν οι αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, πρέπει τώρα να γίνουν και κάποιες προσαρμογές σε επίπεδο αντιπολιτευτικής τακτικής … το βλέπετε αυτό ήδη κάθε μέρα, ότι ανεβαίνουν οι στροφές και η πολιτική της κυβέρνησης σε πάρα πολλά θέματα, όπως οικονομία, εθνικά ζητήματα, κορωνοϊός, παιδεία κτλ, μας δίνει τη δυνατότητα και μας δημιουργεί και τη συνταγματική υποχρέωση να κάνουμε αντιπολίτευση».
Οι απαντήσεις ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
«Στα μέτρα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πολύ χαμηλά τον πήχη και τελικά πέρασε από κάτω… και το λέω αυτό, διότι περιμέναμε στις εξαγγελίες στη ΔΕΘ είτε να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο αυτοκριτικής για τα όσα τραγικά λάθη έγιναν σε βασικούς τομείς εθνικής και οικονομικής πολιτικής, αλλά δεν έγινε τίποτα. Επίσης, περιμέναμε να δούμε το πώς θα υλοποιήσει την ενίσχυση της περίφημης μεσαίας τάξης και το πώς θα υλοποιήσει την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Και όταν λέω «ενίσχυση επιχειρήσεων», δεν εννοώ ορισμένων διαπλεκόμενων επιχειρήσεων οι οποίες ωφελούνται, όπως τα 500 χιλιάδες ευρώ που πετάξαμε στη θάλασσα για ένα πλωτό φράγμα που δε δουλεύει, είτε για τις μάσκες και την διασύνδεση των προμηθευτριών επιχειρήσεων με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, είτε για όλα αυτά τα «γκρίζα» που κάθε μέρα αποκαλύπτονται, έχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ μέσα σε ένα χρόνο… δεν εννοώ αυτό. Αλλά οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, που δεν είναι…ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν όλη την προηγούμενη περίοδο και έθεσαν μία σειρά από αιτήματα στα οποία ούτε καν απάντησε! Και το μέτρο για την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο ακούμε και το διαφημίζουν (καταλαβαίνουμε ότι τα φίλτρα της λίστας Πέτσα για ορισμένα ΜΜΕ επιβάλλουν μία τέτοια προπαγάνδα), αν καθίσει κάποιος και το δει, αν κάποιος που δουλεύει σε νοσοκομείο, δουλεύει σε σχολείο, είναι αστυνομικός, είναι στρατιωτικός, θα καταλάβει ότι τίποτα από αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αφορά! Διότι ο κύριος Μητσοτάκης έκανε επιλογή να δώσει σε συγκεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών, πολυεθνικών ομίλων κτλ μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, μικρές. Όταν ο εργαζόμενος, που παίρνει 893 ευρώ το μήνα, θα πάρει 80 λεπτά, ε… δεν θα κάνει κάθε μέρα προσευχές στο Μωυσή για αυτήν τη φοροελάφρυνση, ενώ αυτός που παίρνει ετήσιες αποδοχές 50.000 ευρώ, που έχει ένα τεράστιο εισόδημα, θα πάρει το μήνα όφελος 150 ευρώ! Το ερώτημα λοιπόν είναι: «αυτούς πρέπει να ενισχύσουμε ή τη μεσαία και την χαμηλότερη εισοδηματική τάξη;» Το Σύνταγμα που έκανε το 1974 ο εκ Σερρών πολιτικός Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει μέσα σαφή πρόβλεψη για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών! Ας την υλοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, με την όποια αλλεργία φαίνεται να έχει σε αυτή την πολιτική παρακαταθήκη! Και να σας δώσω και την είδηση της ημέρας: Πολλοί από τους συνταξιούχους που περιμένουν τα αναδρομικά τους, δεν θα τα δουν στο λογαριασμό τους ή θα τα δουν μειωμένα, επειδή ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ότι δεν θα κατασχεθούν ή θα γίνουν συμψηφισμοί σε όσους χρωστάνε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή κάτι άλλο. Εμείς λέμε στην κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα συμβεί για τους μικροσυνταξιούχους, αλλά μόνο για τους συνταξιούχους πέραν ενός ορίου».
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΒΑΛΑΣ “ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ” -16.09.20