Με νέα παρέμβασή του στη Βουλή, σε συνέχεια της Αναφοράς που κατέθεσε στις 26.09.2022, με την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, καταθέτει ως νέα Αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (Αρ. Πρωτ. 2/29-9-2022) μέσω της οποίας απαιτούν την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών (3 χλμ και 5 χλμ) στις μετακινήσεις των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων των Καλλιτεχνικών Σχολείων μεταξύ του τόπου διαμονής τους και της σχολικής μονάδας που φοιτούν.

Στην επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση τονίζει ότι η πρόσβαση στις σχολικές μονάδες για πολλούς από τους μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων απαιτεί τη χρήση παραπάνω του ενός Μέσου μαζικής μεταφοράς. Από τη στιγμή που είναι αδύνατον να μεταφέρουν τα ογκώδη αντικείμενα που χρειάζονται καθημερινά, όπως καβαλέτα, τελάρα, σκηνικά, είδη ένδυσης και υπόδησης κ.λπ., με τα Μέσα μεταφοράς, η πεζή διάνυση της απόστασης των 6 χλμ. και 10 χλμ. φορτωμένοι με αυτά, καθώς και με τις σχολικές τσάντες, επιφέρει προβλήματα όχι μόνο της μορφής της καθυστερημένης προσέλευσης, αλλά και κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών, όπως και φθορών που μπορεί να προκληθούν στα αντικείμενα που μεταφέρουν.

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων ζητά να αρθούν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί των 3χλμ και 5 χλμ μέτρων στις μετακινήσεις των μαθητών των  Γυμνασίων και Λυκείων των Καλλιτεχνικών Σχολείων, να υπάρχει συνοδός στα σχολικά λεωφορεία, αλλά και να θεσμοθετηθεί ένας δημόσιος φορέας που θα φροντίσει να γίνουν τα παραπάνω.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά ενημέρωση και απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς για το τι προτίθενται να πράξουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αυτών αιτημάτων.

 Ακολουθεί η Αναφορά του Βουλευτή και η Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

για τους κ.κ. Υπουργούς

 – Παιδείας και Θρησκευμάτων

– Εσωτερικών

– Υποδομών και Μεταφορών

– Οικονομικών

Θέμα : Να καταργηθούν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις των μαθητών των Καλλιτεχνικών Σχολείων

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (Αρ. Πρωτ. 2/29-9-2022) μέσω της οποίας εκφράζει τα αιτήματά της για την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών των 3 χλμ. και 5 χλμ. μέτρων αντίστοιχα για τις μετακινήσεις των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων των Καλλιτεχνικών Σχολείων μεταξύ του τόπου διαμονής τους και της σχολικής μονάδας, για την παρουσία συνοδού στα σχολικά λεωφορεία και τη δημιουργία δημοσίου φορέα, που θα εξασφαλίζει τα παραπάνω.

Στην επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση αναφέρεται στην προφανή αδυναμία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων των Καλλιτεχνικών Σχολείων να μεταφέρουν πεζή καθημερινά, εκτός από τις σχολικές τους τσάντες με τα βιβλία και τα τετράδια και τα ογκώδη αντικείμενα που χρειάζονται, όπως καβαλέτα, τελάρα, σκηνικά, είδη ένδυσης και υπόδησης κ.λπ., σε αποστάσεις 6 χλμ. και 10 χλμ. αντίστοιχα. Η πρόσβαση στις σχολικές δομές για πολλά από τα παιδιά που φοιτούν στα Καλλιτεχνικά Σχολεία σημαίνει χρήση παραπάνω του ενός μέσου μαζικής μεταφοράς, τα οποία ενώ αδυνατούν να μεταφέρουν τα ογκώδη αντικείμενα των μαθητών, καθιστούν προβληματική και την τήρηση της ώρας προσέλευσης και παρακολούθησης των μαθημάτων. Καθώς ό όγκος των αντικειμένων δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε πεζή, ούτε με τα μέσα μεταφοράς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τίθεται θέμα ασφάλειας  για τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων των μαθητών, όσο και για φθορές που μπορούν να προκληθούν στα αντικείμενα που μεταφέρουν.

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων ζητά να αρθούν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί των 3.000 και 5.000 μέτρων στις μετακινήσεις των μαθητών των  Γυμνασίων και Λυκείων των Καλλιτεχνικών Σχολείων, να υπάρχει συνοδός στα σχολικά λεωφορεία, αλλά και να θεσμοθετηθεί  ένας δημόσιος φορέας που θα φροντίσει να γίνουν τα παραπάνω.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που καταγράφει αναλυτικά στην επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων   

Αθήνα, 03-10-2022

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αριθμ. Πρωτ. 02/29-9-2022

Προς τους:

1. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζωή Μακρή

2. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανό Πέτσα

3. Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Μ. Παπαδόπουλο

4. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

5. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Κοιν/ση:

1. Περιφέρειας Αττικής / Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών,

κ. Νικόλαο Πέππα

2. Καλλιτεχνικά Σχολεία

3. Α.Σ.Γ.Μ.Ε.

4. Κοινοβουλευτικές ομάδες

5. ΜΜΕ

ΘΕΜΑ : Κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών ( 3χλμ & 5χλμ ) στα Καλλιτεχνικά σχολεία

Κυρίες και Κύριοι,

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, σχετικά με τις μετακινήσεις των Καλλιτεχνικών σχολείων, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ και απαιτεί την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών των 3.000 και 5.000 μέτρων για Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα για τους εξής λόγους:

1. Είναι προφανές ότι οι αποστάσεις (6.000 και 10.000 μέτρων καθημερινά) δεν μπορούν να διανύονται πεζή από τους μαθητές. Για πολλούς από αυτούς η πρόσβασή τους στα σχολεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περισσότερα του ενός ΜΜΜ. Λαμβάνοντας υπόψη τον απαιτούμενο χρόνο για την προσέλευση και επιστροφή των μαθητών σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις του ωρολογίου προγράμματος καθίσταται προβληματική η επιμελής παρακολούθηση των μαθημάτων.

2. Οι μαθητές μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα: καβαλέτα, τελάρα, σκηνικά, πινέλα, είδη ένδυσης και υπόδησης κλπ, μαζί με τις σχολικές τους τσάντες με βιβλία και τετράδια για τα μαθήματα γενικής παιδείας. Είναι αυτονόητο ότι ο όγκος αυτών των αντικειμένων δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε πεζή, ούτε όμως και με τα ΜΜΜ.  Τίθεται θέμα ασφάλειας, κυρίως για την σωματική ακεραιότητα των ίδιων των μαθητών, όσο και για φθορές που μπορούν να προκληθούν στα αντικείμενα που μεταφέρουν.

Για τους παραπάνω λόγους:

1. Απαιτούμε την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών των 3.000 και 5.000 μέτρων για Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα των Καλλιτεχνικών Σχολείων

2. Αιτούμαστε την παρουσία συνοδού στα σχολικά λεωφορεία και την δημιουργία δημοσίου φορέα, που θα εξασφαλίζει τα παραπάνω.

Για το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων 

O Πρόεδρος                                         Η Γεν. Γραμματέας

Μπενέτος Αντώνης                                 Στούπα Κατερίνα