https://youtu.be/F48hoK8Txsk

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όταν πήραμε την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και από εσάς να παραστούμε σήμερα σε μια συνεδρίαση πολλών επιτροπών και να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, θεωρήσαμε ότι θα υπήρχε μια  εισήγηση, δυστυχώς δεν υπήρχε, θα έρθει φαντάζομαι τις επόμενες μέρες. Θεωρούσαμε ότι θα υπήρχε μια ατζέντα, που να αφορά τα οικονομικά θέματα, δεν υπήρχε, θα έρθει ελπίζω το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρούσαμε ότι θα γίνει διάλογος, μέχρι στιγμής στα οικονομικά δεν τον έχουμε δει, ελπίζουμε να γίνει.

Αλλά, καλά κάνατε και μας καλέσατε, κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διότι έχει προκύψει ένα σημαντικό θέμα στον Πειραιά, που βαρύνει το Υπουργείο σας. Έχει προκύψει ένα σοβαρότατο θέμα με ένα διατηρητέο κτίριο, τον ιστορικό κινηματογράφο – θέατρο του Πειραιά, το ιστορικό High Life, το οποίο δυστυχώς νύχτα το Υπουργείο σας, ο αρμόδιος Υφυπουργός τότε, ο κ. Οικονόμου, όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανάρτησή του ο «Πειραιάς για Όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, έβγαλε απόφαση στις 15.10.2020 και ακύρωσε την κήρυξη ως διατηρητέο του συγκεκριμένου κτιρίου, για να γίνει ένα πολυκατάστημα ρούχων.

Ένα πραγματικό στολίδι για τον Πειραιά, δυστυχώς κατεδαφίζεται, γκρεμίζεται αυτή τη στιγμή και σας καλούμε, έστω και τώρα, να σταματήσετε το έγκλημα αυτό, γιατί υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα ευθύνες και τοπικά στον Πειραιά, που θα αποδοθούν και κεντρικά.

Ευκαιρία, λοιπόν, να το αναφέρουμε αυτό και να μπω αμέσως στα οικονομικά, μια και μέχρι στιγμής δεν είδα να απασχολούν τη συζήτηση.

Όταν το Νοέμβριο του 2017 ο αγαπημένος φίλος και σύντροφος, ο Σωκράτης. Φάμελλος, έφερε το ν.4496, τον διάβασα και είδα στο άρθρο 6 για την επιβολή ενός φόρου και είπα «ωχ, τι έχουμε να ακούσουμε». Το άρθρο 6, λοιπόν, πολύ σωστά, κατά τη γνώμη μου, προέβλεπε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ένα τέλος. «Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται στους καταναλωτές  η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους, ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας». Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σωστός φόρος, όχι γιατί έχω καμιά μανία με τους φόρους, αλλά διότι ήταν ένας φόρος που όπως αποδείχτηκε από την πραγματικότητα, μείωσε την χρήση πλαστικής σακούλας. Τα θέματα των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί κ.λπ. θα δούμε σε επόμενα επεισόδια τι έγινε με αυτό. Άκουσα, λοιπόν, τότε τον κ. Φάμελλο και είπα θα συνεχίσουν να μας λένε για φόρους και φόρους και εσείς οι «Συριζο –Μαδούροι», που χτυπάτε τη μεσαία τάξη κ.λπ..

Παρακολουθώντας, λοιπόν – έχω αυτή τη μανία εδώ και πολλά χρόνια – τότε τις ομιλίες της Βουλής, έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας και βλέπω τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας – σελίδα των πρακτικών 1η Νοεμβρίου 2017 -.«Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 όπως τροποποιήθηκε;» ρωτάει ο Πρόεδρος. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας – σελίδα 1219 – το έκανε δεκτό! Ησύχασα και λέω εντάξει, άφησαν τις εξαλλοσύνες, άφησαν τα περίεργα, πήγαν σε μία οδό κανονικότητας ως αντιπολίτευση. Μετά από λίγο καιρό, όμως, άρχισαν όλα αυτά τα περίεργα που κάνατε. Βόρεια Μακεδονία, Κάνναβη κλπ – όλα αυτά για τα οποία τώρα κινδυνεύει η σπονδυλική σας στήλη και η μέση σας με τις κωλοτούμπες που κάνετε. Καλά κάνετε και τις κάνετε όμως, είναι καλό πράγμα να αναθεωρείτε ορισμένα πράγματα. Ένιωσα, λοιπόν, κι εγώ μια χαρά και είπα εντάξει, οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σοβαρότητα, ώσπου έρχεται τον Δεκέμβριο του 2018 δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Σταϊκούρα και αναπληρωτή Βεσυρόπουλου για τους 29 «άδικους» φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και διαβάζω μέσα – γιατί πάντα διαβάζω τα πολιτικά σας κείμενα από τη δεκαετία του ’70, κάποια στιγμή μπορώ να σας κάνω και σεμινάριο για το τι πράγματα έχει νομοθετήσει ο τότε ιδρυτής της Ν.Δ. τον οποίο λογοκρίνατε από πρόσφατη ανακοίνωσή μου, αλλά σας φοβίζει το όνομά του – και βλέπω ότι για το νομοσχέδιο για το οποίο είχε ψηφίσει «ναι» ο Εισηγητής σας, μας κατηγορούσατε εμάς ότι επιβάλαμε έναν άδικο φόρο. Λέω, εντάξει, οι άνθρωποι έχουν βρει κάτι άλλο, θα έρθουν στην εξουσία θα αλλάξουν αυτό το φόρο. Πραγματικά, έγιναν οι εκλογές, τις χάσαμε εμείς από τα δικά μας λάθη και δεν ήταν «περσινά ξινά σταφύλια» αυτά τα οποία έλεγε ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βεσυρόπουλος – οι οποίοι σήμερα μάλλον είχαν κάτι πιο σοβαρό από το να έρθουν και να συμμετέχουν, ενώ η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είναι εδώ – και βγάζει ανακοίνωση, 5η Σεπτεμβρίου του 2019, ο κ. Σταϊκούρας, το Υπουργείο Οικονομικών, δεν  υπάρχει κάτι προσωπικό, ο οποίος μας ξανακατηγορεί για τους 29 «άδικους» φόρους και γι’ αυτό! Ανησυχούμε, λοιπόν, εμείς οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μην τυχόν και με αυτά που κάνετε, τα έξαλλα, καταργήσετε ένα σωστό φόρο τον οποίο και εσείς υπερψηφίσατε και ερχόμαστε, τον Μάρτιο του 2020, 32 Βουλευτές και κάνουμε ερώτηση σε εσάς κύριε υπουργέ. «Θα προβεί η κυβέρνηση σε κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας;» και απαντά πολύ σωστά ο τότε Υπουργός κ. Χατζηδάκης «ότι επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους κ.λ.π». Αυτό, δηλαδή, το οποίο υπερψηφίσατε, για το οποίο μας κατηγορήσατε, μας λοιδορήσατε, το διατηρήσατε, το αυξήσατε, αλλά, φυσικά, σε κανένα κανάλι ή ραδιοφωνικό σταθμό, ειδικά αυτούς που είναι κοντά στη θάλασσα, δεν θα παίξει το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Δύο επιλογές υπάρχουν: Φέρτε διάταξη και υλοποιήστε την προεκλογική σας δέσμευση ή βάλτε τους αρμόδιους να πάρουν τηλέφωνο τον κ .Φάμελλο που ήταν τότε Εισηγητής να του ζητήσουν συγνώμη!