«Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία διαβούλευση για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το μάθαμε από την έκθεση εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Η εξομοίωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές, θα αυξήσει σε όλη την Ελλάδα το ύψος των ακινήτων απ’ όπου θα επιβαρυνθούν κυρίως τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα, ενώ θα συμπαρασύρει και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.
Εκτίμησε μάλιστα ότι: «Η αναδιάρθρωση στην αγορά των ακινήτων, το θέμα του ΕΝΦΙΑ και του πτωχευτικού κώδικα, όπως και οι εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία Πρεσπών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ευεπίφορο για σοβαρές πολιτικές εξελίξεις».
Ο κ Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, νομοθέτησαν τον ΕΝΦΙΑ, την πιο μεγάλη και βάρβαρη φορολογική επιβάρυνση που έγινε στην Ελλάδα από καταβολής ελληνικού κράτους. «Πήραν τους φόρους στα ακίνητα από 700 εκατομμύρια το χρόνο και τα πήγαν στα 3,4 δισεκατομμύρια. Ο ΕΝΦΙΑ, το διάστημα 2015 έως 2019 δεν αυξήθηκε καθόλου κατά την διακυβέρνησή μας, ενώ το 2018 μειώθηκε σε αυτούς που είχαν περιουσία μέχρι 250.000 περίπου. Αντίθετα η ΝΔ το 2019, κατά την προσφιλή και πάγια τακτική της, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.
Ήδη η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυξάνονται σημαντικά οι επιβαρύνσεις όχι στις πλούσιες περιοχές όπου εκεί θα έχουμε μειώσεις, αλλά σε περιοχές όπως η Σαλαμίνα, το Περιστέρι, το Μπραχάμι, ο Άγιος Δημήτριος όπου θα υπάρξει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση.
Στο δελτίο τύπου μιας ομοσπονδίας φιλικά προσκείμενης στη κυβέρνηση, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, γίνεται λόγος για έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα τελών και τεκμηρίων και καταλήγει λέγοντας «όσοι κόπτονται υπέρ της μεσαίας τάξης οφείλουν να τερματίσουν τη φιλολογία».
Η δική μας πολιτική κριτική, σε σχέση με την κριτική που ήδη κατέθεσαν αρμόδιοι φορείς της κοινωνίας και της αγοράς, είναι πολύ πιο ήπια και θα το καταλάβει ο κόσμος όσο περνούν οι ημέρες που θα υποστεί το βάρος της φορολογίας αλλά κυρίως οι άνθρωποι που θα αποκλειστούν από τα επιδόματα επειδή αυτά σχετίζονται με την περιουσιακή κατάσταση.
Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση φορέα χρηματαγοράς που αναφέρει ότι υπολογίζεται για την επόμενη πενταετία 2021-2026, 250.000 ακίνητα θα αλλάξουν χέρια μέσω πλειστηριασμών ή μέσω συναινετικών λύσεων. Πρόκειται για μία τεράστια αναδιάρθρωση κεφαλαίου και περιουσιολογίου που είναι έκδηλο ποιους θα ευνοήσει αυτή η παρέμβαση.
Να θυμίσω, αν έρθει κάποιος που έχει αποκτήσει χρήματα σε χώρα εξωτερικού από παράνομη δραστηριότητα, εμπορία όπλων, ναρκωτικών και πει ότι θέλει να αγοράσει ένα σπίτι που κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ αποκαλείται επενδυτής και παρέχεται βίζα. Αν έρθει ένας πρόσφυγας, τον ονομάζουμε λαθρομετανάστη και κάποιοι ονειρεύονται πολυβόλα στα σύνορα και βάρκες να βουλιάζονται και να πνίγεται κόσμος».