Στις διεργασίες εντός Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης αναφέρθηκε ο Τρύφων Αλεξιάδης, Βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ACTION 24. Σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας, που από πολλούς αποκαλείται απλώς “ρεαλιστική”, μίλησε για επίδειξη βάρβαρης οικονομικής πολιτικής, που επιβεβαιώνει παράλληλα τη σωστή στάση της Αριστεράς στην αντίθεσή της με τις νεοφιλελεύθερες λογικές.
Ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε την αντιπαράθεση προηγούμενων χρόνων με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζουν “οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη”, ενάντια στο δόγμα “Δεν υπάρχει εναλλακτική” (ΤΙΝΑ) εκσυγχρονιστών, φιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων και κάποιων σοσιαλδημοκρατών. Το δίκαιο της αντιπαράθεσης επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, είπε ο Βουλευτής, αναφερόμενος στην αξία της ανθρώπινης ζωής, “Δεν μπορεί κάποιοι να σκέφτονται θέματα τραπεζών, ομόλογα και κόστη δανεισμού τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι νεκροί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν καιρώ ειρήνης “.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την προέτρεψε να πάρει σαφή θέση, να μην κρύβεται πίσω από απόψεις άλλων, αλλά να δημιουργήσει εκείνες τις συμμαχίες που θα μπορέσουν να πιέσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το σταμάτημα της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής της λιτότητας . Η χώρα μας πρόκειται να αντιμετωπίσει τεραστίων οικονομικών διαστάσεων πρόβλημα, τόνισε ο Βουλευτής, πιθανόν μεγαλύτερο από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και πρέπει να διεκδικήσει πιο δυναμικά οφέλη για την οικονομία της, υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών.
Στην ερώτηση για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο Τρ. Αλεξιάδης τα χαρακτήρισε άτολμα και αποσπασματικά, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην τακτική “βλέποντας και κάνοντας” που ακολουθούν οι Υπουργοί των Οικονομικών και άλλων παραγωγικών Υπουργείων, καλώντας τους να λάβουν τολμηρά μέτρα που να αποτελέσουν ένα ισχυρό κύμα ενίσχυσης της οικονομίας και όχι απλά να μεταφέρουν χρονικά το πρόβλημα. Θέλοντας να δείξε ι την αντίφαση πρακτικών, αναρωτήθηκε τι θα είχε γίνει στη χώρα, αν ο λοιμωξιολόγος κ.Τσιόδρας εφάρμοζε την τακτική “ανά βδομάδα και βλέπουμε” και δεν εξήγγειλε τα τολμηρά μέτρα για την πανδημία, με σκοπό να προλάβει τη διασπορά, καταλήγοντας χαρακτηριστικά “Ας ακούσουν οι οικονομικοί Υπουργοί τον κ. Τσιόδρα“.
Ο Βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τι λέει ο κόσμος της αγοράς και βασισμένη στην πολύ καλή κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο μεγάλο “μαξιλάρι” και στη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη χρησιμοποίηση του, να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και των πολιτών και να σταματήσει να κλείνει το μάτι στους “έχοντες και κατέχοντες”. Υπενθύμισε χαριστικές διατάξεις που έφεραν οι κυβερνώντες, όπως π.χ. η μείωση του ΕΝΦΙΑ στους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, δώρο που μεταφράζεται σε ποσό 25 εκατ. ευρώ και αναρωτήθηκε τι εμποδίζει την κυβέρνηση να ακυρώσει τη διάταξη και τα χρήματα να δοθούν στις τωρινές ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Να σταματήσουν “να κλείνουν το μάτι” στους “έχοντες και κατέχοντες”, δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαγγελία περί έκπτωσης 25% σε όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα και δεν κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που αφορά αποκλειστικά μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν την ανάλογη ρευστότητα, μεγάλες αλυσίδες κλπ, ενώ δεν αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και ζουν με την αγωνία αν θα πάρουν ή όχι το επίδομα των 800 €.
Τέλος, χαρακτήρισε ανεπαρκή τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, αναφέροντας περιπτώσεις αλλοπρόσαλλων αποφάσεων, όπως π.χ. δικαιούχοι του βοηθήματος των 800 € να μην είναι οι λογιστές με το τεράστιο φόρτο εργασίας των ημερών ή οι περιπτερούχοι ή να είναι κατάστημα που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, αλλά να μην είναι διπλανό κατάστημα που ανήκει σε Ο.Ε. ή Ε.Ε.
Κλείνοντας, ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την πληθώρα προτάσεων και ερωτήσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές απόψεις που αναδεικνύονται μεταξύ των κομμάτων. Από τη μια αυτές που είναι υπέρ των απολύσεων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και σε υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη αυτές που ενισχύουν το Ε.Σ.Υ., τα δημόσια νοσοκομεία και τους ηρωικούς εργαζόμενους . Αυτές που σαν κυβέρνηση το 2010-2015, αποδυνάμωσαν τον δημόσιο τομέα με απολύσεις και μειώσεις προσωπικού στα νοσοκομεία και αυτές που το 2015-2019 ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας με τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση προσωπικού και προσλήψεων.