ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (25.4.2016)
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, δεν θα έπαιρνα το λόγο να καθυστερήσω τις διαδικασίες της Επιτροπής, διότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα μιλούσαμε αναλυτικά σαν Υπουργείο Οικονομικών για τα θέματα φορολογίας, αλλά επειδή προκλήθηκα τουλάχιστον από δύο Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και μάλιστα από τον έναν με ένα χαρακτηρισμό (δεν θέλω να τον επαναλάβω) ότι δεν μιλάει το Υπουργείο Οικονομικών. Έλεος, αγαπητοί κύριοι Βουλευτές, μπορεί να με κατηγορήσετε για οτιδήποτε, αλλά όχι ότι δεν μιλάω στην Βουλή, στις Επιτροπές, στην Ολομέλεια, σε όποια επίκαιρη ερώτηση κάνετε ακόμη και όταν έρχεστε με επίκαιρες ερωτήσεις που είχα απαντήσει! μια βδομάδα πριν.
Απαντώ, λοιπόν, για όλα και να είστε σίγουροι μέχρι την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα ακούσετε πάρα πολλά για θέματα φορολογικής πολιτικής και θα περιμένω να ακούσω και από εσάς για θέματα φορολογικής πολιτικής, διότι ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημά σας. Κριτική, κριτική, κριτική, γκρίνια, μία πρόταση στο φορολογικό, μία πρόταση στο ασφαλιστικό, δεν άκουσα τίποτα σήμερα. Διαφωνία, διαφωνία, διαφωνία, τι προτείνετε;
Έχετε ημέρες να ετοιμαστείτε ειδικά στα φορολογικά, διότι άκουσα με ενδιαφέρον μια πρόταση στο συνέδριό σας για τα φορολογικά, που αναπαράγει αυτό που έχουμε, ήδη, εξαγγείλει εμείς και θα το φέρουμε για νομοθέτηση. Αν αυτές είναι οι προτάσεις της ΝΔ, να φέρνουμε πιο γρήγορα τα νομοσχέδια, αλλά να τα ψηφίσετε κιόλας.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σας πρόβλημά, καταλαβαίνω τη δυσκολία της πολιτικής εναλλακτικής πρότασης και καταλαβαίνω και τη δυσκολία που έχετε ως πολιτική πρόταση, να κρύψετε αυτό που θέλετε να κάνετε. Εγώ, όμως, θα το πω και ο λαός θα το καταλάβει. Η πολιτική σας πρόταση είναι η επιστροφή στο χθες. Η πολιτική σας πρόταση είναι στο χθες και νομίζω ότι η ομιλία που έγινε πριν από λίγο από δικό σας πολιτικό στέλεχος, με την ένταση και τους χαρακτηρισμούς, δείχνει και που θέλετε να οδηγήσετε την πολιτική αντιπαράθεση της χώρας. Όλα αυτά που ακουστήκαν εδώ, και μάλιστα Μεγάλη Εβδομάδα και μάλιστα ημέρες που θα έπρεπε να είναι λίγο διαφορετικό το επίπεδο εδώ, δε δείχνουν καθόλου ότι έχετε καταλάβει κάτι. Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο ότι έχετε κάτι καινούργιο, ενώ αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να ξαναγυρίσουμε στο χθες. Επίσης τα όσα ακουστήκαν από το συγκεκριμένο πολιτικό στέλεχος, εγώ πραγματικά στεναχωρήθηκα όταν τα άκουσα, αλλά μετά θυμήθηκα τι έλεγε για τη ΝΔ και την ηγεσία της όταν ήταν εκτός της ΝΔ και τι έλεγε πριν από λίγους μήνες για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και τι έλεγε πριν από λίγο καιρό για ένα φοροφυγά και για την πρότασή του να δώσουμε ονομασίες δρόμων κ.λπ.. Εν τέλει αφού τα θυμήθηκα είπα μέσα μου ότι δεν πρέπει να βάζεις στοίχημα μαζί του, είναι σαν να κλέβεις εκκλησία.
