ΠΗΓΗ

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και την οικονομική πολιτική που ασκεί, σε βάρος των πολιτών, εξαπέλυσε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κος Αλεξιάδης, χαρακτήρισε αποτυχημένο το μέτρο για το καλάθι της νοικοκυράς και έκανε λόγο για ουσιαστική έλλειψη ελέγχων στην αγορά που θα πατάξουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ακόμη ότιη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από το Eurogroup, οφείλετε κατά κύριο λόγο στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν προχωρά σε φοροελαφρύνσεις ενώ μπορεί  να το πράξει.

Τέλος ο κος Αλεξιάδης, χαρακτήρισε παραμύθια τις δηλώσεις μελών της Κυβέρνησης για προοπτική μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

Ειδικότερα :

Λογιστές και Φοροτεχνικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις

«Τα λογιστήρια έχουν σηκώσει εδώ και πολλά χρόνια ένα μεγάλο βάρος, από τότε που μειώθηκε ο αριθμός και οι δραστηριότητες των εφορειών και από τότε που λόγο covid στην αρχή και μετά λόγω πλατφορμών, διάφορα pass, διάφορες πλατφόρμες, διάφορα έντυπα, σηκώσανε τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν η Πολιτεία να δείξει την κατανόησή της και να τους ελαφρύνει με κάποιο τρόπο, προχωρεί σε διάφορες ενέργειες όπως η τελευταία με το θέμα του ωραρίου απασχόλησης της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας, όπου τους δίνει μια μικρή παράταση και απειλεί λογιστήρια και επιχειρήσεις με πρόστιμα και μια σειρά από τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση το βάρος που σηκώνει αυτός ο κλάδος, ο οποίος έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στις επιχειρήσεις και την κοινωνία και αντί να τις αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσει σε διάλογο για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν».

Ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 6 δις ευρώ με απόφαση του Eurogroup

«Όλα αυτά που γίνονται από το 2018 και μετά, είναι αποτέλεσμα της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταδικάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον καταγγέλλουν για όλα αυτά που έκανε για να βγάλει τη χώρα από εκεί που την οδήγησαν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. , αλλά όταν έχουμε τέτοιες ενέργειες που κάνουν καλό στην οικονομία και στην κοινωνία, όλοι ξεχνούν ποιος τα ξεκίνησε αυτά και θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το ένα, φταίει για το άλλο κτλ.  Εν πάση περιπτώσει είναι μια θετική ενέργεια. Μακάρι η Κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξαναοδηγήσει τη χώρα σε μνημόνια και τέτοιες δύσκολες καταστάσεις».

Ας κοιτάξει ο κος Σκυλακάκης πως δεν ξαναπέσουμε στα βράχια

«Οι δηλώσεις του κυρίου Σκυλακάκη και οι προβλέψεις είναι για νούμερο επιθεώρησης. Δεν είναι προσωπική μομφή για τον ίδιο, αλλά θα σας θυμίσω το τι έλεγε παλαιότερα για το υποτιθέμενο μαξιλαράκι, το τι έλεγε αργότερα για την κοστολόγηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγείλαμε στην Θεσσαλονίκη. Και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα φέρνει συνέχεια διατάξεις ή τροπολογίες χωρίς κοστολόγηση, διότι αυτός έχει την πολιτική ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σήμερα πάλι ψηφίσαμε νομοσχέδιο, που ήρθαν διατάξεις, χωρίς η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να έχει κοστολόγηση αυτών των μέτρων. Ας σταματήσει τα ανέκδοτα ο κος Σκυλακάκης. Και επειδή είναι και αυτός στους συναυτουργούς που οδήγησαν την  χώρα στην χρεοκοπία και στα μνημόνια, ας κοιτάξει πως δεν ξαναπέσουμε στα βράχια».

Ακρίβεια – Ενεργειακή κρίση

«Το θέμα δεν είναι τι λέει η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, το θέμα είναι το τι λέει η κοινωνία. Το τι λένε οι φορείς , το τι λένε τα Επιμελητήρια, οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι επιχειρηματίες, οι πολίτες.

