Σημαντικά σημεία της ομιλίας μου στη συζήτηση του προϋπολογισμού 2022
• Είναι ανάγκη να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Προσχηματική διαδικασία η συζήτηση του προϋπολογισμού χωρίς τη δυνατότητα αλλαγής ή μεταφοράς οποιουδήποτε ποσού, χωρίς την ικανότητα ουσιαστικού διαλόγου για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο χαράσσει την πολιτική για όλη την επόμενη χρονιά.
• Χαρακτηριστικό παράδειγμα: δεν μπορούμε σήμερα να συζητήσουμε αυτό το οποίο θέτουν ορθά οι Οικονομολόγοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πολύ σωστά επισημαίνουν ότι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποδεχθεί ότι η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού των Ελλήνων είναι ικανή να βελτιώσει την οικονομική συμπεριφορά των πολιτών, το Υπουργείο Παιδείας συρρικνώνει τα Οικονομικά μαθήματα. Ως αποτέλεσμα μόνο ένας στους τρεις μαθητές που αποφοιτά από το Γενικό Λύκειο έρχεται σε επαφή με βασικές αρχές Οικονομικών γνώσεων. Δυστυχώς θα παραμείνει ένα ζήτημα το οποίο απλά έχει διατυπωθεί.
• Υπάρχει η ανάγκη ήρεμου διαλόγου στη Βουλή με επιχειρήματα και χωρίς ακρότητες, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες το τι λέει ο καθένας μας, αλλά να θυμίσω ποιοι μέσα και έξω από την Αίθουσα μας κατήγγειλαν ότι είμαστε προδότες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ποιοι μας κατήγγειλαν ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία και την ανταλλάξαμε με τις συντάξεις, ποιοι διατύπωναν εδώ ότι πιστεύουν περισσότερο τον Τούρκο παρά τον Έλληνα πρωθυπουργό, ποιοι έλεγαν εδώ ή έξω από εδώ ότι κάψαμε τον κόσμο στο Μάτι. Να μην ξεχάσουμε αυτά τα που ακούγονταν σε αυτήν την Αίθουσα και που πολύ ορθά ο τότε Πρόεδρος της Βουλής δεν κίνησε τη διαδικασία που κινήθηκε χτες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Να θυμίσω τα όσα έλεγαν οι τότε τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας για τους περίφημους 29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα ακούν μέχρι να ζητήσουν πολιτικά συγγνώμη; Δεν είδα να καταργούν το τέλος πλαστικής σακούλας, που αφού το ψήφισαν, μετά μας κατήγγειλαν και μετά το αύξησαν σαν Κυβέρνηση. Δεν είδαν να καταργούν τον φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που σωστά θεσμοθετήθηκε επειδή ήταν ένα νέο προϊόν και για το οποίο θέλω να καταλάβω αν έρθει ένα νέο προϊόν στην αγορά θα το κυκλοφορήσουν αφορολόγητα; Θέλω μια απάντηση, θα καταργήσουν αυτούς τους φόρους;
• Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την εύλαλη σιωπή σε πολλά ζητήματα και δεν απαντά. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσα προχτές το ερώτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για το πόσο ήταν το αποθεματικό της χώρας στις 31/12/2014. Να ενημερωθούμε για να καταλάβουμε τι παρέλαβε ο «κακός ΣΥΡΙΖΑ» και πώς παρέδωσε 37 δισεκατομμύρια. Να θυμίσω ότι εκείνη την περίοδο εκπρόσωπος του Οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε. Πρέπει να θυμόμαστε ποιοι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και στα μνημόνια. Συμφωνώ απολύτως με αυτό που είπε ο κ. Βορίδης στην τοποθέτησή του, ότι πρέπει να βλέπουμε τις πολιτικές και τα αποτελέσματα. Να απαντήσει ο κ. Βορίδης: Ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην καταστροφή; Ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα εκεί που την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ; Και επειδή μας ρώτησε κιόλας, αν αποκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι από την εμπειρία της πτώχευσης, βεβαίως και αποκομίσαμε κάτι, ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί και πολιτικές μας οδήγησαν στην πτώχευση και δυστυχώς, αυτοί είναι τώρα στο τιμόνι της χώρας .
