Σε συνέχεια ανάλογων παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την ελάφρυνση και τη διευκόλυνση του έργου που έχει επωμιστεί ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, με νέα παρέμβασή του ο τομέας Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις συνυπογραφές της τομεάρχη Ε. Αχτσιόγλου και των αν. τομεαρχών Κ. Παπανάτσιου και Τρ. Αλεξιάδη, καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, την επιστολή-απάντηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στο μέτρο-κοροϊδία που ανακοίνωσαν Υπουργείο και ΑΑΔΕ για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων.

Οι βουλευτές συντασσόμενοι με το δίκαιο αίτημα των λογιστών – φοροτεχνικών, διατυπωμένο πανελλαδικά μέσα από συλλόγους, ομοσπονδίες και επιμελητήρια, έχουν προβεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά το παρελθόν στη δημοσιοποίηση του αιτήματος για παράταση της προθεσμίας υποβολής  των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30.09.2022.  

Με τον κλάδο κυριολεκτικά εξουθενωμένο από τον φόρτο εργασίας που έχει επωμιστεί, χωρίς να ευθύνεται, με την πλατφόρμα δηλώσεων να μη λειτουργεί (!), η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ περί παράτασης της καταληκτικής ημερομηνία για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της …τεχνικής αδυναμίας, αποτελεί μνημείο αναλγησίας, εμπαιγμού και έλλειψης ενσυναίσθησης της κυβέρνησης προς τους χωρίς ωράριο, Κυριακές, αργίες και διακοπές σκληρά εργαζόμενους λογιστές – φοροτεχνικούς.

Στην ανακοίνωσή του το ΟΕΕ επαναφέρει την πρότασή του «ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να μην επιβαρυνθούν με άδικα πρόστιμα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις».

Οι Ε. Αχτσιόγλου, Κ. Παπανάτσιου και Τρ. Αλεξιάδης ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή του στις προτάσεις  του ΟΕΕ.

Επισυνάπτεται η Αναφορά των Βουλευτών και η επιστολή του Ο.Ε.Ε.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

για τoν

κ. Υπουργό Οικονομικών

Να σταματήσει ο εμπαιγμός λογιστών – φοροτεχνικών από Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ και να δοθεί η πρέπουσα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Οι βουλευτές Επικρατείας Αχτσιόγλου Έφη, Μαγνησίας Παπανάτσιου Κατερίνα και Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτουν ως Αναφορά την ανακοίνωση – απάντηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (30-08-2022) στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με τίτλο «Χωρίς επιβάρυνση η υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων μετά τις 30/8/2022»

Στην ανακοίνωσή του το ΟΕΕ υπενθυμίζει το από 20ης Ιουλίου 2022 απόλυτα δικαιολογημένο και κοινοποιημένο προς όλους αίτημά του, για μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, καθώς και την επαναδιατύπωσή του την 29η Αυγούστου 2022, ενόσω  η εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έτους 2021 δεν λειτουργούσε από το πρωί της προηγούμενης ημέρας μέχρι τη σύνταξη της ανακοίνωσης.

Στην εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας με κοινό δελτίου τύπου το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, ανακοίνωσαν  ότι θα δοθεί παράταση της  υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και καταβολής του φόρου ή των δύο πρώτων δόσεών του, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τεχνικής αδυναμίας (!).

Το ΟΕΕ χαρακτηρίζει την απόφαση αποσπασματική που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους φορολογούμενους και τους λογιστές – φοροτεχνικούς και ζητά την υιοθέτηση των προτάσεων του, που έγκαιρα είχε καταθέσει, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να μην επιβαρυνθούν με άδικα πρόστιμα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις.

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας

Αθήνα, 31-08-2022

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Παπανάτσιου Αικατερίνη