Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών για σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό και άλλες διατάξεις
Για την κατάσταση της οικονομίας και την εύρεση δημοσιονομικού χώρου
Πολύ καλή αφετηρία για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση τα όσα αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σχετικά με την ελληνική οικονομία «επαγρύπνηση σε σχέση με πιθανούς κινδύνους συρρίκνωσης της φορολογικής βάσης στην περίπτωση μονιμοποίησης του υψηλού πληθωρισμού, της τάσης ανόδου των επιτοκίων και του υψηλού ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», αλλά δεν θέλετε. Κρύβεστε πίσω από δελτία τύπου που προσπαθούν να πουν το ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πάει σε μνημόνια. Εσείς, που μαζί με άλλους, μας οδηγήσατε σε μνημόνια.
Μέχρι να ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, το Υπ. Οικονομικών έλεγε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο και τι να κάνουμε, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Μόλις ανέβηκε, άνθισαν τα «λεφτόδεντρα», δώσατε μερικά και τώρα γυρίσατε ξανά στο παλιό αφήγημα.
Υπάρχει όμως ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος, εάν το θέλετε. Λίγο πριν ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου, νομοθετήσατε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν προκάνατε να το νομοθετήσετε νωρίτερα, όταν σας μιλούσαμε για τα υπερκέρδη των εταιρειών και για την ανάγκη φορολόγησής τους. Μέχρι στιγμής οι εταιρείες αυτές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο για τα υπερκέρδη τους! Ούτε ένα ευρώ! Και είναι δική σας επιλογή, της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Έχετε θεσπίσει διαδικασία πως μετά από μήνες θα τους βεβαιώσετε το ποσό και τους δίνετε περιθώριο τριών μηνών για να πληρώσουν τον φόρο, σαν να μην έχουν ταμειακή ρευστότητα και δυνατότητες. Ιδού, λοιπόν, ο δημοσιονομικός χώρος, τροποποιήστε την απόφαση. Ζητήστε άμεσα να πληρώσουν τα χρήματα αυτά και ελάτε άμεσα στη Βουλή να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση.
Για την ενημερωτική …παραπληροφόρηση
Αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας στο ζήτημα της «ασυμμετρίας πληροφόρησης». Μιλάτε εσείς για ασύμμετρη πληροφόρηση όταν σας ζητάμε συνεχώς απαντήσεις σε στοιχειώδη πράγματα και φοβάστε να απαντήσετε; Θα το επαναλάβω, πόσες κατασχέσεις από ΑΦΜ έχουν γίνει από τραπεζικούς λογαριασμούς το 2021; Πόσα ΑΦΜ; Ποιο ποσό; Ποια είναι το αντίστοιχα το 2022; Φοβάστε να το πείτε.
Θριαμβολογείτε για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Υπολογίζετε το τμήμα των δανείων που πήγε από τις τράπεζες στους λεγόμενους servicers; Το να φύγει το δάνειο από την τράπεζα και να πάει σε μια άλλη εταιρεία, δεν σημαίνει ότι μειώνεται το δάνειο. Πείτε νούμερα, πείτε μας κάποια στιγμή αυτό που χρωστά ο πολίτης, όχι αυτό που γράφουν οι τράπεζες. Σταματήστε την παραπληροφόρηση περί «ασυμμετρίας πληροφόρησης» και δώστε πληροφόρηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Όσον αφορά το έλλειμμα, εξηγήστε μας πώς από ένα έλλειμμα, που στο τέλος του χρόνου θα είναι στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ και κάτι, θα πάμε σε πλεόνασμα το 2023; Ποιο είναι το αποθεματικό που προβλέπετε να προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα;
Όσον αφορά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών για την κοστολόγηση των εξαγγελιών Τσίπρα σας ζήτησα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αν υπάρχουν έγγραφα των υπηρεσιών που να τεκμηριώνουν αυτό που βγήκε σαν δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών. Αφού δεν έχετε προσκομίσει μέχρι στιγμής ούτε ένα email, ούτε ένα έγγραφο, λέω με σαφήνεια: Λέει ψέματα το Υπουργείο Οικονομικών!
