ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (19.5.2016)

Στην Αθήνα σήμερα, 19 Μαΐου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.15΄, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του κ. Μάκη Μπαλαούρα, Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος,ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης,ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρος Δρίτσας, o Αναπληρωτής Υπουργός     Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης,   καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Προεδρεύων των Επιτροπών, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση των καταλόγων των μελών των Επιτροπών.

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών) : Κύριε Αμυρά, όταν σας έλεγα να καθίσετε κάτω, είπα τη λέξη «κάτσε», γιατί είχαν σηκωθεί και άλλοι και ήσασταν εκείνος που φώναζε ταυτόχρονα. Η συμπεριφορά, λοιπόν, η δικιά σας, εγώ δεν είχα καμία οικειότητα μαζί σας, ούτε έχω, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Τέλειωσε το θέμα.

Το λόγο έχει ο κ. Θεοχάρης.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, μία παράκληση κατ’ αρχήν προς εσάς. Είναι κατανοητό ότι ο εθισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα ψέματα, που φέρνει νομοσχέδιο ξεπουλήματος τη στιγμή που καταγγέλλει το νεοφιλελευθερισμό, είναι δεδομένος, αλλά τουλάχιστον, ας λέγατε, ότι μας δίνετε το λόγο, όχι κατά τη σειρά που μας είδατε, όταν ξέρετε ότι την έχω ζητήσει πρώτος και μου έχετε επτά φορές αρνηθεί το λόγο. Ας λέγατε, ότι δίνετε το λόγο κοινοβουλευτικά. Πείτε τουλάχιστον την αλήθεια.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεδρίαση όταν δεν είναι εδώ όλα τα παραρτήματα. Ala cart από τον Υπουργό, όποια παραρτήματα θέλει και δεν ντρέπεται να τα δώσει στον ελληνικό λαό, να τα φέρνει και όποια παραρτήματα ντρέπεται, διότι δείχνουν ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να τα δίνει. Όλα τα παραρτήματα πρέπει να δοθούν πριν συνεχίσει η συνεδρίαση αυτή.

Όσον αφορά για τη διαδικασία, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κατεπείγουσα διαδικασία, την οποία η Κυβέρνηση επιλέγει για να τελειώσει άρον – άρον πριν την Κυριακή, πλην της συγκάλυψης και της απόκρυψης της αλήθειας από τον ελληνικό λαό. Είναι προφανές ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει έρθει από το εξωτερικό και μάλιστα, πιθανώς ο κόφτης να μην έχει προλάβει να μεταφραστεί, γι’ αυτό έπρεπε να το φέρετε χθες το βράδυ άρον – άρον. Είναι φανερό ότι τον έχετε σε αγαστή συνεργασία, συνεπώς, μόνο και η κατάθεση του νομοσχεδίου θα έφθανε για να πάρετε την πολυπόθητη Συμφωνία.

Έχετε μπερδέψει τόσο πολύ τον ελληνικό λαό, που οι εφοριακοί σήμερα απεργούν. Ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης προσωρινά μη εφοριακός και Υπουργός να ξέρει ότι θα γυρίσει στις τάξεις των εφοριακών και θα τον υποδεχτούν όπως του αξίζει.

Τους κορόιδεψε και ενώ τους υποσχέθηκε αξιολόγηση, δεν τους την δίνει σύμφωνα με τον Δημοσιονομικό Υπαλληλικό Κώδικα, όπως τους υποσχέθηκε, αλλά σήμερα απεργούν, παρόλο που οι μισθοί τους με αυτό το νομοσχέδιο εξαιρούνται από τον «κόφτη», ως έξοδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και έτσι αν πετύχουν στο στόχο τους, οι μισθοί τους μαζί με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, θα κόβονται με τον «κόφτη», αυτόματα και κατευθείαν.

Συνεπώς, δεν έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός, ούτε καν τι έρχεται στο νομοσχέδιο, μαζί με σας πρέπει …..

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κύριε Θεοχάρη, εκμεταλλεύεστε το γεγονός, ότι σας έδωσα το λόγο επί της διαδικασίας. Αυτά που λέτε δεν είναι επί της διαδικασίας.

Σας παρακαλώ.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι να γίνουν και αύριο συνεδριάσεις κανονικά και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και φορέων κανονικής ακρόασης και δεύτερης ανάγνωσης και επί των άρθρων και όχι να τα κάνετε «τσάτρα – πάτρα» και να τα κρύβετε από το ελληνικό λαό.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών – Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου): Εμείς, σας ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης, για να τοποθετηθεί επί προσωπικού.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο επί προσωπικού, γιατί το πρωί, όταν έφυγα από την αίθουσα για να πάω στο Υπουργείο για υποχρέωση του Υπουργείου, ο κ. Θεοχάρης έκανε μια χυδαία προσωπική επίθεση.

Δεν συνηθίζω να ζητάω το λόγο επί προσωπικού, γιατί δεν θέλω να χάνουμε χρόνο για τέτοια πράγματα, γιατί θεωρώ, ότι είναι πολιτικές οι διαφορές.

Του έχω στείλει μήνυμα από τις 18:30 ώρα, για να είναι εδώ, για να ακούσει τις απαντήσεις, έχει πάει 20:10 και δεν είναι εδώ, επιλογή του είναι.

