ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (27.6.2016)
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Αθήνα, σήμερα στις 27 Ιουνίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:07΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Εισερχόμεθα τώρα στις ερωτήσεις προς συζήτηση.
Θα συζητηθεί πρώτα η με αριθμό 5166/28-4-2016 ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στο Δήμο Ιεράπετρας από την καταστροφική πυρκαγιά και την κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτης.
Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, στις 21 Απριλίου ξέσπασε αυτή η καταστροφική πυρκαγιά. Επλήγησαν τουλάχιστον 150 παραγωγοί με εκατοντάδες στρέμματα θερμοκηπίων, χιλιάδες δέντρα -περίπου 2.500- κυρίως ελαιόδεντρα. Και βεβαίως, είχαμε ζημιές σε κοινόχρηστα δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης, αλλά και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις. Γενικότερα, ήταν μια καταστροφή η οποία πραγματικά άφησε πίσω της κρανίου τόπο.
Θα πρέπει να πούμε ότι ενδιαφέρθηκε αμέσως όλη η τοπική κοινωνία, με τον Δήμο, την Περιφέρεια. Εμφανίστηκε και η κρατική μηχανή. Επισκέφτηκαν την περιοχή και ο Γραμματέας ΠΣΕΑ, ο ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει, όμως, ακόμα κάτι συγκεκριμένο ούτε για τον τρόπο αποζημίωσης της φυτικής και ζωικής παραγωγής, ούτε του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ούτε βέβαια των εγκαταστάσεων και των μελισσοσμηνών. Διότι, ακόμα και στην μελισσοκομία είχαμε τεράστιες ζημιές.
Και αυτό το οποίο βλέπω από τις απαντήσεις –όσες έχουν έρθει- των συναρμόδιων Υπουργείων είναι ότι ουσιαστικά σηκώνουν τα χέρια ψηλά, εντοπίζοντας στο οικονομικό και στον τρόπο που θα μπορούσε να διατεθεί μια οικονομική βοήθεια συνδυάζοντάς την με ένα πρόγραμμα ΠΣΕΑ, το οποίο όμως προσκρούει σε διάφορες δικαιολογίες. Μία από τις δικαιολογίες είναι η μη κήρυξη της περιοχής ακόμα ως πυρόπληκτης. Και βεβαίως, υπάρχουν και άλλα γραφειοκρατικά θέματα τα οποία θα μπορέσω να αναπτύξω.
Το ερώτημα είναι, επειδή στο Υπουργείο Οικονομικών μάλλον αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι –ας το πούμε- η αρμοδιότητα ή δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, εάν εσείς από την πλευρά σας έχετε ενημερωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία, εάν έχετε αιτήματα και εάν μπορεί να προχωρήσει κάτι ούτως ώστε να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι που επλήγησαν και βεβαίως ο Δήμος της περιοχής για να αποκαταστήσει τις ζημιές.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, με την ερώτησή σας αναδεικνύετε ένα πρόβλημα της περιοχής μετά από τη μεγάλη καταστροφή που έγινε. Έχετε καταθέσει έγκαιρα την ερώτησή σας από 28/04. Δυστυχώς, η ερώτηση έφτασε στο γραφείο μου μετά τις 23/05, (που ήταν η ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να έχουμε διαβιβάσει σαν Υπουργείο Οικονομικών την απάντηση σε εσάς). Έτσι ακολουθήθηκε η διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης. Εγώ την παρέλαβα 27 του μηνός και στις 30 του μηνός την παρέδωσα, γιατί έχει υπογραφές και από άλλους Υπουργούς. Αυτό το λέω για λόγους τάξης, για να εξηγήσουμε για ποιο λόγο την συζητάμε εδώ. Διότι, αυτή την ερώτηση την έχετε απευθύνει σε πάρα πολλούς Υπουργούς και κάνατε πολύ καλά γιατί είναι στην αρμοδιότητα πολλών Υπουργών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα –που είπατε- της διαδικασίας. Θα καταθέσω μια σειρά από έγγραφα -για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα και να κάνουμε οικονομία χρόνου- από την Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, από την Διεύθυνση Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών, από την Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τον ΕΛΓΑ και τέλος από την Περιφέρεια Κρήτης που έχει ήδη από τις 20/05 κηρύξει με απόφαση του Περιφερειάρχη –υπήρξε άμεση ανταπόκριση- την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Όλα αυτά τα έγγραφα θα τα καταθέσω για να ενημερωθείτε άμεσα. Ορισμένα δε απ’ αυτά θα τα πάρετε και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία της γραπτής ερώτησης.