Όσον αφορά στην κριτική που αποδίδετε στην Κυβέρνηση. Πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσετε. Ο κ. Κατρούγκαλος από πολιτική ευγένεια δεν το έκανε πριν, αλλά εγώ θα το πω. Ποιο πολιτικό σύστημα έφερε το ασφαλιστικό σύστημα εδώ; Ποιο πολιτικό προσωπικό; Ποιες διοικήσεις ταμείων; Ρωτώ για να μην αρχίσουμε να λέμε για τα θέματα διαχείρισης των επενδύσεων και όλες εκείνες τις αμαρτωλές ιστορίες με διοικήσεις ταμείων που ζήσαμε. Ποια οικονομική πολιτική έφερε τη χώρα εδώ; Καταλαβαίνω την πολιτική αμηχανία σας, διότι δεν μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα. Υπάρχει αναγκαιότητα να πάρουμε μέτρα για το φορολογικό σύστημα; Υπάρχει αναγκαιότητα να πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα;
Ναι ή όχι; Αν θεωρείτε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγείτε και να πείτε τη δική σας πρόταση, αφού δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα, σε μια σειρά από τομείς όπως ασφαλιστικό σύστημα, φορολογικό σύστημα και πολλούς άλλους. Υπάρχει αναγκαιότητα να πάρουμε μέτρα, ακριβώς, επειδή οδηγήσατε τα πράγματα εδώ. Πρέπει κάποτε να απαντήσετε έπρεπε να πάμε στη συμφωνία; Έπρεπε να πάμε στη διαπραγμάτευση και με ποιο περιεχόμενο; Και όχι να έχετε μια διαρκή κριτική, η οποία κρύβει πίσω μια πολιτική υποκρισία. Διότι κάνετε επίθεση στην Κυβέρνηση για διατάξεις στα φορολογικά που πριν από λίγους μήνες ψηφίσατε. Να σας θυμίσω τι ψηφίσατε; Το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων είναι στο ν. 4336 που ψηφίσατε; Το φέρνουμε ως διάταξη και μας κατηγορείτε γι’ αυτό. Το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης είναι στο ν. 4336; Το ψήφισαν 221 βουλευτές. Το φέρνουμε ως διάταξη και έρχεστε και μας καταγγέλλετε γι’ αυτό.
Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη κριτική που ακούμε, για το τι γίνεται με τα θέματα της φορολογίας. Άκουσα τους βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι κατέθεσαν τέτοιες κριτικές εδώ μέσα. Για να καταλάβουμε κάποια στιγμή, σας λέω, ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2015 σε σχέση με το 2014 από που προήλθε; Δεν προήλθε από την προσπάθεια των ελεγκτικών διαδικασιών και των ελεγκτικών κέντρων να στρέψουν τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις και να πάρουμε από εκεί περισσότερα χρήματα; Καταθέσαμε τα στοιχεία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Όχι, εμείς. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Ανεξάρτητη Γ.Γ.Δ.Ε. έφερε τα στοιχεία και είπε ότι το κέντρο φορολογίας μεγάλου πλούτου και το κέντρου ελέγχου μεγάλου πλούτου άλλαξε ρότα και δεν ήλεγχε πλέον αυτά που ήλεγχε πριν, αλλά έκανε στοχευμένους ελέγχους με αύξηση ανά υπόθεση 100%. Λοιπόν, αυτά από πού είναι; Επειδή ξεχνάτε και εσείς οι ίδιοι το τι γράφουν οι απαντήσεις των ερωτήσεων που κάνουμε εμείς ως Υπουργείο στις ερωτήσεις τις δικές σας. Πείτε μας, με βάση την απάντηση που δώσαμε εμείς σε ερώτησή σας, αυξήθηκε το 2015 σε σχέση με το 2014 και το 2013 η φορολογία στο χώρο της ναυτιλίας ή μειώθηκε;
Να είμαστε, λοιπόν, ειλικρινής, άλλος είναι ο πολιτικός λόγος που διαφοροποιεί την δική σας πρόταση από την δική μας και βεβαίως, έχουμε μεγάλη διαφορά, άλλο όμως, να διαστρέφουμε την πραγματικότητα.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντάς το εξής. Καταλαβαίνουμε απολύτως την επίθεση που δεχόμαστε. Αλλά εμείς, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και κυρίως, με επίγνωση του χρέους που έχουμε απέναντι στον πολίτη και στην κοινωνία, θα δώσουμε τη μάχη.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Γεωργιάδης.
