Ομιλία στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών : «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»
Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας:
ΤΡΙΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αυτό που όλοι διαβάζουμε και χτες και σήμερα, είναι ότι επίκειται η κυβέρνηση να υλοποιήσει με τροπολογία τα όσα εξήγγειλε πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο για το πολύ σοβαρό θέμα της ρύθμισης χρεών. Δυστυχώς, βλέπω ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή, και δεν νομίζω να γίνει στην υπόλοιπη διάρκεια της Επιτροπής, η κυβέρνηση επιλέγει να μη φέρνει την τροπολογία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Και εδώ υπάρχει ένα σοβαρό και κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό ατόπημα. Πότε θα συζητηθεί αυτή η τροπολογία; Έχει εξαγγελθεί, έχει, φαντάζομαι, συνταχθεί, η Επιτροπή μας λειτουργεί σήμερα, δεν θα τη φέρει στην Επιτροπή θα τη φέρει αύριο σαν τροπολογία ώστε να μην μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση και να βελτιώσουμε και να συνεισφέρουμε κι εμείς σε ό,τι μπορούμε στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Καταλαβαίνω και το άγχος και την αδυναμία και τη σκοπιμότητα αυτής της ιστορίας. Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ουσιαστικό διάλογο. Καταλαβαίνω ότι μετά τις τελευταίες εξαγγελίες για μη κάθοδο στις εκλογές κορυφαίου παράγοντα της «δεξιάς πολυκατοικίας» υπάρχει και ένας εκνευρισμός αλλά θα έπρεπε να έρθει σήμερα εδώ, έχει την ευθύνη η κυβέρνηση γι’ αυτό που κάνει.
Σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σίγουρα αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα και νομίζω πως ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει όλα αυτά τα ζητήματα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι φορείς που μίλησαν.
Αυτά όμως τα πολύ σοβαρά θέματα της δημόσιας περιουσίας και της διαχείρισης όλων αυτών των θεμάτων προϋποθέτουν κοινωνικό διάλογο, κοινωνικό διάλογο που όπως αποδείχτηκε η κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνει. Είναι πολιτική της επιλογή αλλά δεν αφορά μόνο την ίδια. Δυστυχώς, κανένας φορέας δεν κλήθηκε για διάλογο στη σύνταξη του νομοσχεδίου, δεν έγινε, δηλαδή, το αυτονόητο: κοινωνικός διάλογος και κοινωνική διεργασία πριν συνταχθεί το νομοσχέδιο αυτό για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλη την Ελλάδα όλη την κοινωνία.
Επίσης, έχουμε και το εξής ατόπημα. Η κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία δηλαδή οι βουλευτές της Ν.Δ. θα κληθούν το επόμενο διάστημα να το εξηγήσουν αυτό, δεν επέτρεψε να ενημερώσουν με τοποθέτηση την επιτροπή φορείς όπως οι Συμβολαιογράφοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η εκπρόσωπος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων, οι Χωροτάκτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Τι φοβόμασταν; Ότι θα έβγαινε κάποιος ΣΥΡΙΖαίος από εκεί και θα έλεγε κάτι ακραίο; Είναι οι φορείς, όπως μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, είναι φορείς που θα συνεισέφεραν σε μια καλύτερη νομοθέτηση σε μια επίλυση προβλημάτων. Το ερώτημα είναι, τι φοβήθηκε η κυβέρνηση και δεν επέτρεψε να έρθουν αυτοί οι φορείς στην Επιτροπή και να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
Στο θέμα του διαλόγου. Αυτό που θέλω να πω με σαφήνεια, επειδή στην τελευταία συνεδρίαση που είχαμε ο Πρόεδρος της Επιτροπής μας, – που σήμερα δεν είναι εδώ για λόγους που μας είχε πει και με την αναφορά του έδειξε κάπου και τον ορίζοντα των εκλογών – αν και νομίζω ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Ν.Δ. θα πάνε τις εκλογές πιο πίσω από ότι ήταν αρχικός προγραμματισμός. H αναφορά του Προέδρου της Επιτροπής για τελευταία συνεδρίαση, μού επιβάλλει να πω κάποια πράγματα τα οποία έχω πει κατά καιρούς και στην Επιτροπή. Πρώτα απ’ όλα ότι, δυστυχώς, σε αυτή την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ θα έπρεπε, δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος όπως έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές για το φορολογικό σύστημα της χώρας, για το θέμα των χρεών στο δημόσιο, δεν έγιναν ειδικές συνεδριάσεις της Επιτροπής για να λυθούν αυτά τα θέματα.
Καταλαβαίνω και τη φοβία του οικονομικού επιτελείου και την αμηχανία. Είναι χαρακτηριστικό από τον Ιούλιο του 19 μέχρι τώρα, δεν έχουν τολμήσει να αντιπαρατεθούν σε κανένα κανάλι, επιλέγουν τους συμβολικούς μονολόγους σε βολικά κανάλια, για όλα αυτά τα ζητήματα. Θα αναγκαστούν ενόψει προεκλογικής περιόδου να το κάνουν.
Θέλω όμως κλείνοντας και τονίζοντας αυτή την αδυναμία της επιτροπής – που ελπίζω στην επόμενη περίοδο της βουλής, να μην συνεχίσει και να αποκατασταθεί – να δώσω συγχαρητήρια στο Προεδρείο της Επιτροπής και ειδικά στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που σήμερα δεν είναι μαζί μας, αλλά εξήγησε ο άνθρωπος για ποιο λόγο δεν είναι. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια λοιπόν στο Προεδρείο και ειδικά στον Πρόεδρο, για την ηρεμία, το δημοκρατικό ήθος, την εξάντληση των περιθωρίων, που έδινε η λειτουργία της επιτροπής για ουσιαστικό διάλογο.
Θέλω πραγματικά να τονίσω ότι αυτό είναι ένα κοινοβουλευτικό πρότυπο, και δίνω μετά λόγου γνώσεως τα συγχαρητήρια αυτά, σε αντίθεση με τη λειτουργία άλλων Προεδρείων και άλλων Προέδρων σε άλλες Επιτροπές της Βουλής. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.