Σημεία της ομιλίας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2023

Για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών και τα lobbies στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας

Θερμά συγχαρητήρια στις βελγικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Θερμά συγχαρητήρια για τις αποκαλύψεις, για τη στεγανοποίηση των ερευνών, για την προστασία και τη μη διαρροή προανακριτικού υλικού, για το τεκμήριο αθωότητας. Θερμά συγχαρητήρια στις βελγικές υπηρεσίες για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Αποτελούν πραγματικά πρότυπο για όλη την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Πρέπει η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί σε λίγους μήνες να αντιγράψει άμεσα τις διαδικασίες και να προτείνει αργότερα τον πανευρωπαϊκό συντονισμό υπηρεσιών για θέματα διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων, κάτι σαν το FBI. Πρέπει να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές του Βελγίου, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που έχουν ανακαλύψει τέτοια σκάνδαλα, έχουν στείλει και στοιχεία στην Ελλάδα και έχουν αξιοποιηθεί.

Το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες δεν είναι ένα σκάνδαλο που έγινε από κάποιον πολίτη και κάποιον επιχειρηματία. Είναι σκάνδαλο με εμπλοκή συγκεκριμένων χωρών. Να απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί αν θα ξεκινήσουν αντίστοιχοι έλεγχοι στην Ελλάδα, δηλαδή  για τις επαφές φυσικών ή νομικών προσώπων με τις συγκεκριμένες χώρες. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αναδεικνύει πολιτικούς και επιχειρηματίες που έχουν εμπλακεί σε συγκεκριμένα projects, ακόμη και σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Ρωτάω, λοιπόν, αν θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα τέτοιοι έλεγχοι για να αποκαλυφθεί αν πολιτικοί, επιχειρηματίες ή άλλοι σχετίζονται με αυτές τις ιστορίες. Διαβάζουμε αυτές τις μέρες για λομπίστες Βρυξελλών. Σαν να είναι κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο στις Βρυξέλλες. Δεν έχουν καμία σχέση με την κυβερνητική παράταξη οι λομπίστες των Βρυξελλών, οι λομπίστες στην Ελλάδα ; Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οργανωμένα συμφέροντα; Μια και είναι όμως εδώ ο Υπουργός Οικονομικών θα ρωτήσω αν θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα αντίστοιχες έρευνες και αντίστοιχοι έλεγχοι.

Για την αντιμετώπιση παλαιών και νεότερων σκανδάλων στη χώρα

Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος βαρύνεται από πολύ μεγάλα σκάνδαλα. Ανάμεσά τους το σκάνδαλο του C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Χρηματιστηρίου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των μιζών για τους εξοπλισμούς, της EnergaPower, της Siemens, της Λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Μπόργιανς, των PanamaPapers, της Novartis… Πολλά από αυτά τα σκάνδαλα ήρθαν στην Ελλάδα αφού διερευνήθηκαν από ξένες υπηρεσίες και αφού οι αντίστοιχες εταιρείες συμβιβάστηκαν με τις ξένες ελεγκτικές υπηρεσίες, αποδέχτηκαν τη διάπραξη των εγκλημάτων στην Ελλάδα και πλήρωσαν τα σχετικά. Τι έγινε στην Ελλάδα; Μια μαύρη κηλίδα, στην Ελλάδα είτε παραγράφηκαν, είτε μπήκαν σε αρχεία, είτε κυνηγήθηκαν ελεγκτές και δικαστικοί που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των ελέγχων, είτε άλλα γεγονότα που δεν επιβραβεύουν, δεν δίνουν θάρρος και τόλμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα πείτε «τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες και για όλα αυτά τα ζητήματα;». Έχω καταθέσει σχετικά στοιχεία από το 2016 στη Βουλή και όποτε αποκτήσετε το πολιτικό θάρρος, είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, είτε σε ένα Πανεπιστήμιο, είτε σε ένα Ίδρυμα, είτε σε μια αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή να κάνουμε αναλυτική συζήτηση.

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»

Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, που υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης αναφέρεται ότι «είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας». Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, ναι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, αλλά υπάρχει ένα κενό στην αφήγησή σας. Ποιος και ποιες πολιτικές έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια; Ποιος και ποιες πολιτικές έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία; Ξέρετε τι σημαίνει να διακόπτεις το ιστορικό αφήγημα πριν και μετά από κάτι; Το κάνετε επίτηδες, διότι έχετε εσείς ευθύνη για το που οδηγήθηκε η χώρα. Ο κ. Γεωργιάδης, πριν μίλησε για «ανεπρόκοπους» και «προκομένους». Εσείς είστε οι «ανεπρόκοποι» που οδηγήσατε τη χώρα σε μνημόνια και οικονομική καταστροφή κι εμείς οι «προκομένοι» που τη βγάλαμε.

Μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων

Καταθέτω στα Πρακτικά (*), γραπτά, τις ερωτήσεις που συνέχεια υποβάλω στη Βουλή είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε στις συνεδριάσεις και τις οποίες φοβάται το οικονομικό επιτελείο να απαντήσει.

1. Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας ή είχε λήξει ;
2. Σχετικά με την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι εκπρόσωποι χρηματοδοτικών φορέων πρότειναν ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να παρακάμψουν την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόκκινα δάνεια, θα σταματήσετε τη συγκάλυψη και θα  απαντήσετε στο ερώτημα ποιες επιχειρήσεις το ζήτησαν ;
3. Θα διενεργήσουν τα αναγκαία οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της Οικονομικής αστυνομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα των «πακέτων δανείων» που αγόρασαν οι servicers από τράπεζες; Που κατέληξαν ; Ποια είναι η εξέλιξη των ρυθμίσεων της αποπληρωμής ;
4. Ποια στελέχη της κυβέρνησης ή βουλευτές της ΝΔ και συγγενικά τους πρόσωπα, συμμετέχουν σε εισπρακτικές ή συνεργάζονται με εισπρακτικές ;
5. Θα απαντήσετε στην ερώτηση που σας έχουμε υποβάλει από τις 20 Οκτωβρίου, 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: πόσες ανά Δήμο, από τις κατοικίες που βρίσκονται υπό πλειστηριασμό στην Περιφέρεια της Β΄ Πειραιά, αφορούν πρώτη κατοικία ;
6. Σχετικά με δημοσιεύματα για «ισπανικό μοντέλο» στα στεγαστικά δάνεια, συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με τράπεζες, κ.λπ., τι ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μένει στις τράπεζες; Τι ποσοστό στεγαστικών δανείων; Τι ποσοστό καταναλωτικών δανείων; Τι ποσοστό επιχειρηματικών δανείων;

Για τα ψέματα, την προπαγάνδα και τα επικοινωνιακά προεκλογικά «πυροτεχνήματα» της ΝΔ

Στις εκατοντάδες σελίδες του προϋπολογισμού δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ΝΔ θα καταργήσει τους «29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ» που προεκλογικά προπαγάνδιζε. Όχι μόνο τους διατήρησε, αλλά πολύ σωστά ορισμένους τους αύξησε.

Μιλούσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ υπερφορολογεί. Η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί «ματωμένα πλεονάσματα» στα φορολογικά έσοδα, την περίοδο 2021-2022, εισέπραξε 6,7 δισεκατομμύρια παραπάνω φόρους. Και τα 4,1 δις από αυτά είναι από τον ΦΠΑ, ισούται με δύο ΕΝΦΙΑ !

Για τις καταγγελίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, άκουσα τις ομιλίες των κ.κ. Τσιάρα  και  Πιερρακάκη, δεν θα καταργήσετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Εσείς και το ΠΑΣΟΚ πριν λίγο καιρό ψηφίσατε τον Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων που όχι μόνο τους κατοχυρώνει, αλλά και ορίζει ότι στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δεν θα ενημερώνεται ο πολίτης !

Καταθέτω στα Πρακτικά πίνακα (**) που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα σας σε θέματα επιχειρηματικότητας, καθώς βασικός τομέας των επενδύσεων είναι το θέμα της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά, «σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Ξέρετε πόσες φορολογικές διατάξεις έχετε αλλάξει μέχρι σήμερα; 59 νόμους !

Aναλυτικά το κείμενο της ομιλίας 

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τον κύριο Υπουργό για τις υποδείξεις του.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρχονται εδώ οι Υπουργοί και να απολογούνται. Συγγνώμη να το διορθώσω. Να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους. Είναι όμως θέμα σεβασμού του Κοινοβουλίου οι Υπουργοί να κάθονται μετά να ακούν τις απαντήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης ήρθε εδώ δέκα λεπτά ή πέντε λεπτά πριν την ομιλία του, μίλησε και μετά αποχώρησε. Δεν κάθισε να ακούσει απαντήσεις, να ακούσει ερωτήσεις, να ακούσει στοιχεία. Και προς τιμήν τους Υπουργοί κάθονται ή ήρθαν να ακούσουν. Χαίρομαι που είναι εδώ και οι Υπουργοί του οικονομικού επιτελείου διότι έχω συγκεκριμένες ερωτήσεις να τους θέσω, γραπτές κιόλας, γιατί αλλιώς δεν απαντούν ή κάνουν πως δεν ακούν, ξεχνούν να σημειώσουν κτλ.