ΑΔΩΝΙΣ- ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί προσωπικού.
Κύριε Υπουργέ, πολλά μου έχουν πει, αλλά ότι «κλέβουν εκκλησία» όταν με αντιμετωπίζουν στο λόγο, δεν το έχω ξανακούσει.
Ακούστε, λοιπόν, γιατί ήταν χυδαίο αυτό που είπατε. Συγκρίνετε την κριτική που ασκούσα εγώ στη Ν.Δ. ως αντιπολιτευόμενο κόμμα, με την πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητικό κόμμα, σε σχέση με αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση; Έχει καμία σύγκριση το ένα με το άλλο; Και είσαστε για την τα επί των οικονομικών; Αναφέρω ένα παράδειγμα να το καταλάβετε καλύτερα; Στο Υπουργικό σας Συμβούλιο έχετε την κύρια Τζάκρη. Ξέρετε τι έλεγε η κυρία Τζάκρη για το ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια στη Βουλή; Ότι είσαστε τυχοδιώκτες και ότι είσαστε λαϊκιστές, έλεγε η κυρία Τζάκρη. Και είσαστε στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο! Είπατε στην κυρία Τζάκρη, γιατί έλεγες αυτά για το ΣΥΡΙΖΑ;
Έργου, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, σας κατηγορώ εσάς προσωπικά, ακούστε γιατί. Γιατί γυρνάγατε τα κανάλια και λέγατε, ότι εσείς δεν δέχεστε να νομοθετούν οι ξένοι. Το θυμάστε; Μαζί ήμασταν στο ΣΚΑΙ στον Αυτιά. Και τώρα, ως Υπουργός, πηγαίνατε σαν καλό παιδί με τους άλλους στο Hilton, παίρνετε τους νόμους και τους δίνεται στα άλλα παιδιά εδώ για να τους ψηφίζουν. Πώς λέγεται αυτό, κύριε Αλεξιάδη, ακριβώς, που κάνετε; Εκτός, εάν μου λέτε ότι θέλετε να γίνετε Υπουργός μια ολόκληρη ζωή, για να κόψετε τις συντάξεις, για να μειώσετε το αφορολόγητο, για να αυξηθεί το Φ.Π.Α.
Όσον αφορά για τα οικονομικά στοιχεία που λέτε, να πω κι αυτό το τελευταίο, ποιο πλεόνασμα; Το 0,7% που λέτε συνέχεια, είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς το κράτος. Για πείτε μας, κύριε Υπουργέ, που είσαστε και λαλίστατος και σας ενοχλούν αυτά που έλεγα εγώ το 2008, πριν από οκτώ χρόνια, πόσα εφάπαξ δώσατε; Εσείς προσωπικά, δώσατε κανένα; Που υποτίθεται ότι θα τους τα δίνατε όλα από το πρώτο τρίμηνο που θα πηγαίνατε στην εξουσία; Άρα, κύριε Υπουργέ, πηγαίντε πρώτα στην εκκλησία να εξομολογηθείτε και μετά ελάτε να «κλέψτε καμιά εκκλησία», όπως είπατε.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα μπω σε μια προσωπική αντιπαράθεση, δεν είπα κανένα επώνυμο, διότι εγώ έχω μάθει να σέβομαι τους Βουλευτές, χαρακτηρίζω πολιτικές συμπεριφορές και κάνω πολιτική κριτική. Βεβαίως, εδώ ακούστηκαν πάρα πολλά πράγματα. Σε ό,τι αφορά τα περί χυδαιότητας κ.λπ. δεν θα απαντήσω. Εγώ, παραμένω στο ίδιο κόμμα από ιδρύσεώς του, στο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν πηδάω από κόμμα σε κόμμα, ακριβώς για να εξασφαλίσω θέσεις και καρέκλες. Αυτά τα κάνουν άλλοι πολιτικοί.
