Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έπρεπε να ξεκινήσω την ομιλία μου απαντώντας στα όσα ακούστηκαν προηγουμένως από ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, ότι είμαστε εμπαθείς, ιδεοληπτικοί, ακούσαμε μέχρι ότι δεν είμαστε και σοβαροί. Ήθελα να το αφιερώσω αυτό, σε όσους έχουν αυταπάτες περί «πολιτικού πολιτισμού» και σε όσους έχουν κάποιες άλλες απόψεις. Δεν θα απαντήσω όμως σε αυτά, διότι έχουμε ψηφίσει “Καταρχήν Ναι” στο νομοσχέδιο. Οπότε, σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο το να απαντά κάποιος σε αυτόν που απονέμει τέτοιους χαρακτηρισμούς, δεν νομίζω ότι βοηθά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω ερωτήματα τα οποία καταθέσαμε χθές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και ανέμενα σήμερα στην ομιλία του Υφυπουργού – ίσως το κάνει ο Υπουργός στην ομιλία του – να υπάρχουν απαντήσεις.
Το ένα είναι η απάντηση στο θέμα που έθεσε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή – ο κ. Αμυράς νομίζω – ότι για πρώτη φορά έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ. Είχα ζητήσει, λοιπόν, από τον Υπουργό, επειδή δεν ισχύει αυτό, να καταθέσει έναν πίνακα στον οποίο να φαίνεται από το 2009 έως το 2017, ποια ήταν η συνολική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία και να φανεί πώς παρέλαβαν οι τότε κυβερνήσεις τους φόρους στην περιουσία σε πολύ χαμηλό επίπεδο και τους εκτίναξαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εμείς τους μειώνουμε από το 2015, χρόνο με τον χρόνο, και για το 2019 είχαμε νομοθετήσει – άρα δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που φέρνετε εσείς, είναι κάτι προσθετικό – μία μείωση στον ΕΝΦΙΑ 260 εκατομμύρια. Εσείς προσθέτετε σε αυτήν τη μείωση άλλα 205 εκατομμύρια. Θα αναφερθώ στη συνέχεια σε αυτήν.
Μένει επίσης, αναπάντητο το ερώτημα για τις φορολογικές δηλώσεις, με την έννοια ότι η παράταση μίας ημέρας που δόθηκε, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους γκρίνιαζαν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ για παρατάσεις κ.λπ. Ας πρόσεχαν όμως! Όλοι αυτοί, δηλαδή, που από διάφορους θεσμούς επιμελητηρίων, ενώσεων λογιστών κ.λπ. κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ας δουν τώρα τι ακριβώς έχει γίνει. Και απαντήστε μας κάποια στιγμή, πόσες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις έχουν μείνει εκτός συστήματος.
Τέλος, παραμένει το εξής ερώτημα, που για λόγους κοινοβουλευτικούς πρέπει να απαντηθεί: Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, στην περίπτωση Β.2, Β.3 και Β.4 υπάρχουν αναφορές για απώλεια εσόδων, ενδεχόμενη απώλεια εσόδων, χρονική υστέρηση είσπραξης εσόδων και δεν μας έχετε εξηγήσει, ποια θα είναι αυτή; Αν θέλετε να νομοθετείτε έτσι, σεβαστό. Απλώς θυμίζω τι λέγατε και εσείς ως Βουλευτές της Αντιπολίτευσης ή τι διακηρύσσατε μέχρι τώρα.
Ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του έκανε μία αναφορά περί «κοινωνικής δικαιοσύνης». Πραγματικά, κύριε Σπανάκη, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Το ότι δεκαπέντε χιλιάδες πολύ πλούσιοι, με περιουσία κατ’ άτομο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, που θα ωφεληθούν με 22 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 1.500 ευρώ ανά ιδιοκτήτη – διότι σε τέτοια παραδείγματα δεν αναφερθήκατε – είναι μία πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης; Αυτή είναι μια βαθιά ταξική κίνηση που κάνετε και απορώ γιατί την κάνετε. Και αυτό το λέω με την εξής έννοια: Γιατί δεν ενισχύετε με αυτά τα 22 εκατομμύρια ευρώ τη μεσαία τάξη, για την οποία τόσα πολλά είπατε ως Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο;
Γιατί δεν ενισχύετε το επίπεδο μέχρι τις 60.000 ευρώ περιουσία; Επίσης, γιατί δεν ενισχύετε την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία έχει στείλει έγγραφο – το έχετε όλοι στο αρχείο σας – που ζητάει ειδικές ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας;
Κι επειδή πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, πάρα πολλοί σε αυτή την Αίθουσα έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο να συζητούν γι’ αυτό το ζήτημα, για ποιο λόγο δεν κάνετε μια τέτοια ενέργεια αυτά τα 22 εκατομμύρια, αντί να τα χαρίσετε στους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους, να τα κατευθύνετε σε ρυθμίσεις που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες;
Σε ό,τι αφορά δε το θέμα του ΕΝΦΙΑ – επίσης ένα άλλο ερώτημα στα μαθήματα «κοινωνικής δικαιοσύνης» – για ποιο λόγο αυτά τα 22 εκατομμύρια δεν τα κατευθύνετε ως φορολογική έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε ορφανοτροφεία και άλλους φορείς, που για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, δηλαδή για τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, αναγκάζονται και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και πολλές φορές και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ,πολύ σωστά εδώ μας έκαναν παρατηρήσεις και μας έθεταν αυτά τα ζητήματα κι έπρεπε να απαντήσουμε;
Απαντήστε, παρακαλώ πολύ, γιατί ενισχύετε τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους με τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό.
