Να υπάρξει επιτέλους πρωτοβουλία για την αλλαγή όλης της διαδικασίας της συζήτησης επί των θεμάτων προϋπολογισμού, ζήτησε ο Βουλευτής Β’ Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, από τα μέλη της Επιτροπής Απολογισμού και από τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη.

Αναφερόμενος στην πολυετή εμπειρία του «ως υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών από το 1987, ως πρώην συνδικαλιστής, ως πρώην Αναπληρωτής Υπουργός και ως Βουλευτής τώρα», μίλησε για μια προσχηματική και προβληματική διαδικασία που δεν συμβάλλει ούτε στη συζήτηση, ούτε στον έλεγχο, αλλά αναχρονιστικά και μακριά από ευρωπαϊκά πρότυπα, αποτελείται από «παράλληλους μονολόγους», με ανελαστικότητα αλλαγής οτιδήποτε ουσιώδους.

Ο Βουλευτής κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής σε συγκροτημένο διάλογο, που να αφορά όλα τα στάδια, από τη συγκρότηση και τη συζήτηση, μέχρι την ψήφιση, την υλοποίηση, τον έλεγχο και τον απολογισμό του προϋπολογισμού, ώστε πέρα από τις προφάσεις, να αποκτήσει περιεχόμενο η όλη διαδικασία.

Στη συνέχεια, σχετικά με τις αναφορές εκπροσώπων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, θύμισε ποιοι ήταν αυτοί που μας έφεραν στη χρεοκοπία και την καταστροφή, τι είχε να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ζήτησε να γίνει οργανωμένη συζήτηση με την παράθεση πραγματικών στοιχείων πέρα από αοριστίες και καταγγελίες, ώστε να συγκριθούν π.χ. «το τι έκανε μέχρι το 2014 η Ν.Δ. στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο και τι κάναμε εμείς από το 2015 και μετά».

Απέναντι στο λογικό και χρονικό άλμα που επιχειρείται με αναφορά πάντα την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μίλησε για πολιτικές ευθύνες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «θα ακούσουμε κάποια στιγμή από πολιτικούς και από άλλους οικονομικούς συντάκτες, ποιες πολιτικές οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή και στη χρεοκοπία και ποιοι πολιτικοί; Διότι, εάν θεωρούμε ότι η πολιτική ασκείται ερήμην πολιτικών προσώπων, τότε χάνουμε την ουσία της πολιτικής. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε κόμματα. Σε πολιτικές που ακολουθήσαμε, για το ότι η χώρα χρεοκόπησε. Θα μιλήσουμε κάποτε για αυτό; Και μετά να μιλήσουμε και για το τι έγινε από το 2015 και μετά. Διότι, έχω ξαναπεί το παράδειγμα και θα το ξαναπώ. Εμείς, κληθήκαμε το 2015, να σβήσουμε μια φωτιά και πήραμε μέτρα πυρόσβεσης. Πολλά, τα πήραμε καθυστερημένα, με αυταπάτες, με λάθη, με παραλείψεις. Τα έχουμε πει αυτά. Το ποιοι έβαλαν την φωτιά όμως; Διότι, αυτοί που έβαλαν τη φωτιά, καταγγέλλουν εμάς για την μέθοδο της πυρόσβεσης!»

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Βουλευτές της ΝΔ να διαβάσουν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνησή τους, την περιγραφή της καλής κατάστασης της οικονομίας που παρέλαβαν και η οποία από μόνη της αποδομεί τη σαθρή επιχειρηματολογία τους.

Τέλος, θύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυξάνονταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, είχαμε πλήθος δημοσιευμάτων διαφόρων οικονομικών συντακτών και δημοσιογράφων, με καταστροφικές αναφορές περί αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής και αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν. Παράλληλα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, αφού αναφέρθηκε στις τότε κριτικές φιλικά προσκείμενων στη ΝΔ δημοσιογράφων «γιατί δεν δίνονται χρήματα από το δημόσιο στην αγορά, για να κλείσει αυτό το τεράστιο θέμα;», ζήτησε από τον παριστάμενο Υφυπουργό πειστικές εξηγήσεις για τις πληροφορίες, που δημοσιεύονται σε φιλικά προς την κυβέρνηση της ΝΔ μέσα και αναφέρονται σε «άλματα» και των οφειλών του δημοσίου αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Δείτε το video:

https://youtu.be/qNAsdmVzq_M