• Αντιστρέφω το ερώτημα αν θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Γιατί δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016, του 2017, του 2018, του 2019, όπου με σωστές πολιτικές οδηγήσαμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, με ρύθμιση του χρέους και με μια σειρά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;
• Βασικό θέμα που αφορά αυτόν τον προϋπολογισμό είναι μια προϋπόθεση, η οποία διατυπώνεται έμμεσα για επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με την πανδημία. Το διατύπωσε και με πιο απλά ελληνικά ο Θ. Σκυλακάκης όταν είπε «Εμείς, πάντως, σχεδιάσαμε φέτος τον προϋπολογισμό με την υπόθεση ότι η πανδημία ως οικονομική μεταβλητή θα φύγει σταδιακά από τις αρχές του 2022». Επειδή πλησιάζει αυτή η χρονική περίοδος, θέλουμε να μας απαντήσει η Κυβέρνηση τι θα γίνει εάν δεν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψή της;
• Επιδιώκουμε τον διάλογο και θέλουμε απαντήσεις. Γνώριζαν τη συγκεκριμένη μελέτη των δύο καθηγητών ή όχι; Γνώριζε ο Πρωθυπουργός ή όχι; Ο κ. Σκέρτσος απάντησε εδώ ότι «δεν γνωρίζαμε τη μελέτη». Αλλά ή αυτός λέει ψέματα ή ένας από τους συντάκτες, ο οποίος με σαφήνεια λέει «Όπως έγραψα, ενημερώσαμε και δη στο ανώτατο επίπεδο». Ο κ. Μητσοτάκης λέει χυδαία ψέματα και όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «αν και τον προειδοποιούσαν από τον Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν οι άνθρωποι», δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει. Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες και πρέπει για αυτές να απολογηθούν.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
Στη συζήτηση για τη διαδικασία του προϋπολογισμού πρέπει να είμαστε σαφείς ότι όλη αυτή η δήθεν συζήτηση είναι μια προσχηματική διαδικασία, διότι ακόμα και αν συμφωνήσουμε και οι τριακόσιοι σε αλλαγή ενός κονδυλίου ή στη μεταφορά ενός κονδυλίου χωρίς να αλλάζουμε το τελικό ποσό, δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε σε επίπεδο Βουλής. Είναι ανάγκη να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Το λέω κάθε χρονιά στη σχετική τοποθέτησή μου, διότι αλλιώς δεν θα έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο χαράσσει την πολιτική για όλη την επόμενη χρονιά.
Δεν μπορούμε για παράδειγμα σήμερα να συζητήσουμε αυτό το οποίο ζητούν -ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα- οι οικονομολόγοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πολύ σωστά επισημαίνουν ότι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποδεχθεί -ορθά το έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πω και μια καλή κουβέντα για το Υπουργείο Οικονομικών γιατί θα ακούσετε και άλλα μετά- ότι η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού των Ελλήνων είναι ικανή να βελτιώσει την οικονομική συμπεριφορά των πολιτών, από την άλλη μεριά το Υπουργείο Παιδείας συρρικνώνει τα οικονομικά μαθήματα με αποτέλεσμα μόνο ένας στους τρεις μαθητές που αποφοιτά από γενικό λύκειο να έρχεται σε επαφή με βασικές αρχές οικονομικών γνώσεων. Είναι ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα από τα πολλά που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αν είχαμε ουσιαστική συζήτηση εδώ, και τα οποία θέτουν ορθά οι οικονομολόγοι εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς όμως θα παραμείνει ένα ζήτημα το οποίο απλά έχει διατυπωθεί.
Υπάρχει ανάγκη στη Βουλή ήρεμου διαλόγου με επιχειρήματα χωρίς ακρότητες. Υπάρχει τέτοια ανάγκη ακριβώς για να καταλάβουμε ο καθένας και να καταλάβουν και οι πολίτες το τι λέμε. Βεβαίως να θυμίσω ποιοι και σε αυτήν την Αίθουσα αλλά και έξω μας κατάγγειλαν ότι είμαστε «προδότες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ποιοι μας κατάγγειλαν ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία και την ανταλλάξαμε με τις συντάξεις, ποιοι διατύπωναν εδώ μέσα ότι πιστεύουν περισσότερο τον Τούρκο Πρωθυπουργό παρά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ποιοι έλεγαν εδώ ή έξω από εδώ ότι κάψαμε τον κόσμο στο Μάτι. Να μην ξεχάσουμε αυτά τα πολύ βαριά που ακουγόντουσαν σε αυτήν την Αίθουσα. Και πολύ ορθά ο τότε Πρόεδρος της Βουλής δεν κίνησε τη διαδικασία που κινήθηκε χτες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Επίσης στα ακραία και στα έξαλλα που ακούσαμε σε αυτή την Αίθουσα να θυμίσω τα όσα έλεγαν οι τότε τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας για τους περίφημους είκοσι εννέα άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε: «Κάθε φορά θα το λέτε αυτό;». Μέχρι να ζητήσουν πολιτικά συγγνώμη, θα το ακούν. Έλεγαν για τους είκοσι εννέα άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είδα να καταργούν το τέλος πλαστικής σακούλας που είχαν ψηφίσει αλλά μετά μας καταγγέλλαν και το αύξησαν σαν Κυβέρνηση. Δεν είδαν να καταργούν τον φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που σωστά θεσμοθετήθηκε επειδή ήταν ένα νέο προϊόν.
Θέλω να καταλάβω από την Κυβέρνηση κάτι. Αν έρθει ένα νέο προϊόν στην αγορά θα το κυκλοφορήσουν αφορολόγητα για να μην επιβληθεί κάποιος νέος φόρος; Θα καταργήσουν αυτούς τους φόρους;Θέλω κάποια στιγμή μια απάντηση.
