Σημεία της συνέντευξης
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει αλλεργία στον διάλογο. Δεν συζητά όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συζητά με τους άλλους πολιτικούς φορείς και ειδικά δεν συζητά με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Δεν κάνουν διάλογο, δεν θέλουν να προχωρήσουν και δυστυχώς το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι ένα παροδικό πρόβλημα όπως η ζέστη ή οι τσούχτρες. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά πότε θα το αντιμετωπίσουμε και είναι πρόβλημα, το οποίο βάζει δυναμίτες στα θεμέλια του τουρισμού, διότι τον καθιστά μη ανταγωνιστικό αλλά κυρίως στη βιωσιμότητα μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και μπορούν να παρθούν τέτοια μέτρα, η Κυβέρνηση δυστυχώς αρνείται το διάλογο και κωφεύει στα όσα της προτείνουν οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς. Οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι εξελίξεις που πατάς ένα κουμπί και αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι σεβαστό το επιχείρημα της Κυβέρνησης που λέει ότι «φοβάμαι εάν μειώσω τον Ειδικό Φόρο στα Καύσιμα, αν μειώσω τον ΦΠΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται, θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός μου και δεν θα έχω να πληρώσω μετά συντάξεις και δεν θα έχω να πληρώσω οτιδήποτε άλλο χρειαστεί σε μια έκτακτη περίσταση;
Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό ας πούμε εδώ και ενάμιση χρόνο; και πόσες φορές, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, ήρθε η Κυβέρνηση και για πολιτικούς λόγους άνθησαν τα «λεφτόδεντρα», βρήκε χρήματα και προχώρησε σε νέο πακέτο παροχών; Δεν αποτελεί επιχείρημα για να το χρησιμοποιούν. Χρησιμοποίησε και ο Αλ. Τσίπρας το παράδειγμα, όταν μιλάμε για τεράστια προγράμματα εξοπλισμών – ορισμένα από τα οποία δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – που βρίσκονται τα χρήματα; γιατί δεν απασχολεί τον δημόσιο διάλογο το εάν λεφτά υπάρχουν ή όχι; θα μου πείτε ότι είναι για την άμυνα, ναι αλλά εδώ είναι για τη δημόσια υγεία, είναι για την επιβίωση. Διότι όταν πας καλά σε οικονομικό επίπεδο θα μπορέσεις να ενισχύσεις την άμυνά σου. Οι πολιτικές των μνημονίων και η χρεωκοπία της χώρας στην οποία μας οδήγησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αποδυνάμωσε τις ένοπλες δυνάμεις και την άμυνα της χώρας. Πρέπει να έχουμε ισχυρή οικονομία, για να έχουμε και ισχυρό αίσθημα ασφάλειας.
Παράδοξο την μια μέρα να βγαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες και να μας προειδοποιούν ή να διαρρέουν με χίλιους δύο τρόπους – μερικές φορές και θεατρικούς – ότι επίκειται επέμβαση της Τουρκίας, επίκειται πόλεμος κ.ο.κ. και την επόμενη στιγμή να μας εξηγούν ότι αποδυναμώνουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, διαθέτοντας στρατιωτικό υλικό για τον πόλεμο της Ουκρανίας με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας. Αυτά δεν συνδυάζονται το ένα με το άλλο. Δ. Ποίες είναι , έχει λογικές εμμονές, έχει ιδεοληψίες τι εννοείτε;
Δεν βλέπουμε μέτρα ανάσχεσης του πληθωρισμού, δεν βλέπουμε κάποια μέτρα. Η αύξηση των τιμών είναι ένα πολλαπλασιαστικό φαινόμενο, που θα επηρεάσει ειδικά τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Να παρθούν μέτρα ανάσχεσης αύξησης των τιμών. Γιατί η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί με ελέγχους τα σημεία πώλησης βενζίνης όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τιμής των διυλιστηρίων και της τιμής λιανικής πώλησης; Για ποιο λόγο την επόμενη στιγμή δεν βρίσκονται εκεί συνεργεία ελέγχου; Δεν εννοώ τα καραγκιοζιλίκια, που θυμίζουν άλλες απαράδεκτες εποχές, να βλέπουμε υπουργούς να πηγαίνουν δήθεν με ελεγκτικούς μηχανισμούς και να κάνουν ελέγχους μπροστά στην κάμερα… Λέω για στοχευόμενους ελέγχους, είτε για θέματα φοροδιαφυγής, γιατί μάλλον ξέπλυμα βρίσκεται από πίσω, είτε για θέματα λαθρεμπορίου καυσίμων. Για ποιο λόγο το «επιτελικό» κράτος, η Κυβέρνηση των «αρίστων», τα «βαριά» βιογραφικά δεν αντιγράφουν ευρωπαϊκές χώρες; Διάβαζα για τη μείωση του φόρου καυσίμων στην Γερμανία, αυτή τη στιγμή με τη μείωση που έκανε η Κυβέρνηση η βενζίνη είναι στο 1,88 € και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,94 €. Επιτέλους ας πάρουν μέτρα και να σταματήσουν να περιγράφουν την κατάσταση.