Πολύ σωστά θέτετε τα ερωτήματα σε μια σειρά από Υπουργεία. Εγώ καταθέτω τα έγγραφα που μου έχουν φέρει τα άλλα Υπουργεία και θα καταθέσω ως Υπουργείο Οικονομικών τις δικές μας απόψεις.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών έχουμε αρμοδιότητα σε περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών οι οποίες προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές, να προχωρήσουμε σε μια σειρά από ρυθμίσεις για θέματα, όμως, φορολογικά, δηλαδή, στην αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, σε παράταση προθεσμιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων και σε αυτά τα πράγματα προχωρούμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη των ανωτέρω μέτρων είναι η κήρυξη της περιοχής που έχει υποστεί τη ζημιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πράγμα το οποίο έχει ήδη γίνει από τις 20/5/2016 με απόφαση του Περιφερειάρχη. Για να γίνουν, όμως, όλ’ αυτά τα υπόλοιπα που λέτε, πρέπει να βγει κοινή υπουργική απόφαση. Για να βγει η κοινή υπουργική απόφαση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές, που είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να γίνει η καταγραφή των ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων, που είναι αρμοδιότητα της αρμόδιας Περιφέρειας. Άρα, εμείς για να κάνουμε κάτι πρέπει να έχουν προηγηθεί -και πιέζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση- οι ενέργειες αυτές από τα άλλα Υπουργεία.
Τα υπόλοιπα θα σας τα πω στη δευτερολογία μου, για να σας πω ακριβώς και τα άλλα Υπουργεία τι έχουν κάνει, για να μην χάσουμε χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου):Ευχαριστούμε.
Τον λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου, για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για να μην πελαγοδρομούμε, να οριοθετήσουμε τη συζήτηση.
Πράγματι τα περισσότερα μπορούν να γίνουν μόνο μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτης. Αυτό γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα. Το ζήτησε η Περιφέρεια, η οποία δεν είναι αρμόδια για να την κηρύξει, όπως σωστά είπατε, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι κάτι που πρέπει να γίνει.
Οι Ολλανδοί έκαναν έρανο και έστειλαν επιταγές για τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας –θα σας καταθέσω δημοσιεύματα και έγγραφα, θα σας τα στείλω για να δείτε- και αυτό είναι καλό ενδιαφέρον γιατί είναι συνεργάτες και επισκέπτες της περιοχής. Να πω ότι Ολλανδός ήταν αυτός που πενήντα χρόνια πριν ξεκίνησε την παραγωγή με θερμοκήπια και έχει μια ιδιαίτερη σχέση η περιοχή. Δεύτερον, συναυλία στην Ιεράπετρα για τους πληγέντες της πυρκαγιάς και ραδιομαραθώνιος. Την ίδια ώρα τα Υπουργεία δείχνουν μια κωλυσιεργία, μια αδράνεια.
Πρέπει να βγει η κοινή υπουργική απόφαση. Διότι εάν δεν εκδοθεί αυτή η κοινή υπουργική απόφαση, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν -σωστά το είπατε- από τα άλλα Υπουργεία αιτήματα, όπως οι διευκολύνσεις, παραδείγματος χάριν, για δάνεια ούτως ώστε να υπάρξει μια πενταετής χάρη, όπως ζητούν οι πληγέντες επιχειρηματίες και αγρότες της περιοχής για υποχρεώσεις στο Δημόσιο, φορολογικά ζητήματα και στα ασφαλιστικά ταμεία –με κοινή υπουργική απόφαση, αλλά χρειάζεται η κήρυξη- η διευκόλυνση εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και αποκατάσταση των ζημιών μέσα και από προγράμματα που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή το ΕΣΠΑ. Όλα αυτά μπορούν να συγκροτήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής και κάθε πληγείσας περιοχής, αλλά χρειάζεται ένας συντονισμός ο οποίος δεν βλέπω να υπάρχει.
Πάρτε πρωτοβουλία, είστε συναρμόδιο Υπουργείο. Επισπεύδων βεβαίως για την ΚΥΑ είναι ο κ. Σπίρτζης -και είναι χαρά μας που είναι εδώ να μας πει και μια κουβέντα, γιατί έχουμε και επόμενη ερώτηση- για να γίνει επιτέλους αυτή η κήρυξη. Έχουν περάσει δυόμισι μήνες!
