Σε πολύ ζεστό κλίμα, στη φιλόξενη αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Καψώχα «Η αχρείαστη Χρεοκοπία και το σιωπηλό Πραξικόπημα» από τις εκδόσεις «Αλήθεια».
Ανάμεσα στους ομιλητές, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στον συγγραφέα και τη στάση του την περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο με τα παρακάτω λόγια:
«Προτιμώ να μιλήσω για τον πολίτη Σωτήρη, παρά για τον συγγραφέα, γιατί πραγματικά ήταν από αυτούς που σε πολύ δύσκολους καιρούς, σε εποχές μεγάλων συγκρούσεων, σε εποχές μεγάλων αβεβαιοτήτων ο Σωτήρης ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν ήταν κάτι εύκολο τότε. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που πήραν την απόφαση τότε να μην ενταχθούν σε ένα σύστημα εξουσίας που είχε πολιτικά, οικονομικά, επαγγελματικά και άλλα οφέλη, αλλά να πάνε αντίθετα με αυτό το σύστημα εξουσίας, διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμα και τη δουλειά τους και μια ολόκληρη πορεία. Από τότε λοιπόν πήγε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και ήταν αντίθετος με όσους δημοσιογράφους, πολιτικούς, καθηγητές Πανεπιστημίων ήθελαν να συντηρηθεί ένα καθεστώς εξουσίας, όπως αυτό που περιγράφει για παράδειγμα ως προς την επιλογή της κ. Κατσέλη ή του κ. Παπακωνσταντίνου. Όλοι ξέρουμε τα παρασκήνια για αυτά τα ζητήματα, αλλά επέλεξε τότε να είναι από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, επέλεξε να συγκρουστεί, την ώρα που καθηγητές Πανεπιστημίου, οικονομολόγοι, άλλοι πολιτικοί ή συνάδελφοί του προσπαθούσαν να μας πείσουν εκείνα τα χρόνια ότι το μνημόνιο ακόμα και αν δεν υπήρχε, ως ευαγγέλιο έπρεπε να ανακαλυφθεί …θυμάμαι τότε έναν που κόντεψε να με χτυπήσει, επειδή τόλμησα σαν συνδικαλιστής να πάω σε μια εκπομπή και να πω ότι το μνημόνιο δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα. Μπράβο για τη στάση σου εκείνη την περίοδο, με όποιο κόστος και αν είχε. Γιατί σε ένα βάθος χρόνου όλα αυτά που κάνουμε, τα βρίσκουμε μπροστά μας».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο, ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για «ένα πολιτικό και όχι ένα στρατευμένο βιβλίο» και στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία του όπως ο ρόλος των ΜΜΕ από την περίοδο της μνημονιακής βαρβαρότητας έως τώρα, τα άδεια ταμεία και την έλλειψη διαπραγματευτικών μέσων που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τους προηγούμενους το 2015, τις δύσκολες αποφάσεις αλλά και τις τρεις εκλογικές απαντήσεις εκείνης της χρονιάς. Δήλωσε τη σιγουριά του για την καλή πορεία του βιβλίου που θα οδηγήσει τον συγγραφέα σε βελτιωμένες επανεκδόσεις και με αφορμή τους γενικότερους προβληματισμούς που θα ακουστούν στις παρουσιάσεις του βιβλίου ανά την Ελλάδα, μίλησε «για έναν αγώνα που έπρεπε να τον δώσει η Αριστερά, σαν πολιτικός φορέας που πάντα έδινε αγώνες και ποτέ στην πολιτική ιστορία δεν αποσύρθηκε όταν τα πράγματα δυσκόλευαν». Κλείνοντας τόνισε «την ανάγκη διεξαγωγής μιας οργανωμένης συζήτησης στο χώρο της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει, τι έγινε την περίοδο 2015-2019, αλλά κυρίως τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, καθώς και την επόμενη ημέρα μια και όλοι παλεύουμε για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη».