Μεγάλος αριθμός από τα 4,1 εκατομμύρια ΑΦΜ που έχουν οφειλές σε Δημόσιο, ταμεία και τράπεζες αντιστοιχούν σε ανθρώπους για τους οποίους ένα χρέος 500 ευρώ είναι εφιάλτης, το θέμα της ρύθμισης είναι κάτι που πρέπει να δούμε ξανά το επόμενο διάστημα, σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
«Στο ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους προς Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ μεγάλο έργο … αλλά στα ληξιπρόθεσμα, μεγάλος αριθμός από τα 4,1 εκατ. ΑΦΜ που χρωστούν είναι ΑΦΜ που χρωστούν πολύ μικρά ποσά -και επειδή οι κατασχέσεις έχουν γίνει ηλεκτρονικές υπάρχουν πολλά τέτοια ποσά που από αμέλεια ή αδυναμία δεν έχουν ρυθμιστεί. Το θέμα της αδυναμίας είναι κάτι πραγματικό … ένα χρέος π.χ. 500 ευρώ για πολλούς είναι εφιάλτης που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν», όπως σημείωσε.
Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «ελπίζουμε η νέα ρύθμιση που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βελτίωσε η κυβέρνηση ΝΔ θα δώσει λύσεις, αλλά γενικά το θέμα της ρύθμισης χρεών πρέπει να το δούμε το επόμενο διάστημα … τώρα που έχουμε βγει από τα μνημόνια πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε».
Για την παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ σχολίασε ότι «έβαλε ταφόπλακα στις δεσμεύσεις που ως κυβέρνηση είχαμε συμφωνήσει για φορολογικές ελαφρύνσεις, που δεν θα δούμε το επόμενο διάστημα, όπως η προκαταβολή φόρου 50% αντί του 100%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση για μεγαλύτερα, η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κατοίκους νησιών, κτλ.».
Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα προεκλογικά «κροκοδείλια δάκρυα» του Κ. Μητσοτάκη, του Χρ. Σταϊκούρα και της ΝΔ για τους «29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ» για τους οποίους τελικά δεν έκανε τίποτε, αντίθετα διάφορες εξαγγελίες είναι δύσκολα ερμηνεύσιμες, όπως η «φορολογική κατοικία … περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς σημαίνει, γιατί θυμίζω ότι υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Για τις ελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, εισοδηματίες, κάποιες κατηγορίες αγροτών (8.600 ως 10.000 ευρώ εισόδημα), ο ίδιος τις χαρακτήρισε σημαντικές, «είναι ένα θετικό μέτρο, δεν πρέπει να είμαστε σε όλα αρνητικοί», καθώς είχαν 22% φόρο από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα θα έχουν χαμηλότερο συντελεστή, αλλά «κρατάω μία επιφύλαξη μέχρι να δούμε τις διατάξεις».