Συνέντευξη στο ρ/σ “Στο Κόκκινο 105.5”
Υπέρ ανάπτυξης… αμοιβών των «ημετέρων» που τοποθετούνται στις ΔΕΚΟ ως τις 7.500 ευρώ λειτουργεί μια προβληματική ρύθμιση που προστέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, παράλληλα η δυνατότητα διαπλοκής μεταξύ επιχειρήσεων και ελεγκτών του Δημοσίου αναδείχτηκε μέσω επίκαιρης ερώτησης μας, «είναι αυτά που έλεγε ο κ. Γεραπετρίτης για εξοικονόμηση δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά..
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο χαρακτηριστικά ζητήματα, ένα εκ των οποίων προστέθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο και αφορά επεκτατική πολιτική δαπανών σε τομείς που δεν σχετίζονται με το κοινωνικό σύνολο.
Η πρώτη είναι διάταξη που δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που θα τοποθετεί η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ να «αυτοκαθορίζουν» τον μισθό τους στις 7.500 ευρώ «με το άρθρο 212, χωρίς καμία διαβούλευση ή τίποτε άλλο -και βεβαίως χωρίς τα ΜΜΕ να αναφέρονται σε αυτό», όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης.
«Μέχρι τώρα για τις αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που ανήκουν στο Υπερταμείο (ΔΕΚΟ, κτλ.), οι αποφάσεις του ΔΣ καθορίζονταν με απόφαση των αρμόδιων υπουργών … τώρα μπορούν με αποφάσεις ΓΣ να αυξήσουν τις αμοιβές … όλα τα ΔΣ μπορούν να πάρουν αποφάσεις και να αυξήσουν τις αμοιβές τους, μέχρι τις 7.500 ευρώ το μήνα», όπως τόνισε.
«Είναι μία σκανδαλώδης ρύθμιση … είναι αυτά που έλεγε ο κ. Γεραπετρίτης, για εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, επιτελικό κράτος, στρατιά συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ, κτλ. Ήρθαν χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να το έχουν ανακοινώσει πουθενά, πέρασαν στο άρθρο μέσ’ στην τούρλα του Σαββάτου και αυτή την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
«Είναι πολύ σοβαρό, δείχνει το πού πάνε», συνέχισε, «από την μία να λες ότι δεν υπάρχει ικανότητα το Δημόσιο να καλύψει ανάγκες σε διάφορους τομείς και γίνονται περικοπές δαπανών και από την άλλη να δίνεις αυτές τις αυξήσεις. Και μάλιστα, σε επιχειρήσεις που είναι στο Υπερταμείο. Είναι σκανδαλώδης διάταξη, να την καταλάβουν οι πολίτες … και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας».
Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με την εκπαίδευση ελεγκτών της Εφορίας, της ΑΑΔΕ, όπου «μέχρι τώρα οι εφοριακοί ελεγκτές, οι τελωνειακοί, οι αστυνομικοί, όλοι αυτοί που ασκούν ελέγχους στο Δημόσιο εκπαιδεύονταν και μετεκπαιδεύονταν από αντίστοιχες Διευθύνσεις υπουργείων, ΑΕΙ, άλλες χώρες μέσω τεχνικής βοήθειας, άλλα ιδρύματα, κτλ. Τώρα έχει ξεκινήσει διαδικασία όπου η εκπαίδευση φορολογικού ελέγχου έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές συνεκτικές εταιρείες. Είναι σκανδαλώδες, αφενός δημιουργεί διαδικασίες διαπλοκής (π.χ. ορκωτός εκπαιδεύει σήμερα ελεγκτή και σε 1-2 μήνες ο ελεγκτής θα βρει μπροστά του τον ελεγκτή να εκπροσωπεί εταιρεία)», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς και σε άλλα σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και του φορολογικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.