«Μεγάλο σφάλμα την ώρα που “ο κόσμος χάνεται” ο πρωθυπουργός της χώρας να πηγαίνει  στο εξωτερικό για να σχηματίσει γνώμη για την αξιοποίηση των βασιλικών κτημάτων στη Βρετανία. Με τόσα ανοιχτά θέματα να μας απασχολούν και με τόσα άλλα που έρχονται, με το τρομερό θέμα της ακρίβειας, με  τους υπουργούς να επιχειρηματολογούν πως “έχουμε πόλεμο”, ζητάμε τουλάχιστον ενασχόληση με τα σοβαρά ζητήματα και όχι πρωθυπουργικές βόλτες στο εξωτερικό για να δει τι κάνουν βασιλικές οικογένειες και πώς θα αξιοποιήσει το Τατόι». Με αυτά τα λόγια ο αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι και στη φιλοξενία Μητσοτάκη στη Σκωτία, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στο BLUE SKY.

«Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού η απόκτηση τεχνογνωσίας για τέτοια ζητήματα, αλλά άλλων υπουργών και αρμόδιων στελεχών», συνέχισε και δήλωσε «φανατικός υποστηρικτής της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων και “γκρίζων” συναλλαγών».

Σε αντίθεση με τα ελληνικά πρωθυπουργικά “τριήμερα”, μίλησε για την επιτυχή κατάληξη των συντονισμένων ενεργειών των πρωθυπουργών Ισπανίας και Πορτογαλίας που πέτυχαν την ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών των χωρών τους. Στις δικαιολογίες που ακούστηκαν από τον παριστάμενο βουλευτή της ΝΔ Κυρανάκη περί του ρόλου του φυσικού αερίου στο μείγμα ενέργειας κ.λπ. ο Τρ. Αλεξιάδης απάντησε «Ελπίζω κάθε φορά που οι βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται με έναν απλό πολίτη σε ένα καφενείο, στη λαϊκή αγορά, σε ένα κατάστημα στη γειτονιά τους, στην ερώτηση “τι θα γίνει με το ρεύμα;”  να ακούν αυτή την απάντηση. Αν στην ερώτηση “πως τα κατάφεραν η Ισπανία και η Πορτογαλία” η απάντηση είναι αυτή, είναι το σημαντικότερο πολιτικό επιχείρημα και το μεγαλύτερο πολιτικό όπλο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ηγέτες αυτών των χωρών πήγαν να διαπραγματευτούν, δεν έκαναν τουρισμό, δεν υπήρξαν “δεδομένοι”. Ήταν αυτοί που διεκδίκησαν, κατέθεσαν επιχειρήματα και κατάφεραν, ακόμη και εκβιάζοντας με αποχώρηση, μια θετική λύση. Είναι δυνατόν εμείς να μην έχουμε επιχειρήματα; Είτε λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας , είτε γιατί καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει τη μορφολογία με τόσα νησιά, είτε γιατί έχουμε ένα τόσο “δύσκολο” γείτονα και τεράστιες αμυντικές δαπάνες; Είναι δυνατόν  η ελληνική ηγεσία, στις ίδιες διαπραγματεύσεις,  να μην καταφέρει να πάρει τουλάχιστον αυτό που πήραν οι άλλες χώρες;»

«Το θέμα της ενέργειας είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας επειδή επηρεάζει και τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και τις κατασκευές και μια σειρά από άλλους τομείς και πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις …τουριστικές δραστηριότητες και να σκύψει πάνω στα προβλήματα» συνέχισε παρά τις αγενείς διακοπές και τις ειρωνείες Κυρανάκη περί «επιχειρημάτων καφενείου» και πως «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, άρα θα το δίνει δωρεάν»…  

«Προτιμώ να συζητώ με τους απλούς πολίτες και τα επιχειρήματά τους στα καφενεία, χωρίς καμία διάθεση να τους υποτιμήσω. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η συντριβή θα είναι πολύ μεγάλη. Απέναντι στα ερωτήματα δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις, αλλά “τους κουνούν και το δάκτυλο” και στην ουσία στοχοποιούν τον πολίτη για τα προβλήματα, από τις αστειότητες και την επίρριψη ευθυνών για την πανδημία, μέχρι τα “να κλείνουμε το θερμοσίφωνα και να μην αφήνουμε το φως ανοιχτό» κ.α.  

Χαρακτήρισε τραγικό «ο πολίτης να διαβάζει τα σκανδαλώδη με το εξοχικό των 800 τετρ. μέτρων του προέδρου της ΔΕΗ και ο ίδιος να φοβάται να ανοίξει τον φάκελο με τον λογαριασμό», υπενθύμισεδεότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , εν μέσω σωρείας προβλημάτων, ούτε αυξήθηκε ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ούτε ξεπουλήθηκε η εταιρεία. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έπραξε η ΝΔ και μάλιστα την περίοδο που ήταν ορατή η ενεργειακή κρίση.

Κλείνοντας τόνισε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων με κοινή στόχευση μπορεί να δώσει τη λύση. «Η πολιτική μας αντίθεση δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχουμε κοινές πολιτικές απόψεις και ρίζες σε πολλά ζητήματα. Η χαοτική διαφορά μας είναι με την ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός και κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση έχουν δεδομένο ότι δεν θα κερδίσουν στις εκλογές και μιλούν για περιπέτεια με δεύτερες εκλογές. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και το μόνο κόμμα που μπορεί να εξασφαλίσει μια προοδευτική κυβέρνηση με προγραμματική συμφωνία με τις υπόλοιπες δυνάμεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για αυτό και θα είμαστε πρώτο κόμμα».