Δεν θα βρείτε τον πιο φανατικό ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, που να λέει ότι η Κυβέρνηση τα κάνει καλά. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει. Διότι ενώ είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα από εμάς δεν πήρε μέτρα. Να σας θυμίσω τις αρχές του 2022, όταν δημοσιογράφος τόλμησε να ρωτήσει τον Υπουργό επί της αναπτύξεως για το θέμα της ακρίβειας, ο Υπουργός μάλωσε τη δημοσιογράφο, της επιτέθηκε λέγοντάς της τι είναι αυτά που ρωτάς, διότι στην Ελλάδα δεν κάνει να ρωτάς τέτοια πράγματα πρέπει να ρωτάς μόνο τις στημένες ερωτήσεις και η Κυβέρνηση ενώ μπορεί να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια δεν τα παίρνει. Η ακρίβεια είναι κάτι το οποίο, όταν έρχεται δεν φεύγει εύκολα. Να σας θυμίσω ότι το μπουκαλάκι νερό σκαρφάλωσε στα 50 λεπτά και έχει μείνει πάρα πολλά χρόνια εκεί και μάλλον δεν θα κατέβει. Όταν λοιπόν το κουλούρι που έκανε 50 λεπτά, πουλιέται 80 και 90 λεπτά σε κάποιους φούρνους αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

Παραμύθια τα περί μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο

«Πόσα χρόνια ακούτε αυτά τα παραμύθια περί μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο; Τα ακούμε πάρα πολλά χρόνια. Στη δύσκολη λοιπόν κατάσταση που βρεθήκαμε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυαν όλα αυτά που έλεγαν και το θέμα της ενέργειας, επειδή έχει σχέση και με Γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί την μια στιγμή να σε οδηγήσει στο πάνω μέρος του κύματος και την άλλη στον βυθό. Θέλει μεγάλη προσοχή. Καλώς ή κακώς δεν είμαστε χώρα που παράγει. Δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια, παρά αυτή που παράγουμε από αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες. Να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και να δουν το πώς μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση που μπορεί να γίνει και δεν γίνεται. Και το άλλο είναι το πώς μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα των πολιτών. Με αυτά που κάνει η Κυβέρνηση δεν απαντά στα προβλήματα των πολιτών, απαντά πιο πολύ στα θέματα των επιχειρήσεων».

Αποτυχία το καλάθι του νοικοκυριού

«Όποιος πάει σε σούπερ μάρκετ και ακούσει λίγο τους πολίτες θα καταλάβει αμέσως την πλήρη αποτυχία του μέτρου αυτού. Και θα καταλάβει τα ευγενικά Γαλλικά που χρησιμοποιούν οι πολίτες στον σχολιασμό των Κυβερνητικών αποφάσεων. Ας σταματήσουν αυτούς τους θεατρινισμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση, ας προχωρήσουν σε μέτρα που τους έχουμε προτείνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Προτείνουμε ελέγχους στην αγορά στα θέματα της αισχροκέρδειας. Έχετε δει πολλούς ελέγχους στην αγορά; Έχετε δει να ανακοινώνει κανένας από τους Υπουργούς ελέγχους σε μεγάλα σούπερ μάρκετ;  Εγώ θέλω να δω όσους ελέγχους κάνανε σε εταιρείες που ωφελούνται από την κρίση, δηλαδή σε ιατροφαρμακευτικές εταιρείες, σε εταιρείες που έχουν σχέση με τα τρόφιμα, σε εταιρείες που έχουν σχέση με την ενέργεια. Αυτοί που κέρδισαν λοιπόν πρέπει να υποστούν και την βάσανο των ελέγχων, όπως την δεχόμαστε όλοι μας. Η Κυβέρνηση λοιπόν δεν κάνει ελέγχους, διότι δεν θέλει να παρέμβει στην αγορά. Όταν τους λέμε εμείς για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, λέει λεφτά δεν υπάρχουν . Αλλά μετά ξαφνικά λεφτά βρίσκονται για να δίνουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ένστολων, όχι σε όλους δυστυχώς».