Σημεία Ομιλίας του αν. τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Oλομέλεια της Βουλής, για το Ταμείο Ανάκαμψης
40 Χρόνια κυβέρνησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και θέλουν να επαναλάβουμε το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που έφερε την χώρα στην χρεοκοπία και σε αυτή την τεράστια κρίση; Ούτε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα δεν συζητήσατε αυτό το νομοσχέδιο. Θέλαμε να υπάρχει διάλογος, γιατί αυτό το νομοσχέδιο δεσμεύει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για πολλά χρόνια και για πολλά ζητήματα. Θα γίνουν αγώνες για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Αυτό το νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης, προχειρότητας και δολίευσης με σκοπό ακριβώς να μην γίνει συζήτηση για τα αναπτυξιακά ζητήματα. Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στην βουλή ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς διάλογο με την κοινωνία. Την ώρα που συζητούσε η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων το νομοσχέδιο, καταθέσατε τροπολογία.
Τόσο άχρηστη είναι η επιτελική σας κυβέρνηση; Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο μας εκπλήσσετε, είναι ότι τα ‘’τραπεζικά κριτήρια μπαίνουν ακριβώς για να αποπληρωθούν τα δάνεια στον βαθμό που μπορούν να αποπληρωθούν’’. Αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις; Για τα δάνεια των κομμάτων δεν ισχύει αυτό; Σε σχέση με το ζήτημα του πόθεν έσχες τι γίνεται για αρκετά στελέχη σας, από τα οποία κάποια βρίσκονται και στο οικονομικό επιτελείο και έχουν μεγάλη περιουσία και μεγάλα δάνεια στις τράπεζες, ή μεγάλα δάνεια και μεγάλες καταθέσεις; Αυτό ξέρετε στους φορολογικούς ελέγχους λέγεται εικονικότητα.
Δημοσίευμα από το site του πρώτου θέματος αναφέρει για το ‘’πάρτυ’’ που στήνεται με τα κόκκινα δάνεια. Επίσης κατέθεσα στα πρακτικά δημοσίευμα από γνωστό και έγκυρο φορολογικό site που αναφέρει τα προβλήματα σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις, καθώς και την επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Τέλος καταγγέλλω τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, υπόθεση που είναι καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
Μόνο ως αίσθηση χιούμορ μπορώ να εκλάβω τα όσα ακούσαμε για το τι έγινε πριν σαράντα χρόνια στη χώρα. Και δεν θα αμφισβητήσω την αίσθηση του χιούμορ του προλαλήσαντος, αλλά, όσο και να ψάξουμε στην ιστορία, επί σαράντα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε; Ποιος ήταν στην κυβέρνηση τότε; Σαράντα χρόνια συγκεκριμένα κόμματα κυβέρνησαν, Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία. Και πολύ σωστά θέτετε το θέμα: Μα θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος, το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και σε αυτήν την τεράστια κρίση; Πολύ σωστά θέτετε το ερώτημα.
Κοιτάξτε, όμως, την αντίφαση. Αυτό το ερώτημα τι προϋποθέτει; Διάλογο πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, διάλογο μέσα στη Βουλή, διάλογο μέσα στη Νέα Δημοκρατία, για να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα. Μου έλεγε συνάδελφός σας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έξω από την Αίθουσα, ότι ούτε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα καν δεν έχετε συζητήσει αυτό το σχέδιο. Και αν πραγματικά το έχετε συζητήσει, πείτε μου ότι τότε, στις 15 Φεβρουαρίου π.χ., κάναμε Κοινοβουλευτική Ομάδα και το συζητήσαμε. Κρυφό το κρατήσατε; Δεν υπάρχει πουθενά ανάρτηση στο διαδίκτυο.
Έρχομαι τώρα στην ουσία. Θέλαμε να υπάρχει διάλογος γιατί πραγματικά αυτό το νομοσχέδιο δεσμεύει το αναπτυξιακό μέλλον της ελληνικής κοινωνίας για τα επόμενα χρόνια, για πολλά χρόνια και για πολλά σημαντικά ζητήματα. Και επειδή πολύ σωστά ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός στην ομιλία του αναφέρει -για να καταλάβουν οι πάντες σε αυτή την Αίθουσα ένθεν κακείθεν τι ψηφίζουμε σήμερα και τι κάνουμε σήμερα- ότι «η πιθανότητα να αλλάξουμε μία σύμβαση που είναι κοινή και εδράζεται σε έναν κανονισμό είναι πολύ μικρή». Ο κ. Σκυλακάκης το είπε στην Επιτροπή. Άρα είναι συγκεκριμένο τι ψηφίζουμε σήμερα. Και προσέξτε για όλο αυτό το πακέτο που θα ψηφίσετε, θα χρειαστούν αγώνες, που θα γίνουν βεβαίως, για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Το ξεπερνάω όμως αυτό διότι οι πολιτικές απόψεις της Δεξιάς, όσο και αν προσπαθήσετε να τις αλλάξετε, να τις καμουφλάρετε, επικοινωνιακά να τις εμφανίσετε διαφορετικά, δεν αλλάζουν. Ίδιοι ήσασταν, ίδιοι είστε, από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου σας πολεμάμε, το 2015 καταφέραμε και φύγατε από την κυβέρνηση και με αυτά που κάνετε θα το ξανακαταφέρουμε πολύ γρήγορα.
Είναι και τρομερό παράδειγμα αυτό το νομοσχέδιο για το πώς λειτουργείτε ως κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά τα φαραωνικά που λέγατε, «το επιτελικό κράτος», «εμείς που είμαστε οι άριστοι» κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής πρακτικής νομοθέτησης, προχειρότητας και δολίευσης, με σκοπό ακριβώς να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα αναπτυξιακά ζητήματα για τα οποία συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση, αλλά συζήτηση δεν έγινε.
Και προσέξτε τώρα τι κάνει το σοβαρό, ικανό επιτελικό κράτος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Απ’ ό,τι είδα, κύριε Σκυλακάκη, έχετε και τον συντονισμό γι’ αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο. Συγχαρητήρια! Τρομερός συντονισμός, τρομερός σχεδιασμός!
Καταθέτετε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο, δεν μας δίνετε σημασία και δυνατότητα στο Κοινοβούλιο για να γίνει ουσιαστική μελέτη και να το διαβάσουμε. Παρ’ όλα αυτά είμαστε εκπαιδευμένοι και μπορούμε να διαβάζουμε και διαγώνια και κάθετα και ήρθαμε στην Επιτροπή και καταθέσαμε και προτάσεις και διάθεση να συζητήσουμε. Την Τετάρτη, λοιπόν, στις 28 Ιουλίου μας καλείτε, αφού το έχει καταθέσει Δευτέρα βράδυ, να κάνουμε συζήτηση στην Επιτροπή. Τι αποκαλύπτει ο εισηγητής μας, ο κ. Χαρίτσης -και μπράβο του- στην Επιτροπή; Ότι υπάρχουν πίνακες που δεν έχουν κατατεθεί. Και έρχεστε εκεί και λέτε: Εμείς δεν φταίμε ως Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς καταθέσαμε τους πίνακες αλλά κάποιος άλλος φταίει και δεν έχουν φτάσει στα χέρια σας.
Εντάξει, να το δεχτούμε αυτό. Αλλά, προσέξτε τώρα, την ώρα που συζητάει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο, δεν έχετε την πολιτική εντιμότητα και την ευθιξία -δεν είναι προσωπική, είναι πολιτική μομφή- να ενημερώσετε την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι την ίδια ώρα εσείς που είσαστε οι «άριστοι», με το επιτελικό κράτος, με τα πτυχία, τα διδακτορικά, τα τόσο μεγάλα επιτελεία και τα λοιπά, καταθέτετε τροπολογία με την οποία αλλάζετε, τροποποιείτε αυτό το οποίο ήδη συζητούμε στην Επιτροπή!. Και καταθέτετε την τροπολογία εδώ. Δεν κατατέθηκε η τροπολογία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η τροπολογία κατατέθηκε την ίδια ώρα της Επιτροπής και θα ψηφιστεί σήμερα.
Και σας ρωτάω στην Επιτροπή, για να απαντήσετε, σε δύο ερωτήματα: «Ποιο είναι το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων το οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα εργαλεία αυτά και να ωφεληθεί;». Η απάντησή σας, λοιπόν, σε σχέση με το ποιο είναι αυτό το ποσοστό επιχειρήσεων είναι ασαφής και δεν υπάρχει πουθενά. Έχω εδώ τα Πρακτικά της Επιτροπής. Δεν υπάρχει πουθενά. Δεν θέλω να καταθέτω ξανά στην Ολομέλεια τα Πρακτικά. Αν υπάρχει όμως, πείτε ένα νούμερο, για να δεσμευτείτε, ότι το 5% των ελληνικών επιχειρήσεων στο 45% ή στο 95% μπορεί να υπαχθεί σε αυτές τις διατάξεις. Δεν υπάρχει.