ΑΔΩΝΙΣ- ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Και η κυρία Τζάκρη, δηλαδή, αυτό έκανε;
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Σας παρακαλώ, κ. Γεωργιάδη!
ΑΔΩΝΙΣ- ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο κ. Κατρούγκαλος, αυτό έκανε; Γιατί, δεν ήταν πριν στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος! Για γυρίστε, κύριε Κατρούγκαλε! Αυτό κάνατε εσείς; Αλλάξατε κόμμα για να κρατήσετε «καρέκλα»; Γιατί αυτό λέει τώρα, ο κ. Αλεξιάδης.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Θα σας αποβάλω! Κύριε Γεωργιάδη, ανάρμοστη η συμπεριφορά σας!
ΑΔΩΝΙΣ- ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για αυτό σας λέω: Μην ανοίγετε το στόμα σας τους «θάβετε».
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κύριε Γεωργιάδη, είναι ανάρμοστη συμπεριφορά σας. ΘΑ αναγκαστώ να σας βγάλω έξω. Παρακαλώ! Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Περάστε έξω για να ηρεμήσετε.
ΑΔΩΝΙΣ- ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Παρακαλώ πάρα πολύ! Ακούτε τι σας είπα; Γεννάτε συνεχώς εντάσεις. Κανένας άλλος δεν το κάνει αυτό. Παρακαλώ!
Το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εγώ, λοιπόν, δεν θα μπω σε καμία τέτοια λογική αντιπαράθεσης και οξύτητας, γιατί καταλαβαίνω ότι πίσω από την οξύτητα προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν την αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης, επειδή, όμως, πολύ συχνά εδώ έρχεται και ξανάρχεται το θέμα των στοιχείων, φαίνεται ότι δεν έφτασαν τα στοιχεία που καταθέσαμε προχθές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Να είστε σίγουροι, ότι και στην Ολομέλεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου και στη συζήτηση της επερώτησης που κάνατε για τους ελέγχους – ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι, γιατί θα φέρουμε στοιχεία – αλλά και όποτε θέλετε, θα φέρουμε τα στοιχεία. Επειδή ακούω και ξανακούω να λέτε εδώ για τα ληξιπρόθεσμα, στο site του Υπουργείου Οικονομικών έχουμε αναρτήσει τον πίνακα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, που δείχνει την πορεία των ληξιπρόθεσμων. Διαβάστε το, είναι σε απλά ελληνικά και εξηγεί πολύ καλά ότι η αριθμητική δεν είναι αυτή που λέτε, είναι διαφορετική.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι η όποια αντιπαράθεση είναι αποδεκτή, αλλά τα στοιχεία είναι στοιχεία. Καταθέτω λοιπόν στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο: Το 2013 αυξήθηκαν κατά 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2014 πήγαμε στα 11,716 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2015 πέσαμε στα 11,068 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα του πρώτου τριμήνου: Το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,216 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν 2,150 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν έχουμε πολιτική διαφωνία, δεν έχουμε μαθηματική διαφωνία, έχουμε διαφωνία στην έννοια των λέξεων. Δίνεται διαφορετική έννοια εσείς, στις λέξεις και διαφορετική, εμείς.