Θέλω όμως να ξεκινήσω την ομιλία μου απευθύνοντας θερμά συγχαρητήρια στις βελγικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Θερμά συγχαρητήρια για τις αποκαλύψεις, για τη στεγανοποίηση των ερευνών, για την προστασία και τη μη διαρροή προανακριτικού υλικού, για το τεκμήριο αθωότητας. Θερμά συγχαρητήρια στις βελγικές υπηρεσίες για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Αποτελούν πραγματικά πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Αποτελούν πρότυπο ειδικά για την Ελλάδα. Πρέπει η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί σε λίγους μήνες να αντιγράψει διαδικασίες και υπηρεσίες, άμεσα να προτείνει πανευρωπαϊκό συντονισμό υπηρεσιών αργότερα για θέματα διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων. Κάτι σαν το FBI. Νομίζω ότι έχει κάνει ένα πολύ καλό βήμα η βελγική δικαιοσύνη, οι βελγικές υπηρεσίες. Πρέπει να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές του Βελγίου, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που έχουν ανακαλύψει τέτοια σκάνδαλα και έχουν στείλει και στοιχεία στην Ελλάδα και έχουν αξιοποιηθεί.

Το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες δεν είναι ένα σκάνδαλο που έγινε από κάποιον πολίτη με κάποιον επιχειρηματία. Είναι ένα σκάνδαλο με εμπλοκή συγκεκριμένων χωρών. Θέλω να κάνω μια παράκληση. Μετά που θα μιλήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να μου πουν, να απαντήσουν αν θα ξεκινήσουν αντίστοιχοι έλεγχοι στην Ελλάδα, δηλαδή για τις επαφές φυσικών ή νομικών προσώπων με τις συγκεκριμένες χώρες. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αναδεικνύει πολιτικούς και επιχειρηματίες που έχουν εμπλακεί σε συγκεκριμένα projects -ας το πούμε έτσι- ακόμη και σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Ρωτάω, λοιπόν, αν θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα τέτοιοι έλεγχοι για να αποκαλυφθεί αν πολιτικοί, επιχειρηματίες ή άλλοι σχετίζονται με αυτές τις ιστορίες. Τον Αλεξιάδη να ψάξετε πρώτον.

Διαβάζουμε αυτές τις μέρες για λομπίστες Βρυξελλών. Είναι σαν να είναι κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, που υπάρχει μόνο στις Βρυξέλλες. Δεν έχουν καμία σχέση με την κυβερνητική παράταξη οι λομπίστες των Βρυξελλών, οι λομπίστες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οργανωμένα συμφέροντα. Μια και είναι όμως εδώ ο Υπουργός Οικονομικών θα ρωτήσω αν θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα αντίστοιχες έρευνες και αντίστοιχοι έλεγχοι.

Θα μου πει κάποιος τώρα σε ποιους τα λέω.  Δεν υπάρχει κάτι προσωπικό. Πολιτική είναι η κριτική. Και θα είναι και σκληρή πολιτική κριτική. Αλλά έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή -διαβάζω τα Πρακτικά της Βουλής- και λέει ότι «προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικής με το θέμα της κατάθεσης τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς». Ρωτήσαμε εμείς: «Μας συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, τι είναι αυτά που λέτε; Κατονομάστε. Ποιοι επιχειρηματίες; Ποιες επιχειρήσεις»; Αν αυτό δεν λέγεται λόμπι συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων για το θέμα της πρώτης κατοικίας και της περιουσίας των Ελλήνων… Τι άλλο περιμένετε;.

Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος βαρύνεται από πολύ μεγάλα σκάνδαλα. Βαρύνεται από το σκάνδαλο του C4i για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Χρηματιστηρίου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τις μίζες για τους εξοπλισμούς, της Energa Power, της Siemens, της Λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Μπόργιανς, των Panama Papers. Τελευταία και το σκάνδαλο της Novartis. Μη βιαστείτε. Πολλά από αυτά τα σκάνδαλα ήρθαν στην Ελλάδα αφού διερευνήθηκαν από άλλες υπηρεσίες και αφού οι αντίστοιχες εταιρείες συμβιβάστηκαν με τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες και μάλιστα αποδέχτηκαν τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων στην Ελλάδα και πλήρωσαν τα σχετικά λεφτά εδώ. Τι έγινε στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα είτε παραγράφηκαν, είτε μπήκαν σε αρχεία, είτε κυνηγήθηκαν ελεγκτές και δικαστικοί που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των ελέγχων, είτε άλλα γεγονότα που δεν επιβραβεύουν, δεν δίνουν θάρρος, δεν δίνουν τόλμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι μια μαύρη κηλίδα.