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε χαμηλότερα περιουσιακά κλιμάκια, αλλά εγώ παίρνω το εξωφρενικό ποσό των 22 εκατομμυρίων για τους πάρα πολύ πλούσιους.
Ερχόμαστε στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ρώτησα χθες στην Επιτροπή και απάντηση δεν πήρα.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το ερώτημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή χθες, θα παραταθεί η ημερομηνία 31-12-2018; δηλαδή η ημερομηνία που οριοθετεί φορολογικές υποχρεώσεις; θα παραταθεί με μία άλλη ημερομηνία – με την 30.06.2019 ή με μια άλλη ημερομηνία – ώστε να συμπεριληφθούν και οι υποχρεώσεις ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις, ναι ή όχι;
Επίσης, θα υλοποιήσετε αυτό το οποίο ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με έγγραφο το οποίο έχει στείλει και σε σας, δηλαδή συγκεκριμένες επεκτάσεις στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών σε εκατόν είκοσι δόσεις μέχρι τις 31-12-2019, διότι το δίμηνο θα είναι πάρα πολύ μικρό; Και μην ακούσω επιχειρήματα του στυλ «κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους». Αυτά τα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Ας αλλάξει λίγο το πολιτικό επιχείρημα σε αυτή την Αίθουσα.
Κλείνω με δύο παρατηρήσεις. Η μία είναι για την αναφορά σας ως προς την τελευταία φορά. Καταλαβαίνω γιατί το κάνετε. Κι εγώ έχω αναγκαστεί να πω από αυτό το Βήμα διάφορα τέτοια. Να είμαστε, όμως, ειλικρινείς ως προς το τι ισχύει. Εάν δεν δώσουμε κάποια ρύθμιση χρεών, η οποία, σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας, θα μπορεί να εξυπηρετεί τους φορολογούμενους, θα είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε κι άλλες τέτοιες ρυθμίσεις.
Άλλωστε, επ’ αυτού και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής πολύ σωστά λέει ότι «το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί εξαγγελία και υπόδειξη προς τον μελλοντικό νομοθέτη, τον οποίο, πάντως, δεν δύναται να περιορίσει ως προς τη θέσπιση αντίστοιχων ρυθμίσεων».
Και κλείνω με την εξαγγελία σε ό,τι αφορά το ζήτημα των φορολογικών αλλαγών που θα έρθουν αργότερα, για να μην θεωρηθεί η ψήφος μας «Καταρχήν Ναι» ότι συμφωνούμε και με όλα αυτά τα οποία έχετε πει μέχρι τώρα ή με αυτά που σχεδιάζετε. Βεβαίως και θα έχουμε χρόνο το επόμενο διάστημα, είτε στη Βουλή είτε εκτός Βουλής, να συζητήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το φορολογικό σύστημα, να συζητήσουμε για τις διατάξεις που θα φέρετε με τις οποίες θα καταργήσετε τους είκοσι εννέα άδικους φόρους που λέγατε ότι είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων το τέλος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το τέλος στην πλαστική σακούλα. Περιμένουμε να φέρετε διατάξεις που θα αποκαθιστούν τις αδικίες για τις οποίες μας κατηγορείτε, αφού έχετε ανακαλύψει δημοσιονομικό χώρο.
Κι επίσης, περιμένουμε, κάποια στιγμή σε επίπεδο Βουλής, να γίνει εκείνη η αναλυτική συζήτηση για τα θέματα της οργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών και το πώς θα είναι το φορολογικό σύστημα της χώρας, διότι η κατάργηση του ΣΔΟΕ στο Προεδρικό Διάταγμα 84, σε συνδυασμό με τα όσα συζητούνται σε άλλη αίθουσα για το επιτελικό κράτος, όπου υπάρχει η δυνατότητα, δυστυχώς, να τοποθετούνται προϊστάμενοι ελεγκτικών υπηρεσιών ιδιώτες, δημιουργεί ένα ζοφερό μέλλον γι’ αυτές τις υπηρεσίες.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.
Δείτε το video: