Την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων των Νοσοκομείων Κρατικού Νίκαιας και Δυτικής Αττικής για την επιλογή να καλυφθούν οι ανάγκες για τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο νοσοκομείο της Νίκαιας, με βάρδιες του προσωπικού του νοσοκομείου, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης μέσω κατάθεσης αναφοράς προς τον υπουργό Υγείας.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του και θεωρεί απαράδεκτη και εγκληματική τη διαδικασία να τοποθετείται προσωπικό να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο, την περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου.
Ο κίνδυνος να διασπαρεί ο ιός σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί και ο οποίος ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες είναι εμφανής και το Σύλλογος δημοσιοποιεί περίπτωση γιατρού τοποθετημένου στο εμβολιαστικό κέντρο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, ενώ μέχρι πρόσφατα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του, αλλά και την τοποθέτηση νοσηλευτών για βάρδιες στους εμβολιασμούς, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα έκαναν βάρδια ακόμα και στη γενική εφημερία.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις και ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την ανταπόκρισή του στα αιτήματα του Συλλόγου που περιλαμβάνουν τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό της ΠΦΥ, την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τoν

Υπουργό Υγείας

Θέμα: Εγκληματική η διαδικασία κάλυψης των αναγκών του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου της Νίκαιας με βάρδιες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτει ως Αναφορά την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων των Νοσοκομείων Κρατικού Νίκαιας και Δυτικής Αττικής, μέσω της οποίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συνθήκες που επικρατούν στη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου της Νίκαιας.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ως εγκληματική πρακτική -στις σημερινές συνθήκες,  με την παρουσία κρουσμάτων σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου -την τοποθέτηση του ίδιου προσωπικού σε βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο. Επιπλέον δημοσιοποιεί την περίπτωση γιατρού τοποθετημένου στο εμβολιαστικό κέντρο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, ενώ μέχρι πρόσφατα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του, όπως και την τοποθέτηση νοσηλευτών για βάρδιες στους εμβολιασμούς, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα έκαναν βάρδια ακόμα και στη γενική εφημερία.

Ο Σύλλογος εκφράζει τον προβληματισμό του για τη διαδικασία που έχει επιλεγεί και η οποία εγκυμονεί κινδύνους διασποράς του ιού στις υγιείς αλλά ευπαθείς ομάδες που προσέρχονται προς εμβολιασμό, ενώ παράλληλα αναφέρεται στα κενά και στα προβλήματα που δημιουργούνται ακόμα και στην κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης. 

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων των Νοσοκομείων Κρατικού Νίκαιας και Δυτικής Αττικήςεκφράζει τη διαφωνία του με την κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού με βάρδιες ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου, αιτείται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό των υπηρεσιών της ΠΦΥ για τη διενέργεια εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και την παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών.

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα, 26-01-2021

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Τραγική επιβεβαίωση για το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου μας

 Νίκαια 23/01/2021

Τραγική επιβεβαίωση των προβληματισμών μας για τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο νοσοκομείο μας είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες. Αφενός η διάγνωση γιατρού θετικού στον ιό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο ενώ μέχρι πρόσφατα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του! Αφετέρου η τοποθέτηση νοσηλευτών για βάρδιες στους εμβολιασμούς, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα έκαναν βάρδια ακόμα και στη γενική εφημερία! 

Σε μία περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, είναι εγκληματικό να τοποθετείται προσωπικό να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο.  

Ποιος θα ευθύνεται αν έγινε ή γίνει διασπορά του ιού σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί; Που ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες; Είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο μας υπό αυτές τις συνθήκες; 

Παράλληλα, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί καλούνται να κάνουν βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο, δημιουργώντας κενά και προβλήματα ακόμα και στην κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης. 

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση ούτε νοιάζεται για την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών Υγείας, ούτε ενδιαφέρονται για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση.  

Δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και την καταγγέλλουμε. Ξεκαθαρίζουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν υποχρεούται να κάνει βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο παρά μόνο με επίσημη μετακίνηση και πλήρη αποζημίωση της εργασίας του. 

Διεκδικούμε: 

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Η ΠΦΥ πρέπει αν είναι πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη ώστε να διενεργεί τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών. 

· Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού. 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γραμματέας

Τσολάκης Ιωάννης          Βλάχος Γεώργιος