Γκρίζα και σκοτεινά τα σύννεφα που μαζεύονται στον διεθνή και στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Η χώρα δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στην περίοδο που την οδήγησε στις περιπέτειες και τις δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων, χρειάζεται περισσότερες κοινωνικές πολιτικές και σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης σχολιάζοντας την παρούσα αλλά και τη μελλοντική κατάσταση στην οικονομία με αφορμή την ενεργειακή κρίση.
Περιέγραψε την αβεβαιότητα που έχει διαχυθεί στην κοινωνία, σαν φαινόμενο επικίνδυνο και διαλυτικό για την κοινωνική συνοχή, φέρνοντας σαν παράδειγμα το μεγάλο ποσοστό αποχής που σημειώθηκε στις γαλλικές εκλογές, την ώρα που οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» ήταν μαζικότατες. Εάν αντιδρά έτσι μια κοινωνία, μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης.
Κάλεσε την κυβέρνηση να αντιγράψει τις σωστές οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και υπενθύμισε ότι στις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυβέρνηση απαντά ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
Μετά από λίγο βέβαια εξαγγέλλει καινούριο πακέτο στήριξης κατά την δική της κρίση, που σημαίνει υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όπως υπάρχουν και λεφτά κάποιων πολιτικών, «γκρίζα» έως «μαύρα», γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία με σκοπό να χυθεί άπλετο φώς.Θα πρέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας να ερευνήσει την προέλευση αυτών των χρημάτων, γιατί δεν γίνεται από τη μία μεριά όταν κάποιος χρωστά στην τράπεζα 10 15.000 ευρώ να δέχεται συνεχώς πιέσεις, δεσμεύσεις καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων και από την άλλη να υπάρχουν πολιτικοί με τεράστιες περιουσίες και μεγάλα δάνεια. Γι’ αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει την συνολική ρύθμιση του χρέους του κάθε πολίτη, της κάθε επιχείρησης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Πρέπει όμως η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες να εντοπίσουν τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», αυτούς δηλαδή που έχουν και δεν πληρώνουν, ώστε να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, για να ανακουφιστούν οι υπόλοιποι πολίτες που αγωνιούν και αγωνίζονται για να επιβιώσουν.
Ερωτώμενος για το θέμα του πληθωρισμού, μίλησε για την πίεση που νιώθουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τονίζοντας ότι όσο πιο κοντά στο όριο επιβίωσης είναι οι αποδοχές κάποιου, τόσο μεγαλύτερη και η πίεση λόγω του πληθωρισμού και μίλησε για την ανάγκη προστασίας των χαμηλόμισθων με την αύξηση του βασικού μισθού, αλλά και για την ασύστολη κοροϊδία των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ για αυξήσεις στους μισθούς διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Αναφερόμενος δε στις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στις επιχειρήσεις μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής τους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις χωρών με διαφορετικό τραπεζικό σύστημα – προγραμματισμό – μισθούς. Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης του ζητήματος του πληθωρισμού, αν ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια είναι σαν την φωτιά, από κάποιο σημείο και μετά, δεν ελέγχεται.