Στην ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής πέρα από οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση, αναφέρθηκε σε συνέντευξή  του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης. Με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές Τούρκων αξιωματούχων δήλωσε «Πρέπει να φύγει από την εγχώρια κομματική αντιπαράθεση, το ζήτημα των εθνικών θεμάτων. Να καταλάβουμε ότι όσο μεγαλώνει από την άλλη μεριά η πρόκληση και η απειλή, πρέπει να είμαστε περισσότερο ενωμένοι και να υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες, είτε με συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είτε με συζήτηση στη Βουλή, είτε με οτιδήποτε άλλο για να φανεί αρραγές το εθνικό μέτωπο».

Παράλληλα ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση αναφέρθηκε στη μεταφορά των σοβιετικής κατασκευής αρμάτων μάχης από τα ελληνικά νησιά στο μέτωπο της Ουκρανίας, κίνηση που δεν ενδυναμώνει την άμυνα των νησιών. Ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε πως ήταν λάθος η εν κρυπτώ κίνηση της κυβέρνησης, την οποία υπενθύμισε πως ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε από τον Γερμανό καγκελάριο και όχι από τον πρωθυπουργό ή κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, όπως και η αντικατάστασή τους από γερμανικά τεθωρακισμένα που προωθούνται στον … Έβρο.

Για να μην ακουστούν οι αλήθειες, δέχτηκε αήθη επίθεση, αλλά και …νουθεσίες από τους παρευρισκόμενους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με συνεχείς διακοπές, μιλώντας «πάνω του», βουλευτές και παρουσιαστές επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο φωνασκιών, που άλλοτε είχαν να κάνουν με …επιχειρησιακές γνώσεις, άλλοτε με SMS της στιγμής από …άνθρωπο που ξέρει, άλλοτε με μαθήματα περί σοβαρότητας και …πατριωτισμού.

Έγραφε κάποτε ο Εμμ. Ροΐδης «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του, η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν». 150 σχεδόν χρόνια μετά, μοιάζει η μεν πληγή της Βλαχίας, γαλάζια πια, να έχει ενσκήψει στη χώρα, η δε πατριδοκαπηλία καλά να κρατεί…

Τιμητικό παράσημο βέβαια, η χυδαία συντονισμένη επίθεση που ακολούθησε από τα γελοία μίσθαρνα τρολ της Ομάδας Αλήθειας της ΝΔ, που ξαμολήθηκαν να γράφουν για ταύτιση με τις τουρκικές θέσεις. Ο Άγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον το είχε γράψει, σχεδόν 250 χρόνια πριν «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων».