Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έψαξα τον Κανονισμό της Βουλής, που μας διανεμήθηκε, για να βρω ακριβώς εκείνο το άρθρο, το οποίο, επιβάλλει στην Αντιπολίτευση απαγόρευση στο να καταθέτει προτάσεις, τροπολογίες ή οτιδήποτε άλλο μέχρι να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Δεν μπόρεσα να βρω πουθενά μία τέτοια διάταξη και αν υπάρχει κάποια, παράκληση να ενημερωθούμε, διότι εδώ ακούμε μία πολιτική επιχειρηματολογία, που αν δεν βασίζεται κάπου στον Κανονισμό, είναι επικίνδυνη. Μια επιχειρηματολογία, δηλαδή, ότι «Τι τολμάτε εσείς και μιλάτε; Τι τολμάτε και καταθέτετε τροπολογία; Τι τολμάτε και κάνετε πολιτική; ». Νομίζω δεν ακούσατε καλά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω και το ότι θα στηρίξουμε θετικά μέτρα, δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε εδώ να καταθέτουμε προτάσεις, να συζητούμε, να καταθέτουμε διαφωνίες, να καταθέτουμε τροπολογίες.
Άκουσα τον Εισηγητή της Ν.Δ. να λέει ότι «ακούμε την αγορά» και αναμένω από τους κ. Υπουργούς να ακούσουν και αυτοί την αγορά. Η αγορά σήμερα αγωνιά και περιμένει δύο νέα, δύο μεγάλα νέα. Πρώτα απ’ όλα, θα παραταθούν οι φορολογικές δηλώσεις; Περίπου 150.000 φορολογούμενοι απ’ ότι μαθαίνουμε, ίσως και παραπάνω, δεν έχουν καταθέσει ακόμα τις φορολογικές δηλώσεις. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα και υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, θα ακούσετε την αγορά και θα δώσετε μία παράταση που ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο, οι ομοσπονδίες των λογιστών και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος; Μακάρι να ανακοινωθεί και να προχωρήσει.
Δεύτερον, επειδή ακούτε την αγορά, ζητάμε το όριο της 31/12/2018 , δηλαδή το να μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις όσοι έχουν φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2018, να το πάτε μέχρι 30/6/2019 ή και νωρίτερα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά ακούστε και εσείς την αγορά και δώστε μία παράταση, όπως πολύ σωστά ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι φορείς, όχι φιλικά διακείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που εκφράζουν την κοινωνία και την αγορά.
Για τον ΕΝΦΙΑ τώρα. Πρώτα απ’ όλα, θετική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το λέω από την αρχή για να μην ακούσουμε γκρίνια, σχόλια κλπ. . Ακούσαμε, όμως, από τον κ. Αμυρά, ότι «πρώτη φορά έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ». Νομίζω ότι μπορούν να καταθέσουν οι κ. Υπουργοί αύριο στην Ολομέλεια ένα πίνακα που να δείχνει πόσοι ήταν οι φόροι στην περιουσία πριν από το 2010, περίπου 600 – 700 εκατομμύρια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ν.Δ. τους ανέβασαν μέχρι το 2014 στα 3,4 δισεκατομμύρια με τον ΕΝΦΙΑ. Από το 2015 και μετά η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ μειωνόταν χρόνο με το χρόνο, όχι πάρα πολύ, έστω και λίγο. Και για το 2019 είχαμε προβλέψει 260 εκατομμύρια μείωση του ΕΝΦΙΑ και εσείς με το νομοσχέδιο αυτό προσθέτετε 205 εκατομμύρια στη μείωση.
Ερωτήματα τώρα. Επειδή εγώ διάβασα αρκετά το νομοσχέδιο, αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω. Υπάρχουν περιπτώσεις, π.χ. περιουσιών μεταξύ 60.000 και 102.000 ευρώ, όπου θα υπάρχει επιβάρυνση με την καινούργια πρόταση, σε σχέση με αυτό που ίσχυε το προηγούμενο χρονικό διάστημα; Παράκληση να εξεταστεί και να απαντηθεί, εάν έχουμε περισσότερη επιβάρυνση.
Σε ότι αφορά το θέμα των μαθημάτων που πήραμε για τη μεσαία τάξη. Πραγματικά, το καλύτερο δώρο στους “έχοντες” είναι αυτή η διάταξη που φέρατε για το 10% έκπτωση πάνω από το 1.000.000 ευρώ περιουσία. Χρήσιμη βέβαια είναι και η κουβέντα κάτω από το 1.000.000 για να καταλάβουμε κάποτε τι σημαίνει μεσαία τάξη. Πραγματικά, θα ήθελα και την επιστημονική, και την πολιτική και την επαγγελματική σας προσέγγιση, γιατί κάνετε δώρο περίπου 1.500 ευρώ σε κάθε έναν από αυτούς τους, κάτω από 15.000, μεγαλοϊδιοκτήτες; Και επειδή κάπου εκεί στα μαθήματα της μεσαίας τάξης κύριε Υπουργέ, αναφέρατε και μια φράση που λίγο με μπέρδεψε, ότι βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων, μπορείτε αύριο στην Ολομέλεια να μας φέρετε τα σχετικά στοιχεία;
Κλείνοντας το θέμα του ΕΝΦΙΑ, επειδή στους πρόσφατους σεισμούς είχαμε κατοικίες στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που είναι ακατοίκητες πλέον – δεν κηρύχθηκε όλος ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – αλλά, παράκληση κύριοι Υπουργοί, φέρτε τις διατάξεις εκείνες που να μπορέσουν να καλυφτούν αυτοί οι άνθρωποι και να βρουν στέγη και να μπορέσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα, εννοώ απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, από αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης και οτιδήποτε άλλο.
Δύο κουβέντες σε σχέση με τις 120 δόσεις. Παράκληση σε ότι αφορά την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επειδή με προσοχή διάβασα την έκθεσή του αλλά και για το θέμα των 120 δόσεων εκτός από τον ΕΝΦΙΑ που αναφέρετε, λέτε γενικά “απώλεια εσόδων”, μετά “ενδεχόμενη απώλεια εσόδων” ή “χρονική στέρηση είσπραξης εσόδων”, παράκληση να γίνουμε σοφότεροι αύριο στην Ολομέλεια και να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη προσέγγιση τι κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο αυτή η ιστορία, ένα ευρώ, 5.000 ευρώ, 5.000.000 ευρώ; πόσο;
Τέλος, ερώτημα επειδή «ακούτε την αγορά», σχετικά με το θέμα των καταθέσεων και με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί. Εγώ Οικονομολόγος είμαι, δεν είμαι Νομικός αλλά θα ήθελα την απάντηση. Έχει κάποιος ένα λογαριασμό 50.000 ευρώ και έχουν ξεκινήσει αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης και έχει δεσμευθεί ο λογαριασμός αυτός. Μπαίνει ο κάτοχος στη ρύθμιση, ο λογαριασμός αυτός είναι πλέον ανοικτός; δηλαδή, μπορεί να πάει την επόμενη μέρα και να κάνει ανάληψη του υπολοίπου του λογαριασμού ή όχι; Αυτά ξεκαθαριστείτε τα για να μη δημιουργηθεί μια ασάφεια και δημιουργηθούν προβλήματα. Όπως πρέπει να ξεκαθαρίσετε και αυτό που ζητάνε οι φορείς της αγοράς για το αν ρυθμίζονται ευνοϊκά οι πρόσθετοι φόροι του ν.4509/2017 και του ν.4512/2018, υπάρχει και εκεί μια προσέγγιση από ανθρώπους της αγοράς.
Κλείνω με μια φράση, περιμένουμε μια πιο αναλυτική συζήτηση για τα θέματα φορολογικής πολιτικής όπως να μας εξηγήσετε τα της κατάργησης του ΣΔΟΕ και άλλων θεμάτων, για τα οποία δεν λέγατε τίποτα προεκλογικά και το κάνατε μετεκλογικά. Όπως και για τα υπόλοιπα θέματα φορολογικής πολιτικής, όπως η κατάργηση των 29 «άδικων» φόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που μας καταγγέλλατε και θα έρθουν φαντάζομαι το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Δείτε το video: