Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε
– στην απουσία απάντησης της ΑΑΔΕ στα ερωτήματα που έθεσε
Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών για να διεξαχθεί διάλογος, να παρασχεθεί ενημέρωση και να κατατεθούν απόψεις σχετικά με τη λειτουργία και την απόδοση της Αρχής. Δόθηκε χρόνος 30 λεπτών στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, 25 λεπτών στον Υπουργό και στον Υφυπουργό για να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Θέσαμε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής διάφορα ζητήματα και απλά ερωτήματα τεχνικού χαρακτήρα. Ίσως δεν είχε τον χρόνο ο Διοικητής της ΑΑΔΕ να μας απαντήσει μέχρι το τέλος συνεδρίασης, αλλά περίμενα έστω ένα τηλέφωνο, ένα e-mail τις επόμενες ημέρες για τα θέματα, τα οποία τέθηκαν στην Επιτροπή και δεν απαντήθηκαν, από σεβασμό, όχι στον Αλεξιάδη, αλλά στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Τα ερωτήματα που έθεσα και εγώ και άλλοι, δεν απαντήθηκαν. Δεν θέλω να μπλέξουμε σε μια ατελείωτη γραφειοκρατία να καταθέσω ερωτήσεις, να ζητήσω έγγραφα κλπ. Ζητώ να διαφυλαχθεί το κύρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και να υπάρξει απάντηση για τα ερωτήματα που τέθηκαν. Πρέπει να ξανάρθει εδώ ο κ. Πιτσιλής και να μας απαντήσει; Να ξανάρθει. Θέλει να μας απαντήσει γραπτώς; Να μας απαντήσει γραπτώς. Υπάρχουν, ήδη, πολλά ανοικτά ζητήματα για την ΑΑΔΕ και δεν θα προσθέσουμε άλλο ένα. Θέτουμε, θεσμικά φερόμενοι, τα ερωτήματα που έχουμε και δεν παίρνουμε απαντήσεις. Το ξαναλέω, ούτε καν στα τεχνικά ζητήματα. Το να μας κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, για παράδειγμα, του νόμου για την τοποθέτηση GPS στα μεταφορικά μέσα καύσιμων. Το να ζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να μη μας το χορηγεί, νομίζω ότι είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής ευγένειας.
– στην απουσία απάντησης του υπουργείου Οικονομικών στα ζητήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο
Την ευγενέστατη και εμπεριστατωμένη κριτική της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφ. Αχτσιόγλου, ακολούθησε μια απαράδεκτη επίθεση από το Υπουργείο Οικονομικών, που την δημοσιοποίησε μεταμεσονύκτιες ώρες και που δείχνει και την «αλλεργία» σε κάθε μορφή διαλόγου, αλλά και την ανικανότητα να απαντήσει στην ουσία στα ζητήματα που έθετε η τομεάρχης μας. Αλλά και στην Επιτροπή στις ομιλίες του κ. Σταϊκούρα, επικράτησε το καθηγητικό στυλ, η λογική «εμείς τα ξέρουμε όλα και θα σας κάνουμε μαθήματα», «ποιοι είστε εσείς και αν δικαιούστε να ομιλείτε»…
Ποιοι μας κάνουν την κριτική; Ποιοι κάνουν τις επιθέσεις; Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα στα χάλια που το οδήγησαν τον Δεκέμβριο του 2014. Καταλαβαίνω την πολιτική αμηχανία του κυβερνητικού επιτελείου να θέλει να «μηδενίσει το ρολόι» και να ξεκινήσει η πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας στις αρχές του 2015. Τι να κάνουμε; Έχουμε και μνήμη και ντοκουμέντα.
Αν τολμούν, ας κάνουμε διάλογο, είτε εδώ είτε όπου αλλού θέλουν, για τα ζητήματα αυτά. Να θέσουμε τα ερωτήματα, πώς φτάσαμε στο PSI; τι έγινε με τις εκροές καταθέσεων πριν το 2015 και μετά το 2015;
– στην απουσία απάντησης για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ν.Δ.
Τι θα γίνει με τα τεράστια δάνεια της Ν.Δ. στο τραπεζικό σύστημα, τα οποία επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη εκτοξεύτηκαν; Να ακούσουμε από τη λαλίστατη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τι θα γίνει με αυτό το θέμα; Εκτός και αν αποτελεί παράδειγμα ρύθμισης δανείων, οπότε να πούμε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, ότι με τον ίδιο τρόπο που κινείται το δάνειο της Νέας Δημοκρατίας και ως προς τη διόγκωση και ως προς την αποπληρωμή, θα κινούνται και τα δάνεια επιχειρήσεων και πολιτών… να μην ανησυχούν καθόλου, να ανησυχεί μόνο το τραπεζικό σύστημα.
–σχετικά με το ύψος των αμοιβών εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών
Ας σημειώσουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Βεσυρόπουλος και Σκυλακάκης τη σωστή φράση που είπε ο κ. Ράπανος (Διευθυντής της AlphaBank) περί «εύλογων αμοιβών» στο τραπεζικό σύστημα. Επειδή σήμερα στις 4μμ καλούν σε συγκέντρωση οι τρεις Ομοσπονδίες του Υπουργείου Οικονομικών (Εφοριακών, Τελωνειακών, Δημοσιονομικών) για θέματα που έχουν σχέση με τις αμοιβές τους και επειδή γενικότερα στο Δημόσιο υπάρχουν τέτοια θέματα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη πολύ σωστή φράση των «εύλογων αμοιβών». Αλίμονο αν το προσωπικό που επιτελεί ένα τόσο σπουδαίο έργο, που έχει καθοριστεί για να ελέγχει τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να έχει τόσο χαμηλές αμοιβές. Ας σημειώσει αυτή τη φράση ο κ. Υπουργός και ας τη χρησιμοποιήσει στο να πιέσει στην επίλυση θεμάτων αμοιβών, ειδικά σαν μέλος Κυβέρνησης που συμμετείχε μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις περικοπές των αμοιβών που έγιναν πριν από το 2015.
Σχετικό video