Θα βιαστείτε να πείτε «και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες και για όλα αυτά τα ζητήματα;». Έχω καταθέσει σχετικά στοιχεία από το 2016 στη Βουλή και όποτε τολμάτε, όποτε έχετε το πολιτικό θάρρος, είτε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, είτε σε ένα πανεπιστήμιο, είτε σε ένα ίδρυμα, είτε σε μια αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή να κάνουμε αναλυτική συζήτηση. Καταλαβαίνω τον φόβο. Δεν είναι και εύκολο να βγείτε με κάποιον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Όποτε τολμάτε, για τη φορολογική πολιτική 2010-2014, 2015-2019. Όποτε τολμάτε.

Μικρή ανοχή ζητώ, κύριε Πρόεδρε. Είμαι ο τελευταίος ομιλητής. Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού πολύ σωστά υπογράφει ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Σκυλακάκης ότι «είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας». Ένα πράγμα που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Ναι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός. Αλλά υπάρχει ένα κενό στην αφήγησή σας. Ποιος και ποιες πολιτικές έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια; Ποιος και ποιες πολιτικές έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία; Διότι επιστημονικά ξέρετε τι σημαίνει να διακόπτεις το ιστορικό αφήγημα πριν και μετά από κάτι. Το κάνετε επίτηδες διότι έχετε εσείς ευθύνη για το που οδηγήθηκε η χώρα. Πριν ο κ. Γεωργιάδης, που ήρθε και μετά έφυγε φοβισμένος, μας μίλησε για «ανεπρόκοπους»  και για «προκομένους». Μακάρι να επανέλθει. Εγώ θα είμαι εδώ μέχρι την ψηφοφορία. Εσείς είστε οι «ανεπρόκοποι» -να μην πω άλλη φράση- που οδηγήσατε τη χώρα σε μνημόνια και οικονομική καταστροφή κι εμείς οι «προκομένοι»  που τη βγάλαμε.

Θέλω να βοηθήσω τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας τρεις αλήθειες και καταθέτοντας στα Πρακτικά για να κερδίσω χρόνο τις ερωτήσεις που συνέχεια υποβάλλω στη Βουλή είτε με τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε στις συνεδριάσεις και φοβάται το οικονομικό επιτελείο να απαντήσει. Τις καταθέτω και γραπτά. Να τους βοηθήσω να τις μελετήσουν και να απαντήσουν.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Θέλω να βγάλω τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από το γαλάζιο συννεφάκι της προπαγάνδας που βρίσκονται. Η Νέα Δημοκρατία όπως προκύπτει από τις εκατοντάδες σελίδες του προϋπολογισμού δε θα καταργήσει τους 29 «άδικους» φόρους του ΣΥΡΙΖΑ που με προπαγάνδα, ψέματα και με διάφορα πυροτεχνήματα έλεγε. Ίσα-ίσα ορισμένους θα τους διατηρήσει. Και πολύ σωστά ορισμένους τους αύξησε. Η Νέα Δημοκρατία υπερφορολογεί. Η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί «ματωμένα πλεονάσματα» στα φορολογικά έσοδα: 2021-2022, 6,7 δισεκατομμύρια παραπάνω φόρους. Και τα 4,1 δισεκατομμύρια φόροι από αυτούς τους φόρους τα 6,7 δισεκατομμύρια, από  τα 4,1 δισεκατομμύρια είναι από τον ΦΠΑ. Δύο ΕΝΦΙΑ είναι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Αυτό έκανε η πολιτική σας και γι’ αυτό πρέπει να απολογηθείτε.

Και μία ερώτηση. Άκουσα εδώ και τον κ. Τσιάρα  και τον κ. Πιερρακάκη.  Δεν κατάλαβα. Θα καταργήσετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Διότι εσείς και το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό ψηφίσατε τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων που τους κατοχυρώνει και ορίζει ότι στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δεν θα ενημερώνεται ο πολίτης.

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά ακόμα. Σέβομαι τον χρόνο. Θα καταθέσω έναν πίνακα που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα σας σε θέματα επιχειρηματικότητας, διότι βασικός τομέας των επενδύσεων είναι το θέμα της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά, πολύ σωστά, «σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Ξέρετε πόσες φορολογικές διατάξεις έχετε αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα; Έχετε φέρει πενήντα εννιά νόμους συγκεκριμένους γι’ αυτά τα ζητήματα.

Θα είχα να πω πάρα πολλά ακόμα, όπως για παράδειγμα για τη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού, γιατί δεν είναι συζήτηση, αλλά παράλληλοι μονόλογοι. Εύχομαι η επόμενη Βουλή να βρει εκείνη την κυβερνητική πλειοψηφία που θα αλλάξει και τον Κανονισμό της Βουλής και θα κάνει μια ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα αυτά.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.