Η απάντηση στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατό για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, με δεδομένη την κρίση του κορονοϊού, είναι όχι. Απλά έκρυψε την οικονομική της πολιτική πίσω από την κρίση, και απόλυτα ειλικρινής με το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της, ευνόησε με διατάξεις συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα για τα οποία εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας και μείωσης του δημόσιου τομέα.
Οι δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού Πατέλη, η έκθεση Πισσαρίδη, οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή Κύρτσου, οι ενέργειες του υπουργού Βρούτση περιγράφουν πλήρως τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μέλλον, δήλωσε σε συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης ο Τρύφων Αλεξιάδης στην εκπομπή του Θανάση Λαζαρίδη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5».
Η επαναφορά στη δεξιά κανονικότητα γίνεται ραγδαία, με τους οικονομικούς δείκτες να δείχνουν οικονομική κατάρρευση. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, πολίτες που στήριζαν τη ΝΔ καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υλοποιήσει η ΝΔ τις προεκλογικές της εξαγγελίες- πυροτεχνήματα, αλλά ότι οδηγούνται στον οικονομικό όλεθρο. «Φοβάμαι πως η περίοδος 2010-2012 που οδήγησε στην κοινωνική έκρηξη και σε μεγάλες κινητοποιήσεις θα μοιάζει παράδεισος σε σχέση με αυτά που έρχονται» δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση στα ΝΕΑ, το 53% των πολιτών δεν κρίνει επαρκή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, συμφωνώντας απόλυτα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεπαρκών κυβερνητικών μέτρων.
Το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου, η 13η σύνταξη που καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούσαν μέτρα που ικανοποιούσαν στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών, ενώ παράλληλα στήριζαν την αγορά και τα έσοδα του δημοσίου. Η εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής, παράλληλα με τον νόμο για το πτωχευτικό δίκαιο, με τον οποίο προσπαθούν να υλοποιήσουν ότι σχεδίαζαν εδώ και δέκα χρόνια, δηλαδή κατασχέσεις, εξώσεις, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, πρέπει να γίνει η αιτία δημιουργίας ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου από πολίτες, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που να μπορέσει να αντισταθεί στις βάρβαρες διατάξεις και στο νομοθετικό αρμαγεδδώνα που μας επιφυλάσσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σκληρή πολιτική μάχη μέσα στη Βουλή, θα κορυφώσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο αλλά παράλληλα έχει την ευθύνη να εκφράσει, να οργανώσει και να διεκδικήσει μαζί με το κοινωνικό προοδευτικό ρεύμα την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής.
Η προοπτική ανάκτησης της εξουσίας δεν αποτελεί αυτοσκοπό για ένα κόμμα της Αριστεράς, τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, αλλά για την πραγματοποίηση των αλλαγών που θέλει να κάνει, χρειάζεται την εξουσία και όχι απλά την κυβέρνηση. Γίναμε σοφότεροι, συνέχισε και μέσα από τα δικά μας λάθη και τις παραλείψεις, υπάρχει δυνατότητα όμως σύγκρισης της λειτουργίας του κράτους την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν της ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική που εφαρμόζαμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και γενικά με τις υπηρεσίες για να κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και η ανάλγητη σημερινή συμπεριφορά υπουργών της ΝΔ με χυδαίες παρεμβάσεις στη δουλειά δικαστικών λειτουργών, με απειλές υπουργών της ΝΔ εναντίον δικαστικών λειτουργών που ερευνούν μεγάλα σκάνδαλα, με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και τη χώρα να μοιάζει σαν ναρκο-αποικία όπου «αυτοί που διώκουν το έγκλημα τελικά διώκονται από τους εγκληματίες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες, να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τους, μακριά από αριστοκρατικές λογικές να αποκαταστήσει τη σχέση του με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, από τα οποία απομακρύνθηκε την περίοδο της διακυβέρνησής του. Οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν, οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που περίμεναν τον «Μωυσή» να τους σώσει, βλέπουν τα κυβερνητικά προεκλογικά ψέματα περί κατάργησης 29 «άδικων» φόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο να μην υλοποιούνται, αλλά σε κάποιον από αυτούς να αυξάνεται κιόλας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναδεικνύει το τι συνέβαινε και τι συμβαίνει. Πρέπει να ξαναθυμίσει στους πολίτες το παρελθόν με τα δομημένα ομόλογα, μέσω των οποίων στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενέπλεξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, το τι έγινε με τα αποθεματικά των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, το τι έγινε με τα ασφαλιστικά ταμεία που έπαιξαν τα χρήματά τους στο Χρηματιστήριο. Ο πολίτης πρέπει να συγκρίνει, η μεγάλη πλειοψηφία που διαμαρτυρόταν για τον νόμο Κατρούγκαλου π.χ. πληρώνει περισσότερο φόρο τώρα από ότι πλήρωνε σαν ασφαλιστικές εισφορές και με βάση τη συνέντευξη Πατέλη και την έκθεση Πισσαρίδη περί ιδιωτικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, το μέλλον προβλέπεται ζοφερό, με προβλήματα στη χρηματοδότηση των κυρίων φορέων ασφάλισης και στις παροχές υγείας καθώς και με τη μείωση επικουρικών και κυρίων συντάξεων.
Ο Τρ. Αλεξιάδης έφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την υποστελέχωση στα νοσοκομεία, όπως στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ή όπως στην άρνηση στελέχωσης των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με τις απαιτούμενες σχολικές καθαρίστριες παρά το δίκαιο αίτημα του Δήμου, που αποδεικνύει την μη κάλυψη των αναγκών προστασίας των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα βρίσκει χρήματα για διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης, αναφέρθηκε στο φωτεινό παράδειγμα του ΕΑΜ στην Κατοχή, που δεν απευθύνθηκε μόνο στους αριστερούς της εποχής και στο οποίο συμμετείχαν πατριωτικές δυνάμεις, πολίτες από τον χώρο της δεξιάς, μητροπολίτες και παππάδες που κατάλαβαν την αναγκαιότητα έκφρασης του λαού μέσα από το μετωπικό σχήμα. Ο αριστερός και ριζοσπαστικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπενθυμίζει τις μάχες που έδωσε για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική καταστροφή που την οδήγησαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, τις πρώτες επιτυχημένες εξόδους στις αγορές από το 2010, τις πρώτες αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους από το 2010, την επίλυση βασικών προβλημάτων της χώρας, τη δημιουργία μεγάλου αποθεματικού σαν εγγύηση για ασφαλείς εξόδους στις αγορές.
Κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες που επέλεξαν την αποχή από τις εκλογικές αναμετρήσεις να επιλέξουν στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και να συνταχθούν με το μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό μέτωπο.