Κοιτάξτε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξέρετε τι λέει; Λέει, «Εγώ με τον ΕΛΓΑ διαπιστώνω ότι δεν έχουν γίνει δηλώσεις ΟΣΔΕ, ότι έπρεπε να έχουν γίνει καμιά δεκαριά μέρες πριν» και σαν να φαίνεται ότι θέλει να τη «στρίψει». Οι ζημιές είναι υπαρκτές, καταγεγραμμένες και μεγάλες δυστυχώς. Μακάρι να μην υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και τώρα που συζητάμε, λόγω των καιρικών φαινομένων, να έχουμε και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
Χρειάζεται να υπάρξει ένας συντονισμός ούτως ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και ένταξη σε ειδικό πρόγραμμα της κάθε περιοχής που πλήττεται από τέτοια καταστροφή, θα έλεγα και τυποποιημένα. Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Κήρυξη της περιοχής, φορολογικά μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, των παραγωγών, των ανθρώπων που επλήγησαν και κρατικό πρόγραμμα ΠΣΕΑ ούτως ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Αυτό, νομίζω, ότι πρέπει να γίνει. Και επειδή γνωρίζω την αποτελεσματικότητά σας, κύριε Αλεξιάδη, αναλάβετε πρωτοβουλία από το Υπουργείο Οικονομικών, που έχετε και το σακούλι, για να υπάρξει αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Είναι και το θέμα των οδοιπορικών των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, για το οποίο έχω καταθέσει τέσσερις φορές τροπολογία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει πάρει σαφή θέση. Δεν γίνονται εκτιμήσεις ΕΛΓΑ λόγω αυτού του προβλήματος και νομίζω ότι πρέπει και γι’ αυτό να δείξετε ενδιαφέρον, να δείτε την τροπολογία που έχουμε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, διότι είστε συναρμόδιοι και εσείς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να λυθεί αυτό το θέμα της μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα συμφωνήσω, κύριε Βουλευτά, μαζί σας στη διαπίστωση για το πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο κοινωνίας και ότι σίγουρα αυτό δείχνει και μια άλλη λειτουργία και μια άλλη κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά δεν θα συμφωνήσω μαζί σας στη διατύπωση της κριτικής σας περί κωλυσιεργίας και αδράνειας.
Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα. Στις 21 Απριλίου έγινε η φωτιά και αμέσως ξεκίνησαν οι ενέργειες. Όπως θα δείτε από το έγγραφο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης σχεδίου με το οποίο θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα καθορισθούν τα πιστωτικά μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων κτηρίων. Μετά από τον προβλεπόμενο έλεγχο από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα προωθηθεί για υπογραφή στους συναρμόδιους Υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από εκεί θα ξεκινήσει. Άρα, δεν υπάρχει εκεί καθυστέρηση, προχωρά η διαδικασία.
Ο ΕΛΓΑ έχει ολοκληρώσει το έργο των εκτιμήσεων, σχετικά με τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, πάγιο κεφάλαιο, εγκαταστάσεις, διακόσια στρέμματα θερμοκηπίων, εξοπλισμό κλπ., αποθηκευμένα προϊόντα, ζωικό κεφάλαιο, μελισσοσμήνη. Διενεργήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, θα προβεί στις σχετικές καταγραφές και μετά από τη συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται μέσα από το νόμο (την οποία δεν μπορούμε να την παραβούμε) θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις, μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά από την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών.
Είναι μια διαδικασία που δεν αφορά το Υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε συναρμόδιοι σ’ αυτή τη διαδικασία. Αφορά άλλο Υπουργείο, αλλά βεβαίως και θα προστρέξουμε και εμείς να βοηθήσουμε όπου μπορούμε και να πιέσουμε.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανταποκριθεί σε τέτοιες αντίστοιχες φυσικές καταστροφές. Πρόσφατα, το Νοέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016 εκδώσαμε τέτοιες αποφάσεις για Σκόπελο, Ύδρα, Χαϊδάρι, Αχαρνές, Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Δυτική Αχαΐα, Φυλή, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, για Δήμο Λευκάδας, Μεγανήσι, Κεφαλονιά, Ιθάκη και μια σειρά από άλλες περιοχές.
Προσπαθούμε, λοιπόν, μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών καταστάσεων, μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος -διότι πρέπει να τηρήσουμε αυτές τις διαδικασίες- να ανταποκριθούμε στα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών και ειδικά των επιχειρήσεων αυτού του τομέα, οι οποίες είναι η ραχοκοκαλιά της παραγωγικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά δε αυτό που είπατε, ήδη προσπαθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών και μόλις θα είμαστε έτοιμοι, θα το δώσουμε ως πρόταση και στα άλλα Υπουργεία, να υπάρχει ένα πρωτόκολλο, ένας σχεδιασμός, έτσι ώστε να κατατάσσεται αυτόματα μετά από μια φυσική καταστροφή η περιοχή σε μια κλίμακα, για παράδειγμα από 1 έως 10, όπου στο 10 θα είναι η πιο σοβαρή φυσική καταστροφή και στο 1 η πιο απλή και ανάλογα με τον βαθμό καταστροφής και την περιοχή να ενεργοποιούνται αμέσως στο επίπεδο της φορολογίας όλα αυτά τα κίνητρα, οι απαλλαγές, οι παρατάσεις κλπ. Αυτό, πιστεύουμε, θα μας βοηθήσει σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία να αντιμετωπίζουμε άμεσα και αποτελεσματικά τέτοιες καταστροφές.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.