Το κείμενο της ομιλίας

Αγαπητοί σύντροφοι

θα προτιμούσα να σας μιλήσω  για τα θέματα της Οικονομικής Πολιτικής και για το ότι δεν τους βγαίνουν οι αριθμοί παρά την προπαγάνδα τους, αλλά θέλω να μείνω στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Καταρχήν συμφωνώ στα όσα είπε ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας και άρα δεν έχω να πω πάρα πολλά πάνω σε αυτά, απλά να τονίσω κάποια σημεία.

Πολύ σωστά ακούστηκε το ζήτημα της νέας αρχής και η φράση «όπλο είναι το δίκιο μας». Το ερώτημα είναι ναι είναι πολύ σωστά, αλλά αυτά αρκούν; Διότι εμείς τα πιστεύουμε και καλά κάνουμε και το λέμε. Αρκούν; Περνούν στην κοινωνία; Γιατί το λέω σύντροφοι; Από την ήττα μας τον Ιούλιο του 2019, από την ήττα μας – με τα δικά μας λάθη, όχι από την υπεροχή του αντιπάλου- έχουμε διατυπώσει ένα ισχυρό αφήγημα, ένα ισχυρό επιχείρημα: Έχουμε ξεκινήσει από την ίδια μέρα να μιλάμε για διεύρυνση, για προοδευτική συμμαχία, για το τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι πάρα πολύ σωστό το μήνυμα που εκπέμπει, θα το πω σχηματικά και ας μην στεναχωρηθεί κανένας, ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου. Πολύ σωστό το μήνυμα. Το ζήτημα είναι το υπόλοιπο κτήριο ο υπόλοιπος μηχανισμός, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει αυτό το μήνυμα;

Σύντροφοι – θα μιλήσουν, φαντάζομαι και άλλοι σύνεδροι κυρίως από την περιφέρεια – η δική μου ένσταση είναι ότι αυτό το επιχείρημα, το ισχυρό επιχείρημα, το αναγκαίο επιχείρημα για διεύρυνση και προοδευτική συμμαχία, δεν υλοποιείται από αρκετά στελέχη, είτε από το οργανωτικό, είτε από τον χώρο των ΜΜΕ, από βασικούς αρμούς της εξουσίας (για να θυμίσω μία άλλη έκφραση του κόμματος). Και αυτό το πράγμα πρέπει να το λύσουμε. Και να είμαστε ειλικρινείς και  μεταξύ μας και με την κοινωνία ενόψει του συνεδρίου. Λέω λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό και το συνέδριο είναι μια ευκαιρία να το αλλάξουμε. 

Είναι πολύ σωστό αυτό που ακούστηκε για το συνέδριο, ότι δεν πρέπει να γίνει ένα συνέδριο σύγκρουσης μηχανισμών. Πρέπει να είναι ένα συνέδριο όπου θα μπορέσουμε να εκφράσουμε σε επίπεδο κόμματος-μηχανισμού, αυτό που θέλει η κοινωνία, αυτό που θέλουν οι πολίτες. Ε, αυτό αγαπητοί σύντροφοι δεν γίνεται ούτε με φοβίες, ούτε με κλειστό και μικρό ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με το να βάζουμε στην πόρτα face-control, ούτε με αυτά τα οποία μας ταλαιπώρησαν την προηγούμενη περίοδο. Έχουμε λίγο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να τα αλλάξουμε και πρέπει να βρούμε τρόπο να πάμε στην επόμενη μέρα.

Είναι πολύ σωστό σύντροφοι αυτό που ακούστηκε για νέα αρχή, και πρέπει να κάνουμε νέα αρχή στην διεύρυνση, και μάλλον θα είναι η τελευταία ευκαιρία μας για διεύρυνση. Πάντα ο χώρος αυτός της Αριστεράς ήθελε διεύρυνση και ήθελε συμμαχίες, αλλά μπροστά στην μεγάλη πολιτική σύγκρουση που έχουμε των επόμενων εκλογών, μάλλον είναι η τελευταία μας ευκαιρία αυτοί οι μήνες για να ολοκληρώσουμε την διεύρυνση.  Άρα, ναι  νέα αρχή στη διεύρυνση, νέα αρχή στη δημοκρατία και στη συλλογικότητα, νέα αρχή στον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ μας και όχι σε «διευθετήσεις» σε επίπεδο ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εκφράζουν την πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική, ότι κάποιοι σε επίπεδο ηγεσίας κανονίζουν τα πράγματα και εμείς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα επικυρώνουμε ή τα αποδεχόμαστε. Πρέπει να πάμε σε κάτι διαφορετικό σύντροφοι, αυτό το δοκίμασαν και άλλα κόμματα, απέτυχαν δεν έχουν σήμερα ούτε καν γραφεία σε ορισμένες περιοχές.

Πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος για οδικό χάρτη για κυβέρνηση δημοκρατίας και προόδου πολύ σωστό, αλλά αγαπητοί σύντροφοι εγώ άκουσα για την πρόταση του πολιτικού συμβουλίου – εκείνη την ώρα μπερδεύτηκα, γιατί ακούστηκαν και πολύ γρήγορα τα ονόματα – απ΄ ότι κατάλαβα σήμερα έρχεται μια πρόταση του πολιτικού συμβουλίου, εγώ δεν πρόλαβα καν να γράψω τα ονόματα και τη σύνθεση των επιτροπών για το συνέδριο. Με προβληματίζει αυτή η σύνθεση των επιτροπών, ως προς το αν θα μπορέσει να υλοποιήσει τη διεύρυνση και την προοδευτική συμμαχία. Εδώ όμως είμαστε για να δώσουμε και αγώνες μέσα στο κόμμα και στην κοινωνία.

Καλούς αγώνες σύντροφοι.

https://youtu.be/T0oh6nS1E7k