Πάμε όμως στο πιο σημαντικό και εδώ κρατήστε σημειώσεις για να απαντήσετε, γιατί έχετε και μια ειδικότητα σ’ αυτό το ζήτημα, απ’ ό,τι είδα στα χαρτιά σας. Όταν σας ρωτάω «τι θα γίνει αν κάποιος δεν αποπληρώσει;» λέτε «τα τραπεζικά κριτήρια μπαίνουν ακριβώς για να αποπληρωθούν τα δάνεια στον βαθμό που μπορούν να αποπληρωθούν». Καινούργιο είναι αυτό; Αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις; Για τα δάνεια των κομμάτων δεν ισχύει αυτό; Για το πώς παίρνουν δάνεια τα κόμματα και πώς τα αποπληρώνουν;
Και επειδή χτες είχαμε και κάτι άλλο, είχαμε τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» που κατατέθηκαν στη Βουλή και είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία, θα μας πείτε, σας παρακαλώ πολύ, σε σχέση με το «πόθεν έσχες» τι γίνεται με το ζήτημα των στελεχών σας, που αρκετά από αυτά είναι και στο οικονομικό επιτελείο, τα οποία έχουν μεγάλη περιουσία και μεγάλα δάνεια στις τράπεζες; Δεν μπορώ να καταλάβω. Άσε δε που βλέπω σε κάποια «πόθεν έσχες» να έχουν μεγάλα δάνεια στις τράπεζες και καταθέσεις. Αυτό, ξέρετε, στους φορολογικούς ελέγχους ονομάζεται «εικονικότητα». Αλλά σε αυτό θέλω να καταλάβω: όταν ένας μικρομεσαίος έχει δάνεια τότε, κατά τη φρασεολογία σας, είναι επιχείρηση-«ζόμπι», ενώ όταν ένας πολιτικός έχει μεγάλα δάνεια πώς ονομάζεται; Βαμπίρ; Για να μην πω κάτι άλλο για το δημόσιο χρήμα.
Και επειδή στον Άξονα 4.4 στην επιτάχυνση διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους λέτε διάφορα, εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής και θα καταθέσω στα Πρακτικά δημοσίευμα όχι από κάποια φιλοσυριζαίικη εφημερίδα ή site, αλλά από το protothema.gr που λέει: «Χαίρετε! Νομίζω ότι πρέπει να καταφύγουμε στον Χαρδαλιά και να ζητήσουμε να λάβει μέτρα. Τι βίλες στη Μύκονο και τι κορωνοπάρτι; Πού να δείτε τα πάρτι που στήνονται στο μέτωπο «κόκκινα» δάνεια, μεσολαβητές, διαχειριστές κλπ. Μεγάλος συνωστισμός, πετάνε τις μάσκες κι επικρατεί τρελό κέφι. Σε αυτά τα πάρτι ορισμένοι μπορεί να κάνουν και χρήση ουσιών. Μόνον έτσι εξηγούνται κάτι συμφωνίες που κάνουν. Πάντως, φαίνεται ότι τα πάρτι έχουν τραβήξει και την προσοχή των Αρχών». Επειδή κάποιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προηγουμένως έλεγε «στοιχεία», ορίστε, στοιχεία από δικό σας φιλοκυβερνητικό site, το οποίο αποκαλύπτει το τι γίνεται ήδη στο μεγάλο πάρτι που έχετε ξεκινήσει και έχουμε καταγγείλει σε επίπεδο Βουλής.
Το καταθέτω στα Πρακτικά. (1)
Σε ό,τι αφορά το θέμα του περιεχομένου του Σχεδίου Ανάκαμψης τα είπε και ο εισηγητής μας. Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, έχω να προσθέσω μόνο ότι δυστυχώς στον χρόνο που είχαμε δεν μπορούμε να αναλύσουμε τις τεράστιες ελλείψεις που έχει το πρόγραμμά σας στα ζητήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Και θα ήθελα με τη δυνατότητα που έχουμε και στον λίγο χρόνο, να καταθέσω στα Πρακτικά ανάρτηση από το TAXHEAVEN.GR, (2) το πιο έγκυρο site που υπάρχει στο θέμα της φορολογίας και των λογιστών, όπου σας θέτει τα ζητήματα των φορολογικών δηλώσεων και το τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπιστούν, διότι υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις, όπως και την επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών (3) σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις και τις λύσεις που πρέπει να δώσετε.
Και επειδή συχνά, κύριε Υπουργέ, εδώ στη Βουλή καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλον για διάφορα πράγματα…
Και επειδή παραπέμφθηκε πρώην Υπουργός για θέματα παράβασης καθήκοντος, προσέξτε, κύριοι του οικονομικού επιτελείου. Άρθρο πάλι στο ίδιο site (4) λέει ότι με πολιτική απόφαση παραδίδεται το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO χωρίς να εκπληρώνονται οι συμβατικές υποχρεώσεις. Αυτό είναι παράβαση καθήκοντος και εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.