Για την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» και των εκφραστών της οικονομικής πολιτικής του
Εσείς που είστε τόσο τρομεροί στην κοστολόγηση, στη νομοθέτηση, εσείς με τα «βαριά» βιογραφικά, το «επιτελικό κράτος» κ.λπ., φέρατε σήμερα μια τροπολογία στην οποία υποτίθεται ότι υπάρχει κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εσείς που αστραπιαία κοστολογήσατε το τι εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας! Πάμε, λοιπόν, να δούμε στη σελίδα 30 (*):
«Δαπάνη από την επιδότηση του κόστους πετρελαίου εσωτερικής καύσης». Ποσό; Δεν υπάρχει !
«Ενδεχόμενη δαπάνη από τη δυνατότητα παράτασης και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης». Ποσό; Δεν υπάρχει !
«Ετήσια απώλεια εσόδων από την εξαίρεση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος». Πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο; 500 ευρώ, 5 εκατομμύρια ευρώ, 500 χιλιάδες ευρώ;
Και βεβαίως το καταπληκτικό (**): «Οι ανωτέρω απώλειες εσόδων θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού».
Βεβαίως τα όσα ανέφερα γι’ αυτό το ζήτημα, δεν φτάνουν στο ανέκδοτο της επόμενης τροπολογίας. Στο άρθρο 10 της τροπολογίας (***) λέτε: «Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 του άρθρου 22». Ποιου νόμου; Κανενός νόμου. Γιατί κανενός νόμου; Διότι με την τροπολογία που καταθέσατε, τροποποιείτε το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα! Τόσο ορθή νομοθέτηση, τόσο ικανότητα, τόσο μεγάλη κοστολόγηση.
Ζητούμε ουσιαστικό διάλογο, ουσιαστικά στοιχεία, να απαντήσετε στα όσα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής λέει για τα άρθρα 172, 173, 174, όπου ακόμα και το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ΣΕΒ και άλλοι φορείς διαφωνούν. Δεν απαντάτε ουσιαστικά, δεν θέλετε να δώσετε στοιχεία, φοβάστε την ενημέρωση. Καταλαβαίνουμε τον πολιτικό φόβο από την προεκλογική περίοδο, αλλά τι να κάνουμε, με αυτό θα ζήσετε μέχρι να χάσετε τις εκλογές.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω με μια προσπάθεια να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Χωρίς να συμφωνώ με τον κ. Σταϊκούρα, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να μελετήσουμε τα όσα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει στη γνώμη για τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αναφέρει στη δεύτερη σελίδα σχετικά με την ελληνική οικονομία «για επαγρύπνηση σε σχέση με πιθανούς κινδύνους συρρίκνωσης της φορολογικής βάσης στην περίπτωση μονιμοποίησης του υψηλού πληθωρισμού, της τάσης ανόδου των επιτοκίων και του υψηλού ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Και αναφέροντας μετά για τη λήψη πρόσθετων μέτρων σχετικά με τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στον βαθμό που αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμων ή τακτικώς επαναλαμβανόμενων παροχών και μια σειρά από άλλες πολύ σωστές παρατηρήσεις, βεβαίως και τη θετική γνωμοδότησή του για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί θα ήταν αυτό μια πολύ καλή αφετηρία για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων -δεν την ήθελε η Κυβέρνηση, αποφεύγει την ουσία της συζήτησης για τα θέματα της οικονομίας- για το πού είναι η οικονομία και το πού πάμε και όχι να κρύβεστε πίσω από δελτία τύπου που προσπαθούν να πουν το ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πάει σε μνημόνια, εσείς που μας οδηγήσατε μαζί με άλλους σε μνημόνια. Θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα. Δεν το θέλατε. Και βεβαίως έγινε μια τελείως τυπική διεκπεραιωτική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επτακόσιες σελίδες νομοσχεδίου, μια μέρα για να ετοιμαστούμε, τέσσερις τυπικές συνεδριάσεις χωρίς ουσιαστική κουβέντα, χωρίς να απαντήσετε στα ουσιώδη ζητήματα.
Κατά καιρούς έρχετε και μας θέτει ως πολιτική ηγεσία το Υπουργείο Οικονομικών τα ζητήματα, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο και τι να κάνουμε, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Βέβαια αυτά όλα λίγο πριν ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Μόλις ανέβηκε, άνθισαν τα λεφτόδεντρα, δώσατε διάφορα χρήματα, τώρα γυρίσατε ξανά στο ίδιο αφήγημα.