Καταλαβαίνω απόλυτα τις ανάγκες των εξετάσεων, που πρέπει να δώσει για την πορεία στο νέο πολιτικό χώρο, που θα στεγάσει την ανεξαρτησία του, αλλά – καλώς ήρθατε, κύριε Θεοχάρη, για να τα ακούσετε – θα δούμε πολλά μέχρι τότε σε αυτή την πορεία, αλλά να δούμε τον κ. Θεοχάρη, να συμπαραστέκεται σε απεργία εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, που διαμαρτύρονται για τη μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε νέα αρχή, δεν το περιμέναμε, το είδαμε και αυτό.

Όλοι στο Υπουργείο Οικονομικών θυμούνται, κύριε Θεοχάρη, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για απολύσεις προσωπικού.

Εσείς τις κάνατε.

Όλοι θυμούνται ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για ξύλο και συλλήψεις υπαλλήλων.

Εσείς τις κάνατε.

Όλοι θυμούνται ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο δεκάδων υπηρεσιών σε όλο το Υπουργείο Οικονομικών.

Εσείς τις κάνατε.

Επίσης, όλοι στο Υπουργείο Οικονομικών θυμούνται και κάτι ωραίες τροπολογίες, που ξεκίνησαν από την τότε, δήθεν, Ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όταν με αυτές τις τροπολογίες τακτοποιήθηκαν κάποια θέματα για τις τριγωνικές συναλλαγές και άλλα περίεργα, που μόνο το Δημόσιο δεν ωφέλησαν.

Έχω καταθέσει στη Βουλή, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινής» γι’ αυτά τα θέματα και όταν ασχολείσαι με τέτοιες τροπολογίες εξασφαλίζεις την επαγγελματική σου καριέρα, όταν φύγεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εγώ, όταν φύγω από το Υπουργείο Οικονομικών, από τη θέση ευθύνης που έχω, απλός υπάλληλος θα γυρίσω και δεν έχω κανένα φόβο για αυτό, γιατί έχω καθαρή τη συνείδησή μου.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ(Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου – Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Θεοχάρης.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Κύριε Αλεξιάδη, μιλήσατε για χυδαία επίθεση και η επίθεση που μόλις παρακολουθήσαμε, να μας κουνάτε το δάχτυλο, υπεκφεύγει του όρου χυδαία. Ξέρετε πολύ καλά, ότι ο γενικός γραμματέας δεν κάνει απολύσεις. Ξέρετε πολύ καλά, ότι ο γενικός γραμματέας δεν ψηφίζει νόμους. Στη δημοκρατία ψηφίζουν οι Βουλευτές και εισηγείται η κυβέρνηση, αλλά η περιφρόνηση σας για τη δημοκρατία ακριβώς από εδώ φαίνεται. Είπατε για πράγματα που έκανα και ούτε ένα από αυτά δεν έκανα, αλλά να σας θυμίσω τι πράγματα δεν κάνατε εσείς. Είπατε, ότι θα πιάσετε το λαθρεμπόριο καυσίμων και δεν το πιάσατε. Με αυτό το νομοσχέδιο, αυξάνετε την ψαλίδα μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και θα αυξήσετε το λαθρεμπόριο καυσίμων με τη δική σας ψήφο, κυρίες και κύριοι. Είπατε, ότι θα πιάσετε τη φοροδιαφυγή και δεν έχετε κάνει τίποτα. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε φόρους, φόρους, φόρους.

Τέλος, όσον αφορά τα ζητήματα της καριέρας, εγώ δεν εισηγήθηκα κανένα νομοσχέδιο και το γεγονός είναι, ότι έπρεπε η Βουλή να ψηφίσει και όχι να τακτοποιήσει μέσω υπουργικών αποφάσεων ή αποφάσεων γενικού γραμματέα, όπως ενδεχομένως να γινόταν σε άλλες εποχές, αλλά όχι στη δική μου περίοδο, γι’ αυτό είναι τώρα νόμος του κράτους και πέρασε από την εδώ Βουλή και αν θέλατε και τολμούσατε να τον αλλάζατε. Είστε ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση και αυτή την τροπολογία που καταγγέλλετε δεν την έχετε αλλάξει. Εγώ δεν εισηγήθηκα τέτοια τροπολογία, εγώ δεν συνέταξα τέτοια τροπολογία.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Πείτε ποιος την συνέταξε αυτήν την τροπολογία.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Εγώ δεν συνέταξα τέτοια τροπολογία και αν ήθελα καριέρα, δεν θα ήμουνα Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά θα είχα καριέρα στον ιδιωτικό τομέα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ(Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης): Καταλάβατε, τι έγινε προηγουμένως; Είπε ο Υπουργός σε έναν Βουλευτή, ότι έφερε μια ρύθμιση γιατί τα πήρε και δεν ντρέπεται να την έχει ακόμα αυτή τη ρύθμιση.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ(Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου – Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κύριε Κουτσούκο, δεν έχετε το λόγο. Αυτή δεν είναι δημοκρατική διαδικασία από την πλευρά σας, δεν σέβεστε τους συναδέλφους σας.