Βεβαίως σε αυτή την Αίθουσα μπορούμε να θέτουμε ερωτήματα. Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την «εύλαλη σιωπή» της σε πολλά ζητήματα και δεν απαντά. Και νομίζω ότι δεν είναι προσβολή στον Αλεξιάδη που θέτει τα ερωτήματα. Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσα προχτές το ερώτημα εδώ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για το πόσο ήταν το αποθεματικό της χώρας στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Να ενημερωθούμε κάποια στιγμή. Για να καταλάβουμε τι παρέλαβε ο κακός ΣΥΡΙΖΑ και πώς παρέδωσε 37 δισεκατομμύρια.
Βεβαίως δεν θέλω να στεναχωρήσω κάποιον από το οικονομικό επιτελείο για να του θυμίσω ότι εκείνη την περίοδο εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε. Υπάρχει ανάγκη και θέλουμε τον ουσιαστικό διάλογο. Δεν θα κρυφτούμε στα ακραία και στα όσα έκανε η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ποιοι οδήγησαν στην καταστροφή τη χώρα και στα μνημόνια.
Θα πω κάτι αιρετικό, θα ακουστεί λίγο περίεργο. Συμφωνώ απολύτως με αυτό που είπε ο κ. Βορίδης στην τοποθέτησή του, ότι πρέπει να βλέπουμε τις πολιτικές και τα αποτελέσματα. Και κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσει ο κ. Βορίδης: Ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην καταστροφή; Ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα εκεί που την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Και επειδή μας ρώτησε, κιόλας, αν αποκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι από την εμπειρία της πτώχευσης, βεβαίως και αποκομίσαμε κάτι. Ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί και πολιτικές μας οδήγησαν στην πτώχευση και δυστυχώς, αυτοί είναι τώρα στο τιμόνι της χώρας.
Υπάρχει ένα ερώτημα: Θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός; Αντιστρέφω το ερώτημα: Γιατί δεν ψήφισε η Νέα Δημοκρατία τον προϋπολογισμό του 2016, του 2017, του 2018, του 2019, όπου με σωστές πολιτικές οδηγήσαμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, με ρύθμιση του χρέους και με μια σειρά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;
Θέλω, όμως, να τονίσω ξανά ένα βασικό θέμα για τον προϋπολογισμό και να το καταλάβουμε όλοι και σε αυτήν την Αίθουσα και έξω από αυτήν την Αίθουσα. Ο προϋπολογισμός αυτός έχει μία εφιαλτική προϋπόθεση. Διατυπώνεται έμμεσα στη σελίδα 66 για την επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με την πανδημία. Το διατύπωσε και με πιο απλά ελληνικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης όταν είπε: «Εμείς, πάντως, σχεδιάσαμε φέτος τον προϋπολογισμό με την υπόθεση ότι η πανδημία ως οικονομική μεταβλητή θα φύγει σταδιακά από τις αρχές του 2022».
Επειδή οι αρχές του 2022 δεν είναι μετά από δέκα χρόνια, πλησιάζει αυτή η χρονική περίοδος, θέλουμε να μας απαντήσει η Κυβέρνηση τι θα γίνει εάν δεν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψή της. Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο, θέλουμε απαντήσεις και θέλουμε να μας απαντήσει η Κυβέρνηση. Διότι μίλησε και ο κ. Σκέρτσος, μίλησε ο κ. Πικραμμένος. Δεν μας απάντησαν. Γνώριζε ο Πρωθυπουργός ή όχι; Γνώριζε για τη συγκεκριμένη μελέτη των δύο καθηγητών ή όχι; Ο κ. Σκέρτσος απάντησε εδώ ότι «δεν τη γνωρίζαμε τη μελέτη». Αλλά με, συγχωρείτε πολύ, ή αυτός λέει ψέματα ή ένας από τους συντάκτες, ο οποίος με σαφήνεια λέει: «Όπως έγραψα, ενημερώσαμε και δη στο ανώτατο επίπεδο».
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει χυδαία ψέματα και όπως λέει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «αν και το προειδοποιούσαν από τον Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν οι άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει». Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες και πρέπει για αυτές να απολογηθούν.
Κλείνω, κυρία Πρόεδρε -και ευχαριστώ για την ανοχή-, αναφερόμενος στα όσα ορθά είπε ο κ. Καστανίδης και για τα ζητήματα Κανονισμού της Βουλής. Διότι το όλο πρόβλημα χθες ανέδειξε και μια μορφή, ένα πρόβλημα εφαρμογής του Κανονισμού και πρέπει να το συζητήσουμε αυτό και για την πολύ σωστή φράση του κ. Καστανίδη για την ευφρόσυνη διάθεση της Κυβέρνησης. Υπάρχει εικόνα καταστροφής στον προϋπολογισμό; Όχι.
Υπάρχει εικόνα πανηγυρισμού; Σίγουρα, όχι. Και με βάση τα στοιχεία τα οποία καταθέσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και για τα οποία δεν πήραμε για άλλη μία φορά απάντηση, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους πολίτες.
Όχι, λοιπόν, πανηγυρισμούς από την Κυβέρνηση, διότι η κοινωνία ξέρει πολύ καλά τι προβλήματα αντιμετωπίζει.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.