Εγώ, λοιπόν, θα σας δώσω μια πρόταση, μια λύση, κάνοντας και την κριτική. Έχετε νομοθετήσει λίγο πριν ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου με απόφαση που βγάλατε, την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Από εκεί, λοιπόν, μπορεί να υπάρξει ένας ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος, εάν το θέλετε. Διότι δεν προκάνατε να το κάνετε νωρίτερα αυτό. Δεν μπορέσατε να το νομοθετήσετε αυτό νωρίτερα! Όταν εμείς σας μιλούσαμε για τα υπερκέρδη των εταιρειών και για την ανάγκη φορολόγησής τους, διότι θα το πω έτσι κι αλλιώς μεταξύ μας θα μείνει, δεν πρόκειται να το παίξουν τα φιλοκυβερνητικά κανάλια και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τα οποία για άλλα πράγματα λένε κάθε μέρα, μέχρι στιγμής οι εταιρείες αυτές φόρο για τα υπερκέρδη τους δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ! Δεν έχουν πληρώσει φόρο ούτε ένα ευρώ! Και μην ψάχνετε διατυπώσεις και αν είναι έτσι και αν είναι αλλιώς και προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε. Δική σας επιλογή, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
Και εγώ σας ερωτώ: Γιατί δεν προχωράτε στην τροποποίηση της απόφασης, ώστε να πληρώσουν άμεσα, αλλά έχετε μια διαδικασία που μετά από μήνες θα τους βεβαιώσετε το ποσό και τους δίνετε ένα περιθώριο τριών μηνών για να πληρώσουν τον φόρο που θα βγει, σαν να μην έχουν ταμειακή ρευστότητα και να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Ιδού, λοιπόν, ο δημοσιονομικός χώρος, τροποποιήστε την απόφαση. Ζητήστε άμεσα να πληρώσουν τα χρήματα αυτά και ελάτε άμεσα στη Βουλή να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για αυτά τα ζητήματα. Διότι τα θέματα της οικονομίας είναι σοβαρά και δεν θέλουμε οι πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην οικονομική καταστροφή να μας οδηγήσουν ξανά.
Πολύ σωστά, κύριε Σταϊκούρα, -σας το είπα στην Επιτροπή- αναφερθήκατε με επιστημονική και καθηγητική φρασεολογία και κύρος στο ζήτημα της «ασυμμετρίας πληροφόρησης». Τώρα εγώ με συγχωρείτε πολύ θα πω καμιά κουβέντα και μετά με το δίκιο της θα μου λέει η Προεδρεύουσα της διαδικασίας, η Αντιπρόεδρος, να ανακαλέσω και δεν θα την πω. Αλλά εσείς μιλάτε για ασυμμετρία πληροφόρησης, όταν εδώ σας ζητάμε στοιχειώδη πράγματα συνεχώς και ξανά και ξανά να μας πείτε;
Εγώ θα το επαναλάβω και ξέρω πολύ καλά ότι δεν θα απαντήσετε, διότι φοβόσαστε να πείτε το νούμερο. Πόσες κατασχέσεις από ΑΦΜ έχουν γίνει από τραπεζικούς λογαριασμούς το 2021; Πόσα ΑΦΜ; Ποιο ποσό; Και ποιο είναι το αντίστοιχο το 2022; Φοβάστε να το πείτε.
Επίσης, έρχεστε εδώ κάθε φορά και θριαμβολογείτε για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Υπολογίζετε το τμήμα των δανείων που πήγε από τις τράπεζες του λεγόμενου «Servicers»; Πείτε μας κάποια στιγμή ως προς αυτό που χρωστά ο πολίτης, όχι ως αυτό που γράφουν οι τράπεζες. Διότι το να φύγει το δάνειο του Αλεξιάδη από την τράπεζα που ήταν και να πάει σε μια άλλη εταιρεία δεν σημαίνει ότι μειώνεται το δάνειο του Αλεξιάδη. Σαφέστατα, λοιπόν, πείτε νούμερα. Σταματήστε την παραπληροφόρηση περί ασυμμετρίας πληροφόρησης και δώστε πληροφόρηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Δηλαδή, είπατε σήμερα για το έλλειμμα. Εξηγήστε μας λίγο, πώς από ένα έλλειμμα που στο τέλος του χρόνου θα είναι στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ και κάτι -βέβαια μια πρόοδος είναι, το είχατε φτάσει ακόμα και 20 δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια-, θα πάμε σε ένα πλεόνασμα το 2023; Ποιο είναι το αποθεματικό που προβλέπετε εσείς να προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα;
Σε ό,τι αφορά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών για την κοστολόγηση των εξαγγελιών Τσίπρα σας ζήτησα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αν υπάρχουν έγγραφα των υπηρεσιών που να τεκμηριώνουν το δελτίο τύπου που βγήκε σαν δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, όχι το γραφείο του Υπουργού, όχι του Υπουργού του ίδιου! Αφού δεν έχετε προσκομίσει μέχρι στιγμής έγγραφα λέω με σαφήνεια: Λέει ψέματα το Υπουργείο Οικονομικών στο δελτίο τύπου που έβγαλε για την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Λέει ψέματα, διότι δεν έχετε αναφέρει ούτε ένα email, ούτε ένα έγγραφο.
Αλλά εσείς που είσαστε τόσο τρομεροί στην κοστολόγηση και σε όλα αυτά τα ζητήματα, στην νομοθέτηση και σε όλα αυτά τα θέματα με τα βαριά βιογραφικά, το επιτελικό κράτος κ.λπ., μας φέρατε σήμερα μια τροπολογία -δεν ήθελα να διακόψω εκείνη την ώρα- στην οποία υπάρχει υποτιθέμενη κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εσείς που αστραπιαία κοστολογήσατε το τι εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας! Πάμε, λοιπόν, να δούμε εδώ στη σελίδα «30»: «Δαπάνη από την επιδότηση του κόστους πετρελαίου εσωτερικής καύσης». Ποιό ποσό; Δεν υπάρχει. «Ενδεχόμενη δαπάνη από τη δυνατότητα παράτασης και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης». Ποσό; Δεν υπάρχει. «Ετήσια απώλεια εσόδων από την εξαίρεση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος». Βεβαίως εδώ στις δικές σας εξαγγελίες είπατε ότι δυνητικά είναι μέχρι 900.000 οι δικαιούχοι, αλλά κάντε μια πρόβλεψη. Πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο; 500 ευρώ, 5 εκατομμύρια ευρώ, 500.000 ευρώ;
Και βεβαίως το καταπληκτικό και μετά μας λέτε εσείς για κοστολόγηση: «Οι ανωτέρω απώλειες εσόδων θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού». Βεβαίως τα όσα ανέφερα γι’ αυτό το ζήτημα, δεν φτάνουν στο ανέκδοτο της επόμενης τροπολογίας. Διότι στην επόμενη τροπολογία που μας φέρατε, (γιατί τελείωσε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δεν είχατε το πολιτικό θάρρος σαν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να φέρετε στην Επιτροπή τις διατάξεις αυτές). Στην επόμενη τροπολογία υπάρχει το ανέκδοτο. Στο άρθρο 10 της τροπολογίας, ρωτάει ο κ. Ξανθόπουλος. Του είπα μην βάζεις δύσκολα, αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα, είναι δύσκολα θέματα. Στο άρθρο 10 της τροπολογίας λέτε: «Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 του άρθρου 22». Ποιανού νόμου; Κανενός νόμου. Γιατί κανενός νόμου; Διότι με την τροπολογία που καταθέσατε τροποποιείτε το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα! Τόσο ορθή νομοθέτηση, τόσο ικανότητα, τόσο μεγάλη κοστολόγηση.
Εμείς ζητούμε ουσιαστικό διάλογο, ζητούμε ουσιαστικά στοιχεία, ζητούμε να απαντήσετε στα όσα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σας λέει για τα άρθρα 172, 173, 174, όπου ακόμα και το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ΣΕΒ και άλλοι φορείς έρχονται και διαφωνούν με αυτά τα άρθρα. Δεν απαντάτε ουσιαστικά, δεν θέλετε να δώσετε στοιχεία, φοβάστε την ενημέρωση. Καταλαβαίνουμε τον πολιτικό φόβο από την προεκλογική περίοδο, αλλά τι να κάνουμε, με αυτό θα ζήσετε μέχρι να χάσετε